Доступність посилання

ТОП новини

Гельсінська комісія США закликає світ підтримати Україну


Гельсінська комісія США закликає Адміністрацію президента Барака Обами реалізувати Акт підтримки України, мовиться у їхній заяві.

«Наш уряд має спонукати світ підтримувати України. Адміністрації необхідно імплементувати Акт підтримки незалежності України, включаючи надання Україні військового озброєння для захисту її суверенітету, а також надати необхідну гуманітарну та економічну допомогу», – йдеться у спільній заяві голови Гельсінської комісії Кріса Сміта та співголови Роджера Вікера, опублікованій у четвер, 12 лютого.

Вони наголошують, що під час агресії Росії в Україні загинуло багато цивільних. «Вони стали жертвами російської підтримки агресії, яка включає направлення військових, важкого озброєння та фінансування сепаратистів. У результаті конфлікту вже загинуло понад 5500 людей», – наголошується у заяві.

США наразі розглядають можливість надати Україні зброю летальної дії для дієвого захисту від противника з сучасним озброєнням, яке разом із бійцями надає сепаратистам у частині сходу України Росія, в той час як у Європейському союзі більшість країн наразі проти надання Україні летальної зброї.

У четвер, 12 лютого, у Брюсселі проходить зустріч голів держав та урядів Євросоюзу, де обговорюється питання щодо ситуації в Україні.

На зустрічі в Мінську лідерів України, Росії, Німеччини і Франції, яка тривала майже 17 годин, домовилися про припинення вогню на Донбасі з 15 лютого. Крім того, від лінії зіткнення має бути відведене важке озброєння. Як заявив президент Росії Володимир Путін по завершенні переговорів, українські військові мають відвести озброєння від нинішньої лінії зіткнення, бойовик – від лінії, узгодженої 19 вересня в рамках Мінських домовленостей.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія висувала неприйнятні для Києва умови. За його словами, на федералізацію чи автономія для Донбасу Україна не погодилася.

США, НАТО, Європейський союз і Київ звинуватили Москву в направленні в Україну військ і важкого озброєння на підтримку проросійських сепаратистів на сході України. Президент Росії Володимир Путін продовжує заперечувати причетність Москви до конфлікту на Донбасі.

XS
SM
MD
LG