Доступність посилання

ТОП новини

Морська піхота України: де і як готують майбутніх офіцерів


Нові берети морської піхоти України – кольору хвиль Чорного й Азовського морів
Нові берети морської піхоти України – кольору хвиль Чорного й Азовського морів

У військових вишах, яких в Україні дев’ять, навчальний рік довший, напруженіший, складніший ніж у цивільних інститутах, академіях, університетах. А по-справжньому щемливих церемоній – і для учасників, і для гостей – дві. Це коли випускаються новоспечені лейтенанти і коли на вірність українському народові присягаються учорашні школярі чи ліцеїсти. Серед понад 230 курсантів, які урочисто склали присягу у Військовій академії в Одесі, чотирнадцять опановуватимуть спеціальність «Управління діями морської піхоти». В жодному іншому військовому виші країни такої військової спеціальності немає.

Позаду суворий конкурсний відбір. Задовільних результатів зовнішнього незалежного оцінювання недостатньо, абітурієнтів у військові виші відбирають також за морально-психологічними якостями, рівнем фізичної підготовки тощо. Після зарахування упродовж кількох тижнів вони проходять первинну військову підготовку.

Першокурсники-морські піхотинці складають військову присягу, 31 серпня 2018 р.
Першокурсники-морські піхотинці складають військову присягу, 31 серпня 2018 р.

Як розповів начальник Військової Академії в Одесі генерал-майор Олег Гуляк, конкурс на спеціальність «Управління діями підрозділів морської піхоти» традиційно залишається високим. На одне місце претендували понад дві особи з числа як цивільної молоді, так і військовослужбовців, які вирішили стати офіцерами.

Загалом на першому курсі факультету Високомобільних десантних військ одеської Військової Академії навчатимуться 20 морських піхотинців.

«Водночас в нашому виші відбувся розподіл деяких спеціальностей. Таким чином нині морпіхи навчаються на усіх чотирьох курсах», – додає генерал-майор Гуляк.

Начальник Військової Академії (м. Одеса) генерал-майор Олег Гуляк., червень 2018 р
Начальник Військової Академії (м. Одеса) генерал-майор Олег Гуляк., червень 2018 р

Майбутні «воїни трьох стихій»

До окупації Росією Криму військово-морські спеціальності українські курсанти набували в Севастополі. Утім навіть там офіцерів-морпіхів не готували – в морську піхоту приходили із різних видів і родів військ.

Наприклад, командувач морської піхоти Юрій Содоль ​– випускник Сумського вищого артилерійського командного училища. У 2014-му, коли розпочалась війна Росії проти України, полковник Содоль командував 25-ю окремою повітрянодесантною бригадою, потім був першим заступником командувача Десантно-штурмовими військами.

Після призначення командувачем морської піхоти для здобуття берету морського піхотинця нарівні із іншими генерал-майор Юрій Содоль подолав полосу перешкод.

Генерал-майор Юрій Содоль долає полосу перешкод на здобуття берету морського піхотинця, березень 2018 р.
Генерал-майор Юрій Содоль долає полосу перешкод на здобуття берету морського піхотинця, березень 2018 р.

На першокурсників-морпіхів цей іспит ще очікує, тому на церемонії складання присяги вони були у польових кашкетах-«мазепинках». А військове вітання на плацу в Одесі лунало вже нове: «Слава Україні!» – «Героям слава!».

1 вересня установче лекційне заняття для курсантів спеціальності «Управління діями підрозділів морської піхоти» провів командувач МП Юрій Содоль.

За партами – чимало тих курсантів, котрих генерал-майор Содоль знає особисто. «Хлопці, які прийшли на навчання просто із окопів. Саме на них нині покладаємо надії, бо знаються на солдатській долі, хочуть бути офіцерами, і, сподіваюсь, допоможуть тим, хто прийшов у Академію із цивільного життя», – розповідає Радіо Свобода Юрій Содоль.

