Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційному блоку» принесли повістки. Щоб був «не лише Корбан»?


Вадим Новинський
Вадим Новинський

«Після того, як Новинський ввічливо сказав, що згоден на будь-які дії, виникло ще більше підозр, що це – театральна гра» – Небоженко

Генеральна прокуратура й МВС викликають на допити екс-«регіоналів» – зробити це правоохоронці вирішили гучно й публічно і відрядили у понеділок на засідання погоджувальної ради парламенту слідчого. Він намагався вручити повістки трьом депутатам від «Опозиційного блоку»: Вадиму Новинському, Олександру Вілкулу й Наталі Королевській. Якщо прокуратура й МВС це називають слідством, що працює незалежно від партійних прапорів, а «Опозиційний блок» – переслідуванням опозиції, то в політиків є ще щонайменше дві версії того, що відбулось: одні назвали це попередженням для майбутньої втечі, інші – розіграною виставою, яка мала б показати, що силовики переслідують не лише команду Ігоря Коломойського.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Із демонстративного вручення повістки не вийшло ні демонстративного, ні вручення. Начальник відділу головного слідчого управління МВС Василь Сміх ретирувався так само швидко, як і з’явився: щойно почав оголошувати про перший виклик (назвавши, поміж тим, депутата Новинського «Новіцьким»), був перерваний Володимиром Гройсманом і договорити не зміг.

– Такого народного депутата тут немає, – перервав спікер.

– В силу тих обставин, що в приміщенні Верховної Ради Новинський відсутній… – спробував продовжити слідчий.

– Колего, очікуйте от у тому залі. Будуть виходити депутати, Ви зможете з ними поспілкуватись. Будь ласка, покиньте приміщення.

«Так це була повістка кому?» – втрутився керівник фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко.

Віктор Шокін
Віктор Шокін

«Я почув прізвище тільки Новинського», – коротко відповів Гройсман і закликав продовжити засідання. Як виявилось згодом, слідчий приходив також із повістками для депутатів від «Опозиційного блоку» Наталії Королевської та Олександра Вілкула. Як підтвердив пізніше генпрокурор Віктор Шокін, парламентаріїв викликають на допит на 5 листопада.

В «Опозиційному блоці» заявили, що спроби викликати на допит їхніх партійців – це переслідування опозиції й «PR-акція, спрямована на те, щоб люди забули про високі тарифи, інфляцію, корупцію та провали влади на виборах. «Всі, хто входить в «Опозиційний блок», ніколи не порушували закон і займають державну патріотичну позицію, спрямовану на відродження єдиної і економічно сильної України», – стверджується у заяві партії.

Чому з цим – до Гройсмана?

Погоджувальна рада парламенту – досить несподіване місце для пошуку усіх трьох політиків. У першу чергу, тому, що туди приходять здебільшого керівники фракцій. А по-друге, тому, що принаймні один із адресатів повістки – депутат Новинський – і на щоденній роботі Ради нечастий гість. За статистикою реєстрацій у сесійній залі Верховної Ради Новинський протягом цього скликання був присутній лише на третині пленарних засідань.

Поставте себе на місце слідчого. Він шле повістки, на які не з’являються депутати, тому слідчі обрали такий шлях
Юрій Луценко

«Поставте себе на місце слідчого. Він шле повістки, на які не з’являються депутати, – пояснив логіку дій представник «Блоку Порошенка» Юрій Луценко. – Піти в суд і взяти дозвіл на примусовий привід не можна, бо він недоторканний. Прийти до нього додому не можна, бо його приміщення є недоторканним. Тому слідчі обрали такий шлях: прийти і вручити повістки якщо не самим депутатам, то принаймні голові їхньої фракції».

Клюєву дали втекти, внісши подання без затримання й арешту. По Новинському прийшли попередити
Семен Семенченко

Депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко вважає, що дії слідчих у випадку з Новинським схожі на те, що відбулось із Сергієм Клюєвим, коли після того, як Рада дала згоду на притягнення його до відповідальності, екс-регіонал просто втік за кордон. «Якщо хочете показати, що дійшла черга до регіоналів і є що пред’явити, вносьте подання про зняття недоторканності й арешт, як по Мельничуку й Мосійчуку… Клюєву дали втекти, внісши подання без затримання й арешту. По Новинському прийшли попередити, щоб він теж утік?» – написав Семенченко.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

​Такої ж думки і лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко: «Ні для кого, я думаю, не секрет, що це просто попередження для тих, хто мусить негайно залишити країну», – прокоменутвала вона побачене.

