Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Зеленський. Хроніка дебатів + фактчек

Радіо Свобода транслювало наживо дебати кандидатів у президенти – Петра Порошенка й Володимира Зеленського. 19 квітня о 19:00 політики розпочали свою дискусію на НСК «Олімпійський». Після цього, о 21:00, ​офіційні дебати перемістились до студії Суспільного телебачення​, однак туди прийшов лише Петро Порошенко.

В рамках прямого ефіру команда Радіо Свобода провела фактчек заяв кандидатів, проаналізувавши те, наскільки відповідали дійсності їхні твердження.

22:46 19.4.2019
Зеленський: Щодо доріг мені немає що сказати - немає доріг

ФАКТЧЕК:

Уряд визнає, що 95% доріг у «жахливому стані». Прем’єр Володимир Гройсман називає ремонт доріг одним зі своїх пріоритетів, минулого року відремонтували 3800 кілометрів доріг, що урядовці називають рекордним показником. Ремонт доріг не належить до повноважень президента України.

22:39 19.4.2019
Зеленський: Щодо томосу, то це перемога, насамперед, Філарета ще до того, як ви стали президентом, ще в часи, коли ви були прихожанином УПЦ (МП).

ФАКТЧЕК:

Патріарх Філарет доклав великих зусиль до утвердження незалежності Української церкви. Водночас він не раз дякував Петру Порошенку за його роль в отриманні томосу, що стало історичною подією для України.

У хресній ході Московського партіархату Петро Порошенко брав участь у 2009 році.

22:38 19.4.2019
Порошенко: Ні в одній країні світу в 21-му столітті це (легалізація зброї) точно не призводило до зменшення рівня злочинності. З точністю до навпаки. Подивіться на США, Нову Зеландію, подивіться, до чого призводить, навіть якщо люди легітимно отримали зброю, до якої кількості жертв

ФАКТЧЕК:

У Сполучених Штатах є випадки стрілянини в публічних місцях або закладах освіти. У Новій Зеландії в березні 2019 року чоловік напав на дві мечеті з вогнепальною зброєю, загинули 49 людей. Після цього новозеландський уряд вирішив заборонити продаж всіх напівавтоматичних і штурмових гвинтівок. Американський дослідницький центр RAND називає найбільш ефективними заходами з протидії злочинності перевірку особистостей власників зброї та заборону отримувати зброю тим, хто має проблеми з психічним здоров'ям.

22:37 19.4.2019
Порошенко: Невипадково два тижні тому звучала фраза, що ми напряму, без нормандського формату, без США, і без Росії підемо на переговори з «ДНР» і «ЛНР».

ФАКТЧЕК:

​Член команди Володимира Зеленського Дмитро Разумков в інтерв’ю BBC-Україна: «Ми такі переговори, звичайно, не ведемо. Вести переговори чи тиснути треба на тих, хто може ухвалювати рішення. Так звані адміністрації «ДНР» і «ЛНР» не є суб'єктами переговорного процесу, а лише об’єктами. Адже всі ключові рішення ухвалюються у РФ».

22:34 19.4.2019
Порошенко: Олігархи-втікачі, які забезпечили повністю «обгортку» пана Зеленського, починаючи від автомобілів, охорони, юридичного супровіду, офісів, і звичайно, каналу «1+1»

ФАКТЧЕК:

Олігарх Ігор Коломойський підтвердив, що Андрій Богдан, який здійснює юридичний супровід кампанії кандидата у президенти України Володимира Зеленського, є його особистим адвокатом – про це повідомляли «Схеми».
Номери автівки супроводу Володимира Зеленського, зафіксованої журналістами «Схем», вказують на те, що вона перебуває у власності компанії з орбіти Ігоря Коломойського.
Журналіст Радіо Свобода Михайло Ткач також виявив, що Зеленського охороняє той же охоронець, який охороняв Ігоря Коломойського.

22:34 19.4.2019
Зеленський: ліків якісних немає, нормальних умов в лікарнях немає, нормальних зарплат у лікарів немає

ФАКТЧЕК:

Всесвітня організація охорони здоров’я дала позитивну оцінку програмі «Доступні ліки», яку ініціювало в 2017 році Міністерство охорони здоров’я України і яка є частиною ширшої медичної реформи. За оцінкою виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, заробітна платня лікарів і медсестер у зв’язку з медичною реформою виросла в два-три рази.​

22:25 19.4.2019
Зеленський: за безвіз боролися ще до того, як ви стали президентом

ФАКТЧЕК:

Україна вперше закликала ЄС скасувати візовий режим невдовзі після набуття Незалежності, за президентства Леоніда Кравчука. Офіційно безвізовий діалог стартував на Паризькому саміті Україна-ЄС 9 вересня 2008 року. Водночас візи скасували за президентства Петра Порошенка у червні 2017 року.

Українці відсвяткували «безвіз» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

22:17 19.4.2019

У відповідь на запитання про справи Майдану

Порошенко: Через п'ять місяців справи в будь-якому разі будуть передані до ДБР.

ФАКТЧЕК:

ГПУ: у зв'язку зі створенням Державного бюро розслідування прокуратура має право до 20 листопада 2019 року «дорозслідувати» провадження, підслідні ДБР.

