Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: до ядерної угоди з Іраном іще довгий шлях


Джон Керрі на прес-конференції на берегах засідання Ради з прав людини ООН у Женеві, 2 березня 2015 року
Джон Керрі на прес-конференції на берегах засідання Ради з прав людини ООН у Женеві, 2 березня 2015 року

Державний секретар США Джон Керрі вважає, що до досягнення всеохопної постійної домовленості щодо ядерної програми Ірану ще «довгий шлях».

Виступаючи на берегах засідання Ради з прав людини ООН у Женеві у Швейцарії, він підтвердив, що в ядерних переговорах із Іраном є певний поступ, але наголосив, що час для досягнення такої домовленості збігає.

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, зі свого боку, заявив там же, в Женеві, що угоду можна було б укласти вже цього тижня, але для цього потрібна політична воля Заходу і, зокрема, бажання зняти з Тегерана санкції, накладені через його ядерну програму.

«Якщо вони хочуть домовленості, санкції мають бути зняті», – наголосив він.

Після цих виступів обидва зустрілися на розмову щодо іранської ядерної програми в місті Монтре, теж у Швейцарії, але про її результати ще не повідомляли.

Цього місяця збігає термін, який встановили міжнародна спільнота й Іран для досягнення постійної політичної домовленості між шістьма провідними державами світу й Іраном щодо його суперечливої ядерної програми. Остаточну домовленість, із технічними подробицями, мають укласти до кінця червня.

У світі підозрюють, що Іран намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG