Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Під час прес-конференції з Путіним Трамп жодного разу не згадав про Україну


Дональд Трамп та Володимир Путін під час зустрічі у Гельсінкі, 16 липня 2018 року
Дональд Трамп та Володимир Путін під час зустрічі у Гельсінкі, 16 липня 2018 року

Трамп і Путін. Коротко про головне

Відбулась довгоочікувана та обговорювана зустріч президентів США та Росії у Гельсінкі. Сенсаційних заяв не прозвучало, але переповімо Вам те, що стосувалося України.

Володимир Путін на прес-конференції сказав, що Дональд Трамп має відому позицію щодо Криму і дотримується її й далі: «приєднання», як називають у Москві анексію українського півострова, незаконне. Путін повторив при цьому свою позицію, що для Росії питання Криму, мовляв, «закрите».

Путін також традиційно називав російську агресію на сході України «внутрішньоукраїнським конфліктом» і заявляв, що Вашингтон мав би натиснути на Київ задля виконання мінських домовленостей – промовчавши, що не виконує їх Москва.

А щодо транзиту газу через Україну до Європи Путін заявив, що в Росії готові продовжити транзитний контракт, що збігає наступного року, «в разі врегулювання спору суб’єктами господарювання у Стокгольмському арбітражному суді».

Трамп, зі свого боку, на прес-конференції жодного разу не згадав про окупований Росією Крим і загалом Україну. Він лише говорив про російський проект газогону «Північний потік-2», що має постачати до Європи газ із Росії в обхід транзитних можливостей України. За його словами, США мають намір конкурувати з цим проектом у забезпеченні Європи газом.

Чим ще запам’ятається ця зустріч?

За кілька хвилин перед початком прес-конференції із зали вивели чоловіка, який тримав у руках аркуш із написом «Договір про заборону ядерної зброї».

Чоловіка силою вивели з зали перед брифінгом Трампа і Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

А ще президент Росії Володимир Путін подарував президенту США Дональду Трампу футбольний м'яч Чемпіонату світу 2018 року

«Тепер м’яч на його стороні» – Путін подарував футбольний м’яч Трампу (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

У США тим часом низка провідних членів Конгресу, представників обох партій, різко розкритикувала президента США Дональда Трампа за те, що той не зробив Володимирові Путіну твердого попередження щодо втручання в американські вибори. Вони заявляють, що Трамп дав Москві сигнал слабкості.

Далі коротко про те, що відбувалось в цей час в Україні

Генеральний штаб ЗСУ заявив про посилення охорони українських арсеналів зброї. Зокрема, проводять реконструкцію технічної території та огорож, а також почали будівництво додаткових 15 обсипних залізобетонних сховищ для зберігання боєприпасів.

Міністр оборони Степан Полторак наказав провести експертизу металу, з якого зроблено ствол міномета М-15 «Молот». Таке доручення міністр віддав під час проведення службового розслідування щодо надзвичайної події, яка сталася на Рівненському загальновійськовому полігоні й призвела до загибелі людей.

А заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк повідомив, що Росія затримала для огляду вже 148 суден, які прямували з та до українських портів через Керченську протоку.

Ексклюзивне інтерв’ю з Осмаєвим

Адам Осмаєв – чеченський доброволець, командир батальйону імені Джохара Дудаєва, бійці якого беруть участь у бойових діях на сході України, підтримуючи українських військових. Після двох нападів і загибелі дружини він фактично перестав з’являтися на публіці й давати інтерв’ю. Але через вісім місяців тиші все-таки погодився зустрітися з журналістам проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» і розповісти про життя під постійною загрозою, чеченців на Донбасі і результати розслідування замахів.

Легальні бойовики

Російські найманці, які воювали на Донбасі і в Сирії, вимагають від уряду Росії офіційного статусу учасників бойових дій і відповідних пільг. Із цієї нагоди вони навіть склали колективне звернення. В документі можна побачити, як уже відому «ПВК Вагнера», так і раніше не помічену компанію «Патріот». Журналісти Донбас.Реалії розбиралися, чим це може обернутися для України.

Унікальний імплантат для лікування травм шиї

Олексій Нехлопочин, лікар-нейрохірург відділення патології спинного мозку та хребта Інституту нейрохірургії імені Андрія Ромоданова Національної академії медичних наук України, створив титановий імплантат, який здатний покращити результати хірургічного лікування людей з ураженнями шийного відділу хребта. Унікальність винаходу підтвердили фахівці на світовому рівні, а в Україні лікар-нейрохірург отримав нагороду у першому в Україні конкурсі «Нагорода «Санофі» молодим науковцям за дослідження в медицині». Радіо Свобода поспілкувалося з хірургом про його винахід та нейрохірургію в Україні.

Ставте собі чіткі і небанальні цілі!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG