Доступність посилання

ТОП новини

Через Данилюка, попри антикорупційний суд, Україна може не отримати гроші МВФ – екс-посол США


Парламент звільнив міністра фінансів Олександра Данилюка. Виконуватиме його обов’язки Оксана Маркарова
Парламент звільнив міністра фінансів Олександра Данилюка. Виконуватиме його обов’язки Оксана Маркарова

Попри ухвалення Верховною Радою України закону про Вищий антикорупційний суд, Україна ризикує не отримати фінансову допомогу від Міжнародного валютного фонду через звільнення міністра фінансів Данилюка. Про це у Twitter заявив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

У четвер Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про антикорупційний суд. Рішення підтримали 315 народних депутатів з необхідних 226.

Момент голосування за закон про антикорупційний суд в Раді – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Міжнародні кредитори України висунули низку принципових вимог до законодавства щодо антикорупційного суду, а Державний департамент США раніше закликав уряд Україну напряму працювати з Міжнародним валютним фондом, щоб забезпечити проходження через парламент такого закону, який відповідає вимогам МВФ.

Протягом тривалого часу надання Україні траншів допомоги МВФ фактично заморожено через невиконання нею вимог фонду. При цьому Україна має у близькій перспективі здійснити обслуговування частини міжнародних кредитів і конче потребує підтримки МВФ.

На кону – 2 мільярди доларів від МВФ і 800 тисяч доларів від Світового банку. Без цих коштів, кажуть економісти, Україні загрожує дефолт та інфляція. Як наслідок – здорожчання продуктів та коливання курсу валют.

«Один крок уперед, один назад? Рада нарешті проголосувала за створення антикорупційного суду. Тепер питання у тому, чи відповідає це законодавство вимогам МВФ. Але рішення Верховної Ради звільнити міністра фінансів Данилюка може стати перепоною для платежів МВФ», – твітує колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Перед голосуванням народні депутати кілька днів розглядали поправки до документа, яких було майже дві тисячі. Після голосування народні депутати Сергій Лещенко та Мустафа Найєм привітали його результати.

Речник МВФ Джеррі Райс заявив, що фонд розгляне проголосоване Радою законодавство, щоб перевірити, чи воно «забезпечує створення незалежного та такого, що заслуговує на довіру, антикорупційного суду, який відповідає вимогам народу України».

Детальніше про це: Антикорупційний суд ухвалили. МВФ аналізує, чи буде він прозорим

Колишній міністр фінансів Олександр Данилюк перед голосуванням за його звільнення (за поданням голови уряду – ред.) виступив із промовою, у якій звинуватив державні органи у корупції.

Як парламент звільняв Данилюка (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Балаш Ярабік, експерт аналітичного центру Carnegie напедодні пов'язав суперечку між головою уряду України Гройсманом та Данилюком із наближенням виборів в Україні.

«Політика роздавання гречки проти політики економії: Протистояння – прем'єр Гройсман проти міністра фінансів Данилюка – перебуває у центрі відмови України від політики економії, на якій наполягає МВФ заради пожвавлення економіки напередодні виборів 2019 року», – твітує Ярабік.

7 червня перед голосуванням у парламенті виступив президент України Петро Порошенко, який є автором законопроекту. Він заявив, що мета ухвалення документа – «гарантувати ефективну, прозору боротьбу з корупцією і створити незалежний антикорупційний суд».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG