Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: СБУ стверджує, що «Яндекс» «зливав» дані українців Москві


«Яндекс» збирав і передавав до Росії персональні дані українців

Таку заяву зробили в Службі безпеки України після обшуків в офісах дочірньої структури російської компанії «Яндекс» у Києві й Одесі. За даними СБУ, серед громадян, інформацію про яких передавали до Росії, є співробітники правоохоронних і спеціальних органів, військовослужбовці Збройних сил України, інших підрозділів, що беруть участь в антитерористичній операції на сході Донбасі, працівники органів державної влади і управління.

«Інформацію передавали спеціальним службам Росії для планування, організації і проведення розвідувальних, диверсійних, інформаційно-підривних операцій у нашій країні», – наголошують у відомстві.

Натомість такі слідчі дії експерт Сергій Рачинський вважає абсурдом. На його думку, жоден бізнес не може переслідуватися за державну зраду, навіть якщо він пов’язаний з інформаційною діяльністю.

«Сафарі-парк Донбас»

Перетворити окупований Донецьк на «постіндустріальний заповідник». Така несподівана ідея зародилася в Держдумі Росії. Куратор – російський співак і депутат Йосип Кобзон, якому СБУ заборонила в'їзд до України. У планах – переробити шахти і заводи, які зупинилися, в музеї і санаторії. Уже навіть активно кличуть туристів. Які саме «гарячі тури» пропонують росіянам кремлівські куратори угруповань «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними, розбиралися журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

«Жаб’ячі стрибки» крізь «сірі зони»

Нещодавно з’явилася інформація про просування українських військових на Донбасі. Майже кілометр території звільнили на Світлодарській дузі в Донецькій області. Утім, це далеко не перший такий випадок цього року. Військові експерти запевняють, що з 2015 року українські бійці повернули вже десятки квадратних кілометрів української території. Як і чому відбувається так званий «повзучий» наступ, дивіться у сюжеті.

На Світлодарській дузі українські військові повернули Новолуганське, просунулися в напрямку окупованого Дебальцева і зайняли сіру територію в районі Попасної
На Світлодарській дузі українські військові повернули Новолуганське, просунулися в напрямку окупованого Дебальцева і зайняли сіру територію в районі Попасної

А тепер коротко про те, що також варто знати.

  • Суд звільнив з-під варти фігурантів справи про стрілянину в Мукачеві.
  • Через протест активістів скасували концерт співачки Світлани Лободи в Одесі. Під час акції біля нічного клубу Ibiza застосовувалися петарди і сльозогінний газ.
  • Захист Януковича виступив проти розгляду справи про держзраду судом присяжних і зобов’язав суд звернутись до Вищої ради правосуддя для аналізу виступу генпрокурора Юрія Луценка в парламенті з приводу справи. Крім того, адвокат Януковича хоче допитати «всю верхівку влади країни, яка брала участь в подіях 2014 року… – це Турчинова, Порошенка, Яценюка і інших». Наступне засідання 16 червня.

Путін у Версалі

Володимира Путіна прийняли у Франції у Версальському палаці. Офіційно приводом для такої зустрічі стала виставка, присвячена візитові російського монарха Петра І до Франції триста років тому. За результатами зустрічі президент Франції Емманюель Макрон повідомив, що говорив з Путіним про активізацію «нормандського формату», та звинуватив російські фінансовані державою ЗМІ RT і Sputnik у поширенні «фейків» проти нього.

У Парижі протестували проти приїзду президента Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

«Макрон, я думаю, побачить у всій красі цю «скотиняку». Думаю, що це корисна зустріч для його протверезіння. А Путін, звичайно, буде посміхатися і говорити, що все гаразд: «Франція за нас, Крим наш, Україна завтра впаде». Тобто для кожного результати будуть різні», – дав оцінку візиту експерт з питань міжнародних відносин Олександр Потєхін.

Три тижні в Антарктиді

Антарктида без морозів і білих ведмедів, товариські і швидкі пінгвіни, підступна протока Дрейка. Луганський журналіст Олександр Махов повернувся разом із 21-ю українською антарктичною експедицією зі станції «Академік Вернадський». Протягом трьох тижнів він вивчав, як живуть полярники, знайомився з навколишнім тваринним світом і намагався зруйнувати стереотипи про цей далекий материк. Про все це і навіть більше він розповів у інтерв'ю.

Не бійтесь покидати межі комфорту!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG