Доступність посилання

ТОП новини

«Хизувалася фотографіями з Рогозіним». Навіщо Марія Бутіна їздила до Чехії і Словаччини


Марія Бутіна (праворуч)
Марія Бутіна (праворуч)

Ще до того, як Марія Бутіна розгорнула свою діяльність в Сполучених Штатах Америки, вона за допомогою своєї організації «Право на зброю» намагалася налагодити контакти з однодумцями в Європі, конкретно – в Чехії та Словаччині. Про це пишуть впродовж останніх днів ЗМІ обох країн. 29-річну росіянку затримали у Вашингтоні 15 липня. 18 липня її заарештували.​ Марію Бутіну звинувачують у незаконному лобіюванні інтересів російської влади.

Чехія

В інтерв'ю Радіо Свобода оглядач празької газети Hospodářské noviny («Економічна газета») Ондржей Соукуп розповів, що в кінці 2013 року Бутіна – їй на той момент не було ще й 24 років – взяла участь у конференції в Празі, яку організувала чеська організація LEX, яка називає себе «об'єднанням на захист прав власників зброї».

Вона навіть виступила англійською мовою з невеликим повідомленням-лекцією щодо ситуації з правом громадян на носіння зброї в Росії і діяльності своєї організації.

Активісти LEX організували для Бутіної екскурсію по Празі, а також відвідування стрільбища, після чого дівчина сказала, що чехи живуть в «збройовому раю», маючи на увазі порівняно ліберальне законодавство цієї країни стосовно володіння зброєю.

Чеська контррозвідка була поінформована про візит Марії Бутіної, але не вважала, що вона якось загрожує національній безпеці, оскільки мова йшла про відвідування легального публічного заходу, зазначає Ондржей Соукуп.

На конференції Бутіна все ж встигла поспілкуватися з співробітницею внутрішніх справ Чехії Міленою Бачковською, яка очолювала відділ МВС, який курирує питання, пов'язані з володінням зброєю. Але будь-яких наслідків це спілкування не мало.

– Як можна розтлумачити той візит Марії Бутіної до Праги? Це була якась «пробна куля» з її боку і з боку тих, хто за нею стояв? У вас є якісь версії?

У США для Бутіної відкривалися набагато більші можливості

– Мені здається, Бутіна пробувала свої сили і хотіла з'ясувати, хто ж пов'язаний у нас з такими організаціями, як LEX. Тут, природно, величезна різниця між Європою і США, де в Національній стрілецькій асоціації (NRA) є безліч політиків правого спрямування. На її з'їздах і зборах є можливість контактувати з дуже впливовими людьми. У випадку ж з Чехією мова йде, швидше, про групу ентузіастів, які люблять ходити в камуфляжній формі і відвідувати тир, крайніх лібертаріанців або просто любителів зброї. У них серйозного політичного впливу немає. У США для Бутіної відкривалися набагато більші можливості.

– Як далі розвивалася співпраця Бутіної та її нових чеських друзів?

– Ці контакти підтримувалися ще якийсь час, але потім поступово зійшли нанівець, а сама Бутіна поїхала в Америку.

– А саме середовище «збройових» активістів, окрім епізоду з Бутіною, підтримує якісь зв'язки з Росією?

– Швидше, у них якісь спорадичні контакти з однодумцями в інших країнах. Вони самі кажуть, що час від часу виходять на контакт з такими ж ентузіастами за кордоном – мені називали Фінляндію, Швейцарію та Німеччину. Встановлюються ці контакти зазвичай через соцмережі. Ніякої цілеспрямованої діяльності там, наскільки я можу судити, немає. Це – маленькі організації без власного фінансування, тому великої роботи на міжнародному рівні вони не ведуть. У самій Чехії, щоправда, вони досить відомі, добре контактують із МВС і низкою депутатів, але їхня діяльність стосується саме зброї і відповідного законодавства. Це зовсім інша ситуація, ніж в США, де NRA – реальна сила, яка може впливати на результат загальнонаціональних виборів, – каже празький журналіст Ондржей Соукуп.

Словаччина

Крім Чехії, в той же період (2013-2014 роки) Марія Бутіна намагалася налагодити контакти і з низкою організацій в сусідній Словаччині. Словацька аналітик Радован Бранік зазначає, що «поки підтверджені два її приїзди до Словаччини, але не можна виключати і ще кілька короткочасних візитів».

За його словами, в Словаччині Бутіна була менш успішна, ніж в Чехії. Він посилається на думку членів одного із «збройових» клубів, який пояснює недовіру до Бутіної її занадто успішною кар'єрою: «Мега-успішна організація, яка копіює американську NRA, під керівництвом у минулому не надто щасливої торговки меблями у віці 20 з невеликим років? І це в Росії – країні, щонайменше в порівнянні зі США, вельми не ліберальної в тому, що стосується вільного володіння зброєю, та ще й країні, де влада жорстко поводиться із масовими громадськими ініціативами? Ви дійсно вірите цій історії?».

Радован Бранік стверджує, що на зустрічі в Празі в листопаді 2013 року, в якій брали участь і словацькі представники, Марія Бутіна «хизувалася» своїми фотографіями з тодішнім віце-прем'єром уряду Росії (нині головою «Роскосмосу») Дмитром Рогозіним, демонструючи свої високі зв'язки.

США

Покровителем Марії Бутіної називають колишнього заступника голови Ради федерації Росії, нині заступника голови Центробанку Росії Олександра Торшина, на адресу якого в Іспанії висунули звинувачення у зв'язках з організованими злочинними угрупованнями. У США в квітні 2018 року Торшина включили в список 24 росіян з оточення президента Росії Володимира Путіна, на яких Вашингтон наклав санкції.

У 2015 році Торшин відвідав Сполучені Штати, Бутіна супроводжувала його як помічниця.

У США з'ясовуються всі нові подробиці про контакти Бутіної. За даними газети The Washington Post, діяльність заарештованої у США росіянки Марії Бутіної фінансував російський мільярдер Костянтин Ніколаєв. Це випливає зі свідчень, які вона давала в комітеті з розвідки Сенату США в квітні.

Прес-секретар Ніколаєва підтвердив, що бізнесмен контактував з Бутіною у той час, коли в Росії з'явилася група «Право на зброю». Чи надавав бізнесмен фінансову підтримку Бутіній, він підтвердити відмовився.

Ніколаєв – генеральний директор групи «Н-Транс» та співвласник оператора залізничних перевезень Globaltrans. Forbes оцінює його статки у 1,2 мільярда доларів.

У 2015 році Бутіна брала участь у зустрічах Олександра Торшина з двома представниками керівництва Федеральної резервної системи і Міністерства фінансів США. Йдеться про тодішнього віце-голову Федеральної резервної системи Стенлі Фішера і заступника міністра фінансів з міжнародних питань Натана Шитса.

Зустрічі з Фішером і Шитсом були організовані Центром національних інтересів – вашингтонською аналітичною організацією, що працює в сфері зовнішньої політики, яка часто відстоює проросійські позиції, повідомляє «Голос Америки».

Адвокат Бутіної Роберт Дрісколл стверджує, що вона не є російським агентом.

Російська влада вважає арешт Марії Бутін незаконним. Голова МЗС Росії Сергій Лавров вимагає якнайшвидшого її звільнення.

Оригінал – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG