Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: віряни УПЦ (МП) проти «особливого статусу» Московського патріархату


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Молитви під Радою

Понад тисячу людей мітингували і молились під стінами Верховної Ради проти ймовірного «особливого статусу» для Української православної церкви (Московського патріархату). Ось фотогалерея.

Протест виник у відповідь на ймовірне голосування щодо двох законопроектів, внесених минулого року до Верховної Ради. Перший спрощує процедуру зміни підлеглості релігійних громад, а другий створює «особливий статус» для релігійних організацій, керованих із центру в державі-агресорі. Нею парламент визнав Росію.

Представники Української православної церкви (Московського патріархату) називають такі нововведення репресіями проти православної церкви і поверненням у радянські часи. Натомість автори згаданих законодавчих ініціатив пояснюють їх потребами національної безпеки.То що це: «церковні гоніння» чи протидія впливу Кремля? Ми намагались з’ясувати у цьому матеріалі.

Янукович «онлайн»

Президент-утікач Віктор Янукович знову не з’явився, навіть віртуально, в Оболонському районному суді міста Києва, де проводили чергове засідання за звинуваченням його у державній зраді. Адвокати кажуть, що Янукович прагне долучитися до засідання, але прокурори його не хочуть слухати. Прокурори ж заявляють, що йому запропонували три засоби втілення такого бажання і він жодним не скористався. Якщо Янукович не з’явиться в суді і надалі, хоча б через відеозв’язок, то судовий процес може продовжитися заочно. Протягом всього засідання 18 травня захист намагався перенести подальший розгляд і врешті цього домігся. Це – затягування, стверджують у Головній військовій прокуратурі.

Чому Янукович не з'явився на суд навіть віртуально? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Санкції для Януковича

І ще трошки про «президента-втікача». Верховна Рада відмовилась звертатись до Ради національної безпеки і оборони України щодо запровадження стосовно нього та його оточення персональних санкцій. Фракції, які називають себе опозиційними – групи «Воля народу» та «Відродження», а також «Опозиційний блок» – не дали жодного голосу. Проте не проголосували «за» також представники коаліції – половина депутатів «Блоку Петра Порошенка» та «Батьківщина». Вони мають різні аргументи на користь того, чому таке звернення не має сенсу. Ці аргументи можна знайти за посиланням.

Кур’єри до країни-агресора

Вищий спеціалізований суд у Києві визначив підсудність у гучній «справі кур’єрів». Наприкінці минулого року Національна поліція України затримала 4 осіб за підозрою у вербуванні та переправленні громадян України для подальшого залучення до кримінального бізнесу на території Росії (детально про схему йшлося в матеріалі на сайті Радіо Свобода). Наразі ці особи перебувають вже у статусі підозрюваних, їм інкримінується частина 3 статті 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми, вчинена організованою групою). Їхні захисники ініціювали переведення справи з Бабушкінського райсуду Дніпра до Солом’янського райсуду Києва з міркувань власної зручності. Вищий спеціалізований суд це задовольнив.

Є кілька речей, які важливо знати та розуміти про цю справу.

Тож в ексклюзивному інтерв’ю старша слідча в особливо важливих справах Слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області Інна Тарасенко, яка розслідувала провадження, розповіла про особливості функціонування схеми, фінансові потоки з Росії, підозрюваних та відповідала на запитання щодо зв’язків обвинувачених із різними представниками державних структур в Україні.

А тепер коротко про те, що:

Верховна Рада скасувала так званий «закон Савченко»

Українці відзначили Всесвітній день вишиванки, а також 73-ю річницю депортації кримськотатарського народу.

І на завершення трохи «культурних» новин. А вони про:

Тріумф України у Каннах

Відкриття «Книжкового Євробачення»

Та День музеїв

Збагачуйтесь духовно!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG