Доступність посилання

ТОП новини

Захід продовжує риторику дипломатичного розв’язання конфлікту на Донбасі


В ООН закликали сторони конфлікту на сході України зупинити потенційно «катастрофічну» ескалацію

В ООН заявили, що загострення конфлікту на Донбасі забрало життя понад 5 300 людей, і закликали сторони зупинити потенційно «катастрофічну» ескалацію. Нічого, крім дипломатичних методів впливу на Росію для припинення конфлікту, світові лідери поки що не пропонують. Американська адміністрація разом з німецьким канцлером Ангелою Меркель ще раз підтвердили – надавати Україні летальну зброю вони не планують.

За даними ООН, лише за останні три тижні боїв на Донбасі було вбито щонайменше 224 людини і 545 були поранені. Загальна кількість убитих сягнула понад 5 358 від початку конфлікту. Звертаючись до світової спільноти, верховний комісар ООН з прав людини Зеїд Раад аль-Хусейн закликав уряди і «всіх, хто має вплив у регіоні, забезпечити виконання» Мінського плану перемир’я, підписаного у вересні минулого року.

Впливові західні уряди заявляють, що не збираються постачати зброю Україні. Це ще раз підтвердила канцлер Німеччини Ангела Меркель, після повернення з Угорщини до Берліна.

«Німеччина не посилає в Україну жодної летальної зброї, як я сказала вчора. Ми концентруємося на дипломатичному вирішенні ситуації, і міністри закордонних справ вже заявили, що якщо ситуація значно погіршиться, то потрібно буде працювати над новими санкціями», – заявила Меркель під час прес-конференції у вівторок.

Ми сконцентрувалися на пошуку рішення шляхом переговорів – Псакі

В американській адміністрації також говорять, що намагатимуться шукати дипломатичного рішення. Речниця державного департаменту США Джен Псакі заявила, що попри те, що США вивчають і інші можливості для того, щоб «допомогти створити умови для переговорів», головним інструментом США залишається дипломатія.

«Ми сконцентрувалися на пошуку рішення шляхом переговорів. І ми далі вивчаємо можливості для створення умов для виходу з кризи шляхом переговорів», – пояснила позицію США речниця державного департаменту.

Тиск на американську адміністрацію щодо надання Україні летальної зброї для протистояння сепаратистам, яких озброює і тренує Москва, посилюється. Низка впливових американських експертів, включно з колишніми послами в регіоні та високими посадовцями державного департаменту, Джоном Гербстом, Стівеном Пайфером, Стробом Тальботом, закликають президента США Барака Обаму надати Україні оборонну зброю на суму близько 3 мільярдів доларів протягом наступних трьох років.

На їхню думку, жодного припинення вогню на Донбасі немає, навпаки відбувається ескалація конфлікту, а Росія намагається використати позиції на Донбасі для подальшого наступу на Україну. З огляду на небезпеку, яку дії Росії створюють для інших країн-сусідів, на думку експертів, самих лише санкцій буде недостатньо. І Захід має підняти ціну наступальних дій для Росії.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG