Доступність посилання

ТОП новини

У США звинувачують у дезертирстві військового, який 5 років пробув у полоні в Афганістані


Сержант армії США Боу Берґдал, архівне фото
Сержант армії США Боу Берґдал, архівне фото

Посадовці Збройних сил США звинуватили військовика, який п’ять років пробув у полоні в бойовиків-ісламістів в Афганістані, в дезертирстві, боягузтві і уникненні військового обов’язку.

Адвокат звинуваченого, колишнього сержанта Збройних сил США Боу Берґдала, повідомив, зі свого боку, що слухання у справі його підзахисного у військовому трибуналі відбудеться 22 квітня нинішнього, 2015 року, і що Берґдал має бути присутній на цьому слуханні.

28-річний нині Роберт Боудрі Берґдал самовільно залишив свій пост 2009 року у провінції Пактіка в Афганістані і потрапив у полон до ісламістського угруповання Хаккані, що діє спільно з ісламістським рухом «Талібан». Минулого, 2014 року, його звільнили в результаті обміну на п’ятьох членів руху «Талібан», яких утримували на базі США в бухті Гуантанамо на Кубі. Цей суперечливий обмін викликав значні політичні дискусії у США.

За повідомленням армії США, за звинуваченням у намаганні уникнути важливого чи небезпечного завдання Берґдалові в разі визнання винним за ним загрожує звільнення з лав Збройних сил США з ганьбою, пониження у званні з сержанта до рядового, повне скасування можливої платні і пільг за термін, що минув, і можливе позбавлення волі на термін до п’яти років. Боягузтво перед ворогом, що виявилося у спричиненні небезпеки військовій частині чи військовому об’єктові, може тягнути те саме, тільки позбавлення волі може бути довічне в разі визнання вини Берґдала за цим звинуваченням.

XS
SM
MD
LG