Новинського, Вілкула і Королевську генеральний прокурор публічно попередив і про можливе зняття недоторканності. «Я впевнений, що після допитів і проведення інших процесуальних дій буде зроблено висновки, і якщо провину буде доведено, то будуть подання з моєї сторони на притягнення цих осіб до кримінальної відповідальності та арешт», – заявив Віктор Шокін.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Юрій Луценко, відповідаючи на закиди про втечі високопосадовців, пояснив це заскладною процедурою притягнення до відповідальності народних депутатів через їхню недоторканність. «Навіть виставити спостереження за цими депутатами силовики, згідно з чинним законодавством, не мають права», – сказав він.

На запитання, як же тоді із зали парламенту вивели попід руки депутата Ігоря Мосійчука, Луценко відповів: «З Мосійчуком парламент ухвалив окреме рішення ad hoc (разовий відхід від правила – ред.) про зміну процедури». Зробити так у випадку з трьома депутатами від «Опозиційного блоку» не виходить, бо немає відеодоказів, як це було з Мосійчуком, каже Луценко.

Голова фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко запевнив, що Новинський нікуди не тікатиме. «Йому ні від чого тікати з країни. Він не тікатиме з країни, йому нічого ховатися», – заявив він.

Повістки регіоналам і затримання Корбана: який зв’язок?

Тим часом, один із лідерів партії «Укроп» Борис Філатов відреагував на історію з повістками для «Опозиційного блоку» іронічно: він вважає це «шумом» і «боротьбою з колаборантами по телевізору», яку демонструють після арешту Геннадія Корбана.

Є речі знайдені – про людей, які зруйнували державу. Чому жодного затримання за два роки? Наступні затримання будуть в «Самопомочі», даю гарантію
Олег Березюк

​Після суботнього затримання Корбана стурбувались за своїх людей у «Самопомочі» – і понеділковий прихід слідчого до екс-«регіоналів» їх у зворотньому не переконав. Лідер фракції Олег Березюк певен, що далі правоохоронці шукатимуть «неймовірні речі про Березюка, Соболєва, Садового». «Є речі знайдені – про людей, які зруйнували державу. Чому жодного затримання за два роки? Наступні затримання будуть у «Самопомочі», даю гарантію», – говорить Березюк.

З усіх трьох – Вілкула, Королевської й Новинського – лише стосовно останнього слідчі оприлюднили мотив виклику. За повідомленням МВС, повістка пов’язана зі справою торговельної мережі «Амстор», контрольним пакетом якої володіє група Новинського «Смарт-холдинг». У серпні головне слідче управління МВС заявило, що колишні керівники «Амстора» фінансували бойовиків угруповання «ДНР». Звинувачення адресувалось не Новинському, а міноритарним акціонерам, які контролюють частину магазинів мережі «Амстор», що опинились на окупованій території. За повідомленнями в медіа, «Смарт-холдинг» міноритаріїв від керівництва торговельною мережею усунув.

Як повідомляє прес-служба МВС, Новинський уже зв’язався з правоохоронцями і дав згоду на свою участь у слідчих діях.

«Операція зі знешкодження злочинного угруповання», як каже МВС про справу Корбана, і корпоративний спір довкола фірми Новинського – ці справи разюче відрізняються за масштабом, коментує Віктор Небоженко, директор соціологічної служби «Український барометр». Він вважає, що на погоджувальній раді розіграли заздалегідь написану сцену.

Після того, як Новинський ввічливо сказав, що він згоден на будь-які дії, ще більше виникло підозр, що це театральна гра
Віктор Небоженко

«Звичайно, це непорівняно з тим, що 500 чоловік і 50 прокурорів та слідчих прокуратури розкривали «змову Корбана, волонтерів і добровольців проти президента Порошенка». Ввічливий прихід слідчого з повісткою і якимись списками – це не можна порівняти за ступенем реакції правоохоронних органів на можливі злочини. А після того, як Новинський ввічливо сказав, що він згоден на будь-які дії, ще більше виникло підозр, що це театральна гра».

Не вірить Небоженко і в природну реакцію спікера Гройсмана на появу слідчого у залі погоджувальної ради.

«Я не вірю, що людина надзвичайно обережна, молода і, я б навіть сказав, залежна – Гройсман – може собі дозволити так поводитися зі слідчим. Або йому дозволили, або цей слідчий знав, що його виженуть», – переконаний експерт.

Крім мережі «Амстор», є й інша справа, де фігурує Вадим Новинський, але про неї цього дня МВС не згадувало. У вересні Фонд гарантування вкладів намагався стягнути з Новинського 4,5 мільярди гривень як компенсацію за банкрутство банку «Форум», який йому належав, проте Печерський районний суд Києва відхилив позов і зняв арешт, накладений раніше на активи олігарха.


На цю ж тему:

02.11.2015
У випадку з Корбаном човен розхитала Банкова – Левус

«Хотілося б побачити, щоб правосуддя наздогнало тих, хто привів у наш дім війну» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG