Доступність посилання

ТОП новини

Обама закликає Євросоюз до єдності


Барак Обама у Ганновері, 25 квітня 2016 року
Барак Обама у Ганновері, 25 квітня 2016 року

Президент США Барак Обама закликав Європу підтримати її політичну єдність і зміцнити свій внесок в колективну оборону континенту.

«Весь світ потребує сильної і процвітаючої, демократичної і єдиної Європи», сказав Обама в німецькому місті Ганновер 25 квітня, говорячи про трансатлантичну єдність.

Заклик Обами до європейської єдності пролунав знову після його виступу в Лондоні, де він висловився проти можливого виходу Великобританії з Європейського Союзу.

Таку можливість розглядатимуть мешканці Великої Британії на референдумі в червні, який відбуватиметься на тлі загрози тероризму і тривалої кризи з біженцями.

«Це вирішальний момент, і те, що відбувається на цьому континенті, має наслідки для людей у всьому світі», сказав Обама у Ганновері.

«Якщо єдина, мирна, ліберальна, плюралістична, вільноринкова Європа, яка починає сумніватися в собі, починає ставити під сумнів прогрес, якого було досягнуто протягом останніх декількох десятиліть, то ми не можемо очікувати, що прогрес, який тільки зараз укорінюється в багатьох місцях по всьому світу, буде тривати».

Обама порівняв нинішнє процвітання з війною і тяготами минулого століття, наголошуючи, що тісні зв'язки між Європою та Сполученими Штатами ще більш важливі в умовах сучасної швидкої глобальної інтеграції.

Серед останніх досягнень співробітництва ЄС та США Обама назвав спільні «зусилля з віддалення світової економіки від межі депресії», угоду з приборкання іранської ядерної програми, а також угоду про зміни клімату, якої досягли в Парижі в грудні минулого року і яку він назвав «найбільш амбітною угодою в історії у боротьбі зі змінами клімату» .

Обама також закликав європейських членів НАТО внести свою повноцінну частку в альянс, заявивши, що у Варшаві, на саміті НАТО наполягатиме, що всі члени альянсу повинні взяти на себе відповідальність за гарантування безпеки.

Обама прибув до Німеччини напередодні для просування нової торговельної угоди з країнами Євросоюзу та участі у саміті з ключовими європейськими лідерами 25 квітня.

У Білому домі повідомили, що на саміті за участю Анґели Меркель, лідерів Франції, Великобританії та Італії йтиметься про зусилля щодо боротьби з тероризмом після нападів в Парижі і Брюсселі, про бойові дії проти угруповання «Ісламська держава» в Іраку та Сирії, кризу біженців у ЄС та ситуацію в Лівії.

Візит до Німеччини – це остання зупинка в шестиденному закордонному турне Барака Обами, під час якого він прагнув зміцнити зв’язки із союзниками США задля боротьби з бойовиками-ісламістами, припинення агресії Росії щодо України, а також стимулювання міжнародної торгівлі.

XS
SM
MD
LG