Доступність посилання

ТОП новини

Учайкін розповів, що заарештована у США Марія Бутіна робила в Україні


Марія Бутіна
Марія Бутіна

Ті, хто стикався з Марією Бутіною в Україні, кажуть, що заарештована в США росіянка має непересічні організаторські здібності й вирізняється розумом та ініціативністю. Утім, ідеться про її діяльність до анексії Росією українського Криму. Оцінювати успіхи відкритої роботи Бутіної проти України наразі не беруться.

Початком кар’єри Марії Бутіної називають російський фестиваль «Селігер» у 2009 році, уже тоді з’явився там нинішній прапор угруповання «ДНР». У цьому ж заході брала участь низка нинішніх активістів угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Але діяльність росіянки в 2011-2013 роках стає ще ближчою до України. Створена нею організація «Громадська безпека і порядок» переростає в рух «Право на зброю». Цей рух починає співпрацю з «Українською асоціацією власників зброї» (УАВЗ).

На громадських засадах?

Влітку 2012 року керівник асоціації Георгій Учайкін відвідує установчі збори «Права на зброю». А в червні 2013 року Марія Бутіна приїжджає до Києва на захід «Gun Open Day».

Георгій Учайкін
Георгій Учайкін

Нині «Українська асоціація власників зброї» не співпрацює з російськими організаціями, зокрема і з «Правом на зброю». У цьому Радіо Свобода запевняє голова правління УАВЗ Георгій Учайкін. А до початку агресії Росії проти України стосунки з Марією Бутіною та її організацією були виключно діловими, наголошує він.

Фігуранти цього скандалу очолюють уряди і країни
Георгій Учайкін

«Це тільки початок одного з найгучніших скандалів на цій планеті. Левова частка фігурантів цього скандалу очолюють уряди і країни. В кожній країні є своя зброярська асоціація. Відносини будуються виключно між організаціями на виключно ділових контактах», – каже Учайкін.

Щодо особистих якостей Бутіної, він відзначає непересічність здібностей.

Могла «дати фору» багатьом. Безумовно, розумна і ініціативна
Георгій Учайкін

«Вона створила цю організацію. Звісно, що вона не одна там керувала. У неї був доволі серйозний директорський склад. Там були люди більше обізнані. Але треба мати добрі організаційні здібності, щоб організувати такий достатньо потужний рух на території Росії. Її організаторських здібностей не заперечиш, вона в цьому питанні могла «дати фору» багатьом. Безумовно, розумна й ініціативна. Інакше такі речі не створюються. А стосовно того, хто її підтримував чи фінансував, я не хочу робити припущень».

Ще на початку 2014 року на сайті УАВЗ з’являлися статті Марії Бутіної про зброю. Про пізнішу співпрацю «Української асоціації власників зброї» з рухом «Право на зброю» чи Бутіною особисто інформації не знайдено.

Відверто проти України

Але вже у березні 2014 року Марія Бутіна бере активну участь у розбудові контрольованої Росією так званої «влади» анексованого Криму. Зокрема, вона закликає власників зброї до участі в своєму русі і заохочує до отримання дозволів на зброю російського зразка.

Бутіна не обходить своєю увагою і Донбас. Влітку 2014 року вона бере участь в організації мітингів на підтримку сепаратистів в Україні.

Бутіна у своєму блозі закликає людей жертвувати кошти для бойовиків. Вона, серед іншого, заявляє, що «росіяни України мають право на повстання» і висловлює ідеї, як збільшити в Україні кількість підконтрорльних Росії бойовиків. Під час мітингу в червні 2014 року у Москві Марія Бутіна виправдовує анексію Криму і заявляє, що «Донбас іде тим самим шляхом», знову закликає до підтримки бойовиків і називає події на сході України «громадянською війною».

На мітингу в серпні того ж року Бутіна знову закликає своїх співвітчизників «захищати росіян в Україні».

Пізніше відкрита активна діяльність Бутіної щодо українського Донбасу згортається. У своєму блозі вона повідомляє про відвідування анексованого Росією Криму. Там же вона пише про поїздки до Європи та США.

15 липня 2018 року 29-річну студентку університету у Вашингтоні Марію Бутіну затримують у США. Її обвинувачують у «змові з метою роботи агентом Російської Федерації» без поінформування влади.

В Україні також можуть порушити кримінальне провадження проти Марії Бутіної. Про це на своїй сторінці у Faсеbook заявила депутат Верховної Ради Ірина Фриз.

У США прокурори звинувачують Бутіну в зв'язках із американськими політиками й політичними організаціями під керівництвом високопосадовця Центробанку Росії Олександра Торшина. Сам Торшин перебуває під санкціями через зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

Тим часом адвокат підозрюваної наполягає на тому, що звинувачення проти його підзахисної неправдоподібні. Він підкреслює, що після того як в квартирі Бутіної провели обшук агенти ФБР, вона не залишила США і добровільно дала свідчення в Конгресі.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG