Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко запрошує Бальцеровича взятися за реформи


Лешек Бальцерович, архівне фото
Лешек Бальцерович, архівне фото

Президент Петро Порошенко запропонував «архітекторові польських перетворень» Лешекові Бальцеровичу долучитися до процесу здійснення реформ в Україні, повідомила в суботу прес-служба голови держави.

Під час їхньої зустрічі в Києві президент заявив, що Польща є взірцем країни, яка успішно реформувала свою економіку і стала повноправним членом Європейського союзу та Організації економічної співпраці і розвитку. Україна, що стала на шлях реформ, зацікавлена в застосуванні досвіду Польщі, наприклад, у реформі місцевого самоврядування, додав Порошенко.

Бальцерович, зі свого боку, наголосив на важливості для успіху реформ трьох чинників: стратегії, швидкості їхнього втілення та команди реформаторів. Для України зараз дуже важливо засвідчити відданість курсу на реформи, наголосив він.

При цьому, вважає Бальцерович, треба приділити особливу увагу реформуванню бюджету, позбавляючись будь-якого субсидування, але водночас захищаючи найбільш вразливі верстви населення. Серед іншого, він відзначив, що свого часу в Польщі необхідне скорочення бюджетного дефіциту також відбулося за рахунок зменшення пенсійних витрат шляхом підвищення пенсійного віку до 67 років, повідомляє прес-служба.

У п’ятницю Лешек Бальцерович, виступаючи в Києві, закликав Україну проводити реформи, а не лише просити грошей, зокрема, провести системні зміни в економіці, зменшити субсидії та розвивати конкуренцію.

«У вас ситуація набагато легша, ніж у Польщі 1989 року. Нам не все було відомо, ми були першою країною, яка робила ці реформи – від соціалізму до капіталізму. Дуже важливо, щоб Україна показала, що вона робить реформи, які в інтересах України, що не тільки хоче грошей від інших країн. Покажіть же, що ви не Греція!» – сказав Бальцерович на зустрічі в Києві.

На початку 1990-х років Лешек Бальцерович обіймав посади віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів і голови Національного банку Польщі. Він став ідейним натхненником радикальних, хоча болісних для багатьох поляків, економічних реформ, відомих як «шокова терапія», які врешті привели Польщу до успіху.

XS
SM
MD
LG