22:03 19.4.2019
Порошенко: Я є єдиним президентом, який не тільки не розширив свої повноваження, а ще їх суттєво звузив

​ФАКТЧЕК:

2 лютого 2014 року, одразу після втечі Віктора Януковича, Верховна Рада своєю постановою повернула до Конституції зміни від 2004 року, обмеживши повноваження президента. 2 червня 2016 року парламент забрав у президента і право утворювати суди

21:58 19.4.2019
Порошенко: Судова реформа, де ми повністю деполітизували призначення суддів, позбавили права парламенту блокувати суддів, позбавили права президента брати участь, в тому числі при першому призначенні на 5 років, своїми указами.

ФАКТЧЕК:

Судова реформа 2016 року передбачає відбір суддів за конкурсом, це робить не Верховна Рада, як раніше, а президент за поданням Вищої ради правосуддя. Також реформа запровадила кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність професійним вимогам та критеріям доброчесності, часткове скасування суддівської недоторканності, декларування суддями родинних зв’язків, створення Антикорупційного суду. Однак, у 2018 році Громадська рада доброчесності вийшла з процесу кваліфікаційного оцінювання суддів, заявивши, що оцінювання суддів перетворилося у “відверте окозамилювання та цинічну оману всього суспільства”.

Порошенко і Зеленський під час розмови на стадіоні
Порошенко і Зеленський під час розмови на стадіоні

21:49 19.4.2019
Порошенко: В нас народження третьої чи четвертої дитини не має бути кидком у бідність. І тому ми вже започаткували з 1 квітня програму, за якою кожна третя-четверта дитина буде отримувати прожитковий мінімум. Сьогодні це більше 1600 гривень, з 2 квітня - 1779 гривень. Конкретна, адресна підтримка багатодітних родин

ФАКТЧЕК:

З 1 квітня Уряд запровадив допомогу багатодітним сім’ям: 1700 гривень на третю і кожну наступну дитину (виплачуються до 6 років). Це трохи вище прожиткового мінімуму для дитини до 6 років, який становить 1626 грн

21:43 19.4.2019
Порошенко: Не буває такої зустрічі на вищому міжнародному рівні, де я би не підіймав питання наших військовополонених, які потрапили в полон в наслідок військової агресії в нейтральних водах Чорного моря біля Керченської протоки, щоб не поставити питання кримських татар...

ФАКТЧЕК:

На міжнародних зустрічах з лідерами країн ЄС та США, на міжнародних майданчиках, в тому числі Генасамблеї ООН, Порошенко наголошує на необхідності звільнення українських громадян, яких утримують по політичним мотивам в окупованому Криму, Росії, на непідконтрольних територіях Донбасу, а також дотримання прав українців, кримських татар та громадян інших національностей в окупованому Криму.

25 листопада біля берегів анексованого Криму російські прикордонники захопили три українських військових кораблі й 24 моряків.

21:36 19.4.2019
Порошенко: З початку війни ми повернули більше 3270 полонених, заручників і політичних в'язнів

ФАКТЧЕК:

СБУ у відповідь на запит Радіо Свобода: З квітня 2014 року в зоні АТО звільнені або знайдені 3239 людей

21:33 19.4.2019
Порошенко: Українська мова буде захищена, ми будемо рухатись в Європу. Нам треба проукраїнський президент, який має захистити Україну. Дуже тішуся і пишаюсь результатами, коли і квоти на українському ТБ і радіо, і українське книговидання ніяк не зачіпає права національних меншин.

ФАКТЧЕК:

З 13 жовтня 2018 року загальнонаціональні та регіональні канали зобов’язані забезпечувати в своєму ефірі 75% україномовного контенту, а місцеві мовники – 60%. У новинах має бути 75% державної мови. На визнання передачі українськомовною впливає мова ведучих, а мова учасників передачі не враховуватиметься. Квота має виконуватися із 7:00 до 22:00. Мовні квоти для медіа є у низці європейських держав.

21:30 19.4.2019

Порошенко: Термін про те, що є повстанці "ДНР", означає, що українці б'ються самі з собою, і що в Україні є громадянська війна. У нас повстанців, пан Зеленський немає. У нас є російська агресія.

21:25 19.4.2019
Порошенко: Була жахлива частина, вона стосується позиції мого опонента, коли він назвав російських найманців і регулярні сили РФ повстанцями "ДНР" і повстанцями "ЛНР"

ФАКТЧЕК:

Зеленський справді виголосив слова "повстанці ЛДНР", але це була цитата, як він сказав, "запитань з народу", які він зачитав з аркуша: "Чи правда (я не стверджую), що цукерки Roshen є у пайках повстанців "ЛНР" та "ДНР"?

21:22 19.4.2019
Порошенко: Більше 60 тисяч людей були присутні на стадіоні

ФАКТЧЕК:

МВС: Станом на 19:00 у масових заходах на НСК «Олімпійський» брали участь 22 тисячі осіб

21:20 19.4.2019
Порошенко: написано в законі, що кандидати мають бути присутніми на таких дебатах.

ФАКТЧЕК:

Стаття 62. Закону України про вибори президента каже: "Кандидати беруть участь у теледебатах особисто. У разі відмови одного з кандидатів взяти участь у теледебатах - виділений для теледебатів час надається іншому кандидату".

Чи можуть дебати Зеленського і Порошенка змінити хід виборів? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

21:17 19.4.2019

Порошенко: я сьогодні тут, бо це пряма вимога закону.

Президент додав, що одразу після 22-ї години в нього міжнародна телефонна розмова з державним секретарем США Майком Помпео. Тому він буде змушений покинути студію в 21.50

21:10 19.4.2019

В ефірі Суспільного телебачення оголосили: в залі є людина, яка може здійснити теракт, хто боїться, може вийти.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG