Доступність посилання

ТОП новини

Американська колона в Чехії не є окупаційним військом – президент Чехії


Мілош Земан, архівне фото
Мілош Земан, архівне фото

Президент Чехії Мілош Земан заявляє, що ті, хто називає американську військову колону, що прямує в напрямку до Чехії, окупаційною, є «антиамериканськими божевільними».

«Я не згодний із тим, щоб американські війська були означені як окупаційні, з тієї простої причини, що в минулому столітті ми окупацію пережили двічі і знаємо, як це виглядає», – наголосив Земан на зустрічі з громадянами Ліберецького краю на півночі Чехії, де він перебуває з робочим візитом.

Іще 16 березня уряд Чехії дозволив колоні військ країн НАТО наприкінці цього місяця перетнути терени країни. Цим кроком Чехія як країна-член НАТО лише виконує свої союзницькі зобов’язання стосовно партнерів у Північноатлантичному союзі, мовиться в рішенні уряду.

Чехію перетне 516 американських вояків і 118 бронетранспортерів Stryker. Колони, які в’їдуть на чеські терени 29 березня з Польщі, рухатимуться трьома маршрутами і мають зустрітись на летовищі Праги. Звідти 1 квітня військова колона через західне місто Плзень вирушить до німецького кордону.

За повідомленнями чеських ЗМІ, останніми днями в Чехії активізувалися групи і рухи громадян, які виступають проти переїзду американської військової колони через країну. Зокрема, проти виступають комуністи і ліві активісти, які погрожують блокувати дороги, а також планують провести в країні 29 березня антиамериканські демонстрації і мітинги.

XS
SM
MD
LG