Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року

Україна обрала президента. Живий блог про результати виборів

Радіо Свобода стежить за підрахунком голосів. Не пропустіть оновлення

В Україні 21 квітня пройшов другий тур виборів президента.

Станом на зараз ЦВК опрацювала вже понад 99.84% протоколів. Шоумен Володимир Зеленський майже втричі (понад 73%) випереджає чинного президента Петра Порошенка (понад 24%) .

За даними Національного екзит-полу, Зеленський набрав 73% голосів, чинний президент Петро Порошенко – 25,5%.

Офіційні результати виборів до 1 травня 2019 року має встановити ЦВК.

Активність виборців (явка) в Україні за даними ЦВК склала 62,09%, а з урахуванням закордонного виборчого округу – 61, 37%

Петро Порошенко та низка світових лідерів уже привітали Володимира Зеленського з перемогою!

Міжнародні спостерігачі високо оцінили конкурентність і демократичність президентських виборів в Україні.

«Я хочу наголосити, що в умовах війни, в умовах російської агресії, ми з вами зберегли демократію, зберегли право вибору українців обирати собі владу», – наголосив Петро Порошенко.

Радіо Свобода відстежує усю інформацію про президентські вибори в Україні і оперативно подає її у живому блозі.

З 19-ї вечора під Адміністрацією президента розпочалася імпровізована акція «проводів» Петра Порошенка з посади. Порошенко разом із дружиною Мариною вийшли до людей, що зібралися перед входом до АП.

Петро Порошенко дякував виборцям, вони у відповідь теж скандували – «Дякую».

Радіо Свобода вело звідти стрім.

На цей момент ЦВК опрацювало 99, 81% протоколів. Володимир Зеленський майже утричі випереджає Петра Порошенка.

Найвищий в Україні показник підтримки Володимира Зеленського у другому турі виборів – на Луганщині. Шоумену віддали свої голосі 89,44% виборців. У першому турі тут активно голосували за Юрія Бойко – 43,96%, а Зеленський тоді був другому місці – 25,05%.

Більше про те, як голосував Схід України – читайте тут: 8 фактів про голосування сходу України

Радіо Свобода з 18:00 22 квітня проводить двогодинний спеціальний ефір, присвячений результатам повторного голосування на виборах президента України, що відбулося 21 квітня.

Процедура тимчасової зміни виборчої адреси в Україні потребує вдосконалення, вважають міжнародні спостерігачі. Про це вони написали у своєму звіті, зазначивши, що ця проблема зачіпає приблизно 16% виборців – внутрішньо переміщених осіб та жителів окупованих Криму та частини Донбасу.

«Відповідальною за цю ситуацію є Москва, але українська влада могла би вдосконалити цей процес, аби активізувати участь у голосуванні цих вразливих верств населення», – мовиться у звіті.

Американські спостерігачі із Національного демократичного інституту (НДІ) визнали, що вибори в Україні відбулися за кращими міжнародними стандартами.

«Обидва тури виборів проходили в умовах вільної конкуренції. Активність виборців була високою. Органи адміністрування виборів виконали свою роботу професійно. Виборчий процес відповідав міжнародним стандартам, а результат став відображенням волі виборців. Щойно результати голосування стали зрозумілими, чинний президент виступив з об’єднавчою промовою, привітавши переможця; він із гідністю визнав свою поразку та пообіцяв перейти у конструктивну опозицію»

Петро Порошенко визнав поразку у другому турі президентських виборів і пообіцяв працювати в опозиції на збереження курсу України до ЄС і НАТО r
Петро Порошенко визнав поразку у другому турі президентських виборів і