«Поставте переді мною двох солдатів і я без помилки скажу, хто воював, а хто – ні. По очах. Коли бачив смерть, очі інші», – додє він.

Командувач морської піхоти повідомив, що крім 20 первокурсників-морпіхів ще 8 осіб поступили на інші спеціальності військового вишу в Одесі з тим, щоб після закінчення служити у морській піхоті.

В свою чергу начальник Військової Академії в Одесі Олег Гуляк зауважив, що цього року у виші починають готувати за спеціальністю, якої раніше у Збройних Силах України взагалі не існувало.

«Для десантно-штурмових військ, морської піхоти, розвідувальних підрозділів Сухопутних військ та інших військових формувань готуватимемо спеціалістів повітряно-десантної служби. Це ті, хто будуть займатися підготовкою, організацією стрибків із парашутом особового складу, десантування легкої і важкої техніки тощо. Досвід бойових дій довів попит на цю спеціальність», – пояснює генерал-майор Гуляк.

Україна посилює рубежі на Азовському напрямку – зокрема, морською піхотою

Останнім часом дислоковані уздовж узбережжя Азовського моря формування російської армії активізували підготовку десантних підрозділів, в тому числі призначених для ведення морських операцій. Про це свідчать дані Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

В свою чергу командувач ВМС ЗС України адмірал Ігор Воронченко (нове військове звання він отримав з нагоди 27-ї річниці Незалежності України – ред.) повідомив, що на Азовському напрямку буде здійснено збільшення корабельного угрупування, артилерії, морської піхоти тощо.

«Дійсно перед морською піхотою поставлені певні задачі, але озвучувати їх через зрозумілі причини не буду», – зазначає Радіо Свобода генерал-майор Юрій Содоль.

Командувач морської піхоти України Юрій Содоль, червень 2018 р.
Командувач морської піхоти України Юрій Содоль, червень 2018 р.

За його словами, нині зона відповідальності морської піхоти простягається від Маріуполя до Болграда на Одещині. Йдеться про близько тисячі кілометрів Азовського моря ​ і понад 1,7 тис. – Чорного.

Українські морпіхи на міжнародних навчаннях

Як зазначив Юрій Содоль, лише упродовж останніх двох місяців підрозділи морської піхоти взяли участь у чотирьох масштабних міжнародних маневрах. Це був, в тому числі, «Сі Бриз-2018» , під час якого вперше морпіхи (були серед них і курсанти) відпрацьовували десантування у повній темряві.

«Літак Ан-26 йшов без вогнів. Не підсвічувався й майданчик. Доволі складно, утім всі впорались на відмінно», – згадує Юрій Содоль. Він впевнений, що такі завдання підвищують живучість підрозділу, який здійснює десантування. «Бо коли летиш, ти – мішень», – додає він.

А цими днями підрозділ українських морських піхотинців залучений до багатонаціональних навчань «Platinum Eagle-2018» в Румунії.

Водночас на півдні України тривають навчання «Шторм 18» Військово-морських сил, інших військових формувань, правоохоронних органів тощо.

Як повідомляє прес-центр Командування ВМС, напередодні взводна тактична група окремого батальйону морської піхоти із мінометним розрахунком у складі, здійснила десантування на морське узбережжя. В переліку завдань було зайняти опорний пункт з подальшою евакуацією на середній десантний корабель «Юрій Олефіренко».

Навчання «Шторм 18»: десантування морської піхоти з СДК «Юрій Олефіренко», 31 серпня 2018 р.
Навчання «Шторм 18»: десантування морської піхоти з СДК «Юрій Олефіренко», 31 серпня 2018 р.

Незабаром очікуються ще одні навчання – українсько-румунські маневри «Ріверіан-2018». Таке двостороннє навчання проводитиметься вперше, а полігоном стане ділянка річки Дунай від Ізмаїлу, що на Одещині, до Бреїли (Румунія).

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG