Доступність посилання

ТОП новини
У Генштабі ЗСУ називають найбільш імовірною причиною того, що відбулося, диверсію
У Генштабі ЗСУ називають найбільш імовірною причиною того, що відбулося, диверсію

Вибухи на складах боєприпасів в Ічні. Хронологія подій

Близько 3.30 ранку 9 жовтня на складах боєприпасів біля Ічні Чернігівської області почалися вибухи. О 04:22 був закритий повітряний простір у радіусі 30 кілометрів, а рух залізничного й автомобільного транспорту припинений.

Із навколишніх населених пунктів евакуювали місцеве населення. Люди, до речі, ще минулого року попереджали керівництво держави про загрозу такої ситуації.

Через події поблизу Ічні військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною третьою статті 425 (недбале ставлення військової особи до служби) Кримінального кодексу України.

Окрім цього, є версія диверсії. Її перевіряє СБУ.

Від 3:30 ранку біля Ічні в Чернігівській області лунають вибухи на складах боєприпасів.

Через ці події військова прокуратура вже відкрила кримінальне провадження за частиною третьою статті 425 (недбале ставлення військової особи до служби) Кримінального кодексу України.

Зона найбільш можливого ураження оцінюється у близько 16 кілометрів

У ній – 30 населених пунктів, а це – близько 20 тисяч людей.

На цей момент звідти евакуйовано щонайменше дванадцять тисяч людей (зокрема, особовий склад арсеналу).

Раніше повідомлялось про 10 тисяч евакуйованих.

На складах в Ічні зберігають близько 88 тисяч тонн боєприпасів.

Інформацію щодо жертв та постраждалих ДСНС поки не має.

Наразі у Чернігівській області через інцидент обмежили рух дорогами державного значення.

Через вибухи в Ічні президент Петро Порошенко збирає силовиків.

Окрім того він доручив уряду надати допомогу людям, які потрапили в зону надзвичайної ситуації.

Тим часом у соцмережах обурені тим, що на українському складі боєприпасів знову лунають вибухи, адже минулого року подібна ситуація трапилася у Калинівці на Вінничині. Тоді обіцяли покарати винних, а уряд виділив 100 мільйонів гривень для захисту об’єктів зберігання боєприпасів ЗСУ.

«Цікаво, що зробив Муженко за рік на виділені мільйони? Найняв білок з зайцями для охорони?», – пише журналістка Тетяна Ніколаєнко.

Цікаво, що про загрозу вибухів на складах у Ічні місцеве населення повідомляло ще минулого року (все після тих же вибухів у Калинівці на Вінничині).

Тоді люди просили передати цю інформацію верховному головнокомандувачу Петру Порошенку.

«Якщо він і далі буде бездіяльним і халатним у своїх повноваженнях, вони вважають, що вони будуть наступними. Це декілька кілометрів від населених пунктів. Склади незахищені, люди ходять туди збирати гриби», – наголошувала віце-спікер парламенту Оксана Сироїд під час погоджувальної ради.

Тим часом рятувальники запевняють, що хімічної зброї на військових складах біля Ічні немає.

Водночас у Генштабі Збройних ЗСУ повідомляють про «значне зменшення» інтенсивності вибухів.

Ведуча Тетяна Даниленко акцентує увагу на тому, що за каденцію чинної влади в Україні вибухнуло вже три склади. І вона сумнівається, що навіть після нинішньої ситуації в Ічні винні будуть покарані, адже у попередніх двох випадках «винними були лосі, недбальство і цапи-відбувайла», а «охорона складів була посилена тільки на папері».

«Висновків не буде, бо відповідальні – люди з підпорядкування президента. А президент навіть у дуже кризових ситуаціях замість кадрових висновків просто запрошує блогерів Бірюкова і вражає їх інтелектом. Після нинішніх вибухів він проведе пафосні навчання і ще якийсь елегантний інфопривід в гуманітарній сфері. На критиків спустять з ланцюга порохоботів. Винним назначать чергового лося. Справді винні лосі залишаться», – прогнозує журналістка.

Водночас є і ті, хто вважає, що вибухи в Ічні можуть бути диверсією, пов'язаною з ймовірним наданням України томосу:

Депутат Ігор Мосійчук додає до цього ще й розгляд ПАРЄ у Страсбурзі зняття санкцій з Росії:

Тим часом прем'єр Володимир Гройсман заявляє, що «все, що буде зруйновано, ми відбудуємо»:

Також він відзначає оперативну роботу рятувальників і наголошує, що пункти для розміщення евакуйованих облаштовані усім, чим треба:

І знову про кількість боєприпасів, яка могла зберігатися на складах поблизу Ічні.

У Міністерстві оборони України заперечують інформацію, оприлюднену ДСНС, про нібито близько 88 тисяч тонн.

За словами представників Міноборони, подібна інформація призначена для службового користування і її не можна розповсюджувати в нинішніх умовах.

З повідомлення на сайті ДСНС речення про кількість боєприпасів видалили.

Народний депутат Віктор Чумак – один із тих, хто не вірить у те, що винні у вибухах поблизу Ічні будуть покарані.

«Контррозвідка, скаже що це недбальство, Генштаб, що нещасний випадок. Єдиним винним буде недопалок невідомого походження», – припускає він.

Наразі пожежею охоплено не більше ніж 10% арсеналу біля Ічні. На цьому наголошують у Генштабі ЗСУ та додають, що пожежею охоплено п'ять сховищ.

Заступник начальника Генштабу Родіон Тимошенко зазначає, що до вибухів із території арсеналу вивезли близько половини боєприпасів великого калібру, і зараз там зберігалася переважно стрілецька зброя.

Постраждалих від вибухів, за даними Міноборони, немає.

Частина користувачів соцмереж вважає, що черговий вибух на складі з боєприпасами є особистою відповідальністю президента.

Про це, наприклад, пише колишній народний депутат Ігор Швайка. На його думку, після цього Петро Порошенко зобов'язаний піти у відставку, як той, хто «за чотири роки свідомо провалював будь-які завдання, пов'язані з сучасними військовими викликами».

«Сотнями тисяч білбордів, на яких красивими буквами написано «АРМІЯ» очевидні дірки в обороноздатності не закриєш», – наголошує Швайка.

Міністерство інфраструктури України оприлюднило схему того, які саме шляхи пересування поблизу Ічні є наразі закритими:

Про те, що поблизу Ічні можуть вибухнути склади з боєприпасами, минулого року попереджав і військовий оглядач Юрій Бутусов. Серед причин, які могли спровокувати це, він називав тоді нестачу особового складу та інженерної техніки на арсеналах.

Нині ж він сподівається, що сумний досвід попередніх ситуацій дозволить бодай уникнути жертв.

Загалом, на думку Бутусова, Ічня (як раніше Калинівка, Сватове та Балаклія) є наслідком російської диверсії.

«Зараз, звичайно, знову підуть чутки про ревізії, що, мовляв, самі крадуть і підривають. Але все це нісенітниця. По-перше, злодіям підривати склади не варто, вони жодних ревізій не бояться, їм склади навпаки – цілі потрібні, наші старі боєприпаси ніхто не прагне викрадати, вони вже все давно подолали граничні терміни зберігання і потребують перевірки. По-друге, ніяких слідів продажу фрагментів боєприпасів або цілих боєприпасів немає, а якби щось хтось хотів викрасти після Балаклії і Калинівки, то вже давно б засвітилися ці предмети», – вважає журналіст.

CБУ перевіряє версію про можливу диверсію на арсеналі біля Ічні.

Користувач Василь Кізка вважає, що вибухи у Ічні є, зокрема, «розплатою за відстутність в час війни воєнного стану, за безвізовий режим з Росією, за наших так званих заробітчан там»:

У КМДА тим часом повідомляють, що вибухи та пожежа на території військового арсеналу біля Ічні Чернігівської області мешканцям Києва не загрожує:

Майже три роки тому, наприкінці жовтня 2015-го, подібна ситуація трапилась і на складах з боєприпасами у Сватовому на Луганщині. У 2018-му обласна комісія визнала цю надзвичайну ситуацію там ліквідованою.

Утім, деякі жителі міста компенсацію за зруйноване житло так і не отримали. Один із таких Олег Рибалкін. Детальніше про його історію можна прочитати тут.

Цікаво, що нещодавно Харківський апеляційний адміністративний суд поновив на посаді начальника зберігання озброєння військового арсеналу в Балаклії, де 23 березня 2017 року склалася подібна ситуація.

Підполковника не лише поновили на службі та в посаді, але й нарахували зарплату.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG