Доступність посилання

ТОП новини

Справа Савченко стане тестом для відносин Росії та ЄС – Калнієте


Надія Савченко у залі суду в Донецьку Ростовської області Росії. 21 березня 2016 року
Надія Савченко у залі суду в Донецьку Ростовської області Росії. 21 березня 2016 року

Суд над Савченко – це суцільне беззаконня, а сама Надія – символ героїзму українського народу – євродепутати

Брюссель – Хвиля протесту світової спільноти проти безправ’я у «справі Савченко» зростає. Водночас реакція ЄС, незалежно від вироку, має бути жорсткою – переконані у Європейському парламенті. Дехто з євродепутатів підкреслює, що доля Надії стає тестом для подальших російсько-європейських відносин. Загалом у Брюсселі пильно стежать за подіями у суді російського Донецька, де оголошують вирок українській льотчиці.

Справа Савченко стане тестом для відносин Росії та ЄС – Калнієте
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обурення європейців діями російської влади та російського суду зростає. У ЄС справа Надії Савченко набула великого резонансу, про що свідчить увага до судового розгляду і європейських ЗМІ, і європейського політикуму. Парламентар від Латвії Сандра Калнієте, яка у Росії рік тому була оголошена персоною нон-ґрата, каже, що у всій Європейській співдружності критика цієї «цілковито викливленої судової процедури проти Савченко наростає»

Справа Савченко стане тестом для відносин Росії та ЄС – Калнієте
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

«У мене таке відчуття, що ця справа «Свободу Наді Савченко» стане тестом у відносинах між ЄС та Росією. Вона вийде за рамки простого суду та стане чимось неминучим, великим і принциповим», – євродепутат висловлює сподівання, що лідери ЄС серйозно розглянуть привезений минулого тижня до Брюсселя президентом Петром Порошенком список посадовців, які винні у суді над Савченко і щодо яких потрібні санкції.

Речник УПЦ Київського патріархату та офіційний представник при євроустановах архієпископ Євстратій, перебуваючи у Брюсселі, наголошує на тому, що тему Савченко там поза увагою не полишають.

Ми просимо, щоб ця подія не залишалася без максимально жорсткої реакції, яка тільки можлива з боку Європейського союзу
архієпископ Євстратій

«Ми очікуємо максимально жорсткої реакції на те беззаконне судилище, яке відбувається, – каже він. – Наскільки (потужною буде) ця реакція і в яких формах вона буде можлива – це безперечно залежить від Євросоюзу, від європейських партнерів, але ми просимо, щоб ця символічна подія не залишалася без максимально жорсткої реакції, яка тільки можлива з боку Європейського союзу».

«Спільними зусиллями, всіма країнами нам таки вдасться вплинути на російське керівництво, аби воно припинило це судилище та знущання, і Надія таки повернеться в Україну», – додає речник УПЦ КП.

Акція протесту з вимогою звільнити Надію Савченко у Білорусі, 21 березня 2016 року
Акція протесту з вимогою звільнити Надію Савченко у Білорусі, 21 березня 2016 року

Європарламент для українців ще не зробив жодного кроку назад – Штєтіна

Яким би не був вердикт суду, ЄС не залишить Надю Савченко на узбіччі, каже Яромир Штєтіна, євродепутат від Чеської республіки.

Савченко є символом героїзму українського народу, і не лише українського, бо вона стала символом для нас всіх, особливо країн колишнього радянського блоку
Яромир Штєтіна

«Савченко є символом героїзму українського народу, і не лише українського, бо вона стала символом для нас всіх, особливо країн колишнього радянського блоку, – вважає Штєтіна. – Ми маємо свій історичний досвід і ми знаємо, що це все означає».

Парламентар звертає увагу на те, що у Європейському парламенті, незважаючи на проросійську діяльність політиків-радикалів та популістів, у відстоюванні інтересів українців «досі не було зроблено жодного кроку назад». Не сидітиме Європарламент осторонь і у цьому випадку, зазначає чеський депутат.

Потрібні додаткові кроки для звільнення Наді Савченко. Ми просимо впровадити щодо винних у її засудженні обмеження візові та на їхні майнові права у Євросоюзі
Петрас Ауштрявичус

Євродепутат від Литви Петрас Ауштрявичус ініціював у Європарламенті створення так званого «списку Савченко». ЄС має хоч якось відреагувати на це беззаконня Росії.

«Потрібні додаткові кроки для звільнення Наді Савченко. Те, що наразі відбувається, неможливо нічим пояснити, – каже він. – Це суцільне беззаконня та всебічні спроби довести цю жінку до краю. Тому слід взяти до уваги й шістдесят чотири підписи євродепутатів у зверненні до Федеріки Моґеріні, де ми просимо впровадити щодо винних у її засудженні обмеження візові та на їхні майнові права у Євросоюзі».

«Згідно з нормами міжнародного права цього судового процесу взагалі не повинно бути»

Прикладом показового процесу сталінських часів називає суд у Росії над незаконно утримуваною українською льотчицею Надією Савченко німецький євродепутат Ребекка Гармс.

«Згідно з нормами міжнародного права цього судового процесу взагалі не повинно бути», – підкреслила вона.

ЄС треба терміново використати усі доступні дипломатичні засоби для забезпечення звільнення Савченко
Ребекка Гармс

За її словами, процес характеризується численними порушеннями з боку обвинувачення, коли докази захисту ігнорувалися.

«ЄС треба терміново використати усі доступні дипломатичні засоби для забезпечення звільнення Савченко», – заявила євродепутат, вітаючи наміри глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра порушити питання Савченко в ході його візиту до Росії.

Акція на підтримку Надії Савченко у Німеччині
Акція на підтримку Надії Савченко у Німеччині

У Брюсселі планується ухвалення резолюції з вимогою звільнення українського героя та патріота Надії Савченко
Олександр Кодола

Як повідомив Радіо Свобода у Брюсселі народний депутат Олександр Кодола, у рамках пленарного засідання Парламентської асамблеї «Євронест», за участі депутатів Європарламенту і представників парламентів держав «Східного партнерства», протягом триденних засідань у Брюсселі планується ухвалення «резолюції з вимогою звільнення українського героя та патріота Надії Савченко». При цьому, каже депутат, попередні консультації засвідчили підтримку цієї резолюції.

«Заяву про відмову голосувати у цьому питанні зробила делегація Вірменії», – додав Олександр Кодола.

За інформацією євродепутата Сандри Калнієте, на нинішньому засіданні ПА «Євронест» група членів Європарламенту планує одягнути футболки з написами-вимогами звільнення української льотчиці Надії Савченко.

Надію Савченко звинувачують у Росії у причетності до вбивства на території України двох репортерів російського телебачення і у незаконному перетині російського кордону. Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів під час бойових дій на Донбасі її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили Надію до Росії.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

21.03.2016
«Вони дуже злякалися. Ми пожартували, що так починаються Майдани» – подруга Савченко, яку не пустили в Росію

Марина Порошенко нагадала першій леді США про те, що Савченко служила в Іраку далі

21.03.2016
Німеччина вимагає звільнення української льотчиці

Віра Савченко – сестра Надії: потрібно боротися до повної перемоги далі

21.03.2016
Виступ Надії Савченко на суді зачепив Лаврова, вона досягла результату – Веселовський

Надія виглядає добре, активна, як і завжди – кореспондент Радіо Свобода на суді далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG