Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування: що пов'язує Пола Манафорта з російськими спецслужбами?


Колишній голова передвиборчого штабу нинішнього американського президента Дональда Трампа, політтехнолог Пол Манафорт, якого зараз судять в США і звинувачують у приховуванні інформації про офшорні рахунки, банківському шахрайстві та несплаті податків, тривалий час працював з перекладачем Костянтином Килимником, уродженцем українського міста Кривий Ріг, що в Дніпропетровській області.

За даними Financial Times і слідчих з групи спецпрокурора США Мюллера, Килимник навчався у Військовому університеті Міністерства оборони Росії, де готують, зокрема, перекладачів для військової розвідки, і принаймні на початку кар'єри мав стосунок до ГРУ Росії.

Пізніше він приєднався до команди Манафорта, який був політичним консультантом Партії регіонів і працював на екс-президента України Віктора Януковича. У нього також є зв'язки з російським олігархом Олегом Дерипаскою.

Як пов'язані Манафорт, Килимник, Трамп і російські спецслужби
Як пов'язані Манафорт, Килимник, Трамп і російські спецслужби

І FT, і об'єднання журналістів-розслідувачів «Проект», і група спецпрокурора Мюллера вважають Килимника тією ланкою, яка пов'язує Манафорта з російською владою і спецслужбами. Саме ці зв'язки з Росією група Мюллера намагається довести в розслідуванні «змови з Росією», яке триває з кінця 2016 року. Саме через Килимника Кремль, за їхньою версією, виявляється, пов'язаний з Трампом і його виборчою кампанією.

Костянтин Килимник (ліворуч у синій сорочці) в команді Пола Манафорта в 2006 році
Костянтин Килимник (ліворуч у синій сорочці) в команді Пола Манафорта в 2006 році

Килимник в лютому 2017 року дав інтерв'ю англомовному проекту Радіо Свобода. Під час якого він заборонив себе фотографувати і заперечував свої зв'язки з російськими спецслужбами, але підтвердив, що має два громадянства: Росії та України. Він також підтвердив, що спілкувався з Полом Манафортом «кожні пару місяців», в тому числі й у той час, коли той працював в штабі Трампа в 2016 році. Але, за словами Килимника, ніяких консультацій щодо американських виборів 2016 року Манафорту не надавав і не співпрацює з ним професійно з 2014 року.

Читайте також: «Особа А» про себе – на запис і без. Що відомо про «людину Манафорта» в Україні?

Крім зв'язків з ГРУ, Килимник пов'язаний з Росією побічно через структури російського мільярдера Олега Дерипаски, вважають розслідувачі «Проекту» (в квітні 2018 року Дерипаска потрапив під персональні санкції США як близький до президента Росії Володимира Путіна олігарх).

Олег Дерипаска з Володимиром Путіним
Олег Дерипаска з Володимиром Путіним

Із 1995 року і до кінця 2004 – початку 2005 років Килимник офіційно працював на американську некомерційну організацію «Міжнародний республіканський інститут» в Москві. Зараз «Міжнародний республіканський інститут» в Росії входить в список небажаних організацій, його сайт заблокований. У 2005 році Килимник, який на той момент був виконувачем обов'язків директора російського відділення «Міжнародного республіканського інституту», був звідти звільнений зі скандалом. Його колишні колеги заявили «Проекту», що це було пов'язано з тим, що Килимник почав спочатку таємно, а потім і відкрито працювати в Україні на Віктора Януковича.

Один із тих людей, які працювали на Килимника, стверджує, що робота політконсультанта в Україні координувалася саме за участю структур Дерипаски. Зокрема, Килимник не менше ніж 20 разів відправляв співробітників «Міжнародного республіканського інституту» в офіс «Базел», що розташований на вулиці Рочдельській у Москві, де їм передавали конверти з готівкою і авіаквитки для залучених Килимником політконсультантів. Представниця Дерипаски при цьому заявила, що ні сам олігарх, ні «Базел» ніколи не фінансували Килимника. У Дерипаски і Манафорта, за її словами, є «приватні інвестиційні відносини, існування яких не заперечується», але вони «ніколи не були спрямовані на досягнення політичних цілей».

«Проект» стверджує, що Дерипаска фінансував ще щонайменше одну спільну поїздку Манафорта і Килимника: в Киргизстан в 2005 році. Тоді в колишній радянській республіці почалися масові протести під час «тюльпанової революції», які закінчилися втечею президента Аскара Акаєва і тим, що на його місце прийшов Курманбек Бакієв. Політтехнологи їздили туди просувати інтереси Росії, пов'язані з використанням аеродрому «Манас» як військової бази США. Представник Дерипаски спростовує фінансування поїздки, але один з політконсультантів, який їздив у Бішкек, підтвердив, що працював там разом з Килимником, у той же час в Киргизстані був і Манафорт.

Однак Килимник стверджував в інтерв'ю Радіо Свобода, що Манафорт ні з ким, крім нього, «в Росії» не спілкувався «з часів Дерипаски» і що у американського політконсультанта «немає зв'язків з Російською Федерацією».

Наразі Килимник з дружиною живе в Росії в елітному селищі, що охороняється, на північному заході Підмосков'я, відразу за МКАД, і, як і раніше, уникає публічності. Два його рідкісних знімки є в базі речових доказів у справі Пола Манафорта: це кадри зустрічей Килимника з Януковичем, але на обох знімках Килимник повертається до камери спиною.

Автори розслідування вважають, що така поведінка Килимника невипадкова і може побічно свідчити про те, що він працював у розвідці. Його єдине фото має агентство AP (вище): на ньому Килимник сфотографований з членами команди Манафорта.

На думку директора центру «Нова Європа» Олени Гетьманчук, Києву може бути невигідним розслідування діяльності Пола Манафорта в Україні.

«Саме слово «Манафорт»створює не найсприятливіше тло для відносин між Україною та США, і, звичайно ж, українська влада і українські органи правосуддя будуть дуже серйозно думати перед тим, як починати якимось чином коментувати або якось сприяти відновленню правосуддя щодо Манафорта», – сказала вона в інтерв'ю телеканалу «Настоящее время» (спецпроект Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»).

Оригінал – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG