Доступність посилання

ТОП новини

Головний свідок у справі Манафорта: як ховали мільйони доларів із України та Росії


Рік Ґейтс – колишній колега Манафорта, який зараз виступає головним свідком у його справі
Рік Ґейтс – колишній колега Манафорта, який зараз виступає головним свідком у його справі

Рік Ґейтс – давній діловий партнер Пола Манафорта, який певний час був головою виборчої кампанії нинішнього президента США Дональда Трампа, – у суді надав деталі про те, як саме Манафорт допомагав йому приховати мільйони доларів, отримані від українських клієнтів.

6 серпня, у перший день свідчень у ролі головного свідка в судовій справі щодо Манафорта, його колишній партнер Рік Ґейтс заявив, що заможні українські бізнесмени платили Манафорту мільйони доларів за політичну консультацію в Україні. Вони передавали гроші через банківські перекази на рахунки, які здебільшого були створені для Манафорта на Кіпрі.

Прокурори стверджують, що Пол Манафорт здійснив податкове шахрайство, не повідомивши про «значний відсоток» від суми в понад 60 мільйонів доларів, які, за їхніми словами, він отримав від своїх українських клієнтів.

Ґейтс розповів про схему платежів, яку Манафорт нібито наказав йому використовувати. Він повідомив, що Манафорт сказав йому, що «українські бізнесмени… дали йому вказівку створити кіпрські рахунки» як прикриття для їхніх платежів.

На цьому фото, що, за словами спецпрокурора Роберта Мюллера, було зроблене на вказівку Манафорта, тодішній президент Віктор Янукович (у центрі) зображений разом із радником і депутатом від Партії регіонів Ганною Герман (друга праворуч), старшим сином Олександром Януковичем (крайній ліворуч) і Миколою Злочевським, колишнім міністром екології (другий ліворуч). Розмова з кількома невстановленими людьми відбувається в невідомому місці, найімовірніше, в резиденції Януковича «Межигір’я»
На цьому фото, що, за словами спецпрокурора Роберта Мюллера, було зроблене на вказівку Манафорта, тодішній президент Віктор Янукович (у центрі) зображений разом із радником і депутатом від Партії регіонів Ганною Герман (друга праворуч), старшим сином Олександром Януковичем (крайній ліворуч) і Миколою Злочевським, колишнім міністром екології (другий ліворуч). Розмова з кількома невстановленими людьми відбувається в невідомому місці, найімовірніше, в резиденції Януковича «Межигір’я»

«На прохання пана Манафорта ми не розкрили іноземні банківські рахунки» податковим органам США, повідомив Ґейтс. Сам він – колишній старший помічник у кампанії Трампа. Раніше цього року він визнав провину в звинуваченнях у змові і наразі співпрацює з прокурорами, сподіваючись отримати пом’якшення свого покарання.

Ґейтс признався, що і він, і Манафорт здійснювали контроль над закордонними банківськими рахунками, де зберігалися українські гроші.

Іншою особою, яка також мала контроль над рахунками, був Костянтин Килимник, політичний консультант і близький бізнес-партнер Манафорта. У червні його звинуватили в залякуванні свідків, пов’язаних зі справою Манафорта.

У суді спеціальний прокурор Роберт Мюллер звинуватив Килимника в тому, що він має зв’язки з російськими спецслужбами. Сам Килимник це заперечує.

Пол Манафорт (архівне фото)
Пол Манафорт (архівне фото)

Українські клієнти Манафорта

Пол Манафорт був представлений колишньому президентові України Вікторові Януковичу Рінатом Ахметовим, власником компанії СКМ, одним із головних спонсорів Партії регіонів. За його роботу – розробку бренду Партії регіонів, створення її платформи, структури, проведення її на виборах, – як заявив на суді Рік Ґейтс вже у другий день свідчень, 7 серпня, Ахметов заплатив переказом грошей із рахунків його компанії на Кіпрі на рахунки Манафорта, теж на Кіпрі.

«Манафорт повернув Януковича з політичної смерті… і він є одним з найталановитіших політтехнологів», – несподівано зробив Ґейтс комплімент своєму колишньому шефові, на якого він не дивився протягом усього свідчення.

Іншим клієнтом Манафорта в Україні був Сергій Тігіпко, бізнесмен, колишній народний депутат та колишній віце-прем’єр-міністр. «Він мав власну політичну партію, але також підтримував Партію регіонів», – пояснив Ґейтс. Тігіпко оплатив послуги лобіювання в США та ЄС таким же методом – переказом із кіпрського рахунку власної компанії на кіпрський рахунок Манафорта. Ґейтс пояснив, що знає про це, тому що власноруч підготував документи, аби ініціювати переказ.

Також Ґейтс у суді назвав колишнього керівника Адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна, колишнього віце-прем’єр-міністра, депутата та одного з керівників Партії регіонів Андрія Клюєва і колишнього народного депутата Бориса Колеснікова.

Усі вони оплачували послуги політтехнолога шляхом переказу грошей із рахунків власних фірм на Кіпрі на кіпрські рахунки Манафорта. Усе разом – мільйони доларів.

У відповідь на повідомлення «Голосу Америки» про перебіг справи Манафорта генеральний прокурор України Юрій Луценко прокоментував, що його відомство стежить за процесом.

Крім організації платежів від українських клієнтів до банківських рахунків на Кіпрі, як заявив у суді Ґейтс ще в перший день свідчень, 6 серпня, Манафорт сказав йому звітувати про його доходи за кордоном як про позики, щоб знизити оподатковуваний дохід. Це, в свою чергу, підтверджують попередні свідчення, надані бухгалтером Манафорта.

«Коли прибуток надходив до компанії, пан Манафорт давав вказівки, чи буде це розглядатися як дохід, …чи як позики», – сказав Ґейтс. Відповідно до законодавства США, звітування про зароблений дохід як позику вважається податковим шахрайством.

Бухгалтера Сінді Лапорту, яка раніше дала свідчення про те, що і Манафорт, і Ґейтс фальсифікували фінансові звіти й проводили позики заднім числом, 6 серпня також запитали і про позику в 10 мільйонів доларів США, яку Манафорт нібито отримав від російського мільярдера Олега Дерипаски в 2006 році.

Дерипаска – російський алюмінієвий магнат, що має тісні зв’язки з Кремлем. Він був залучений у різноманітні ділові операції з Ґейтсом і Манафортом. Цього року США застосували щодо нього санкції через його зв’язки із Кремлем.

Лапорта засвідчила, що не бачила доказів того, щоб «позика» Манафорту від Дерипаски колись була сплачена.

Ґейтс під час свого довго очікуваного свідчення також визнав, що допомагав фальсифікувати фінансову звітність Манафорта, приховувати іноземні доходи і обходити його податки. Згідно із податковим законодавством США, все це – злочини.

Він також зазначив, що усвідомлював, що Манафорт діяв як незареєстрований іноземний агент під час лобіювання щодо України у Вашингтоні – ще один злочин, пред’явлений Манафорту в окремій справі в рамках розслідування Мюллера.

Сам Манафорт свою вину відкидає. Його адвокати дали зрозуміти, що вони можуть намагатися перекинути провину на Ґейтса, якого вони звинувачують у викраденні мільйонів доларів від Манафорта.

На суді 6 серпня Ґейтс визнав крадіжку сотень тисяч доларів від Манафорта шляхом неправдивих звітів про витрати.

Манафорт був головою кампанії Трампа з травня по серпень 2016 року, коли він пішов у відставку через питання щодо його лобістської діяльності для колишнього президента України Віктора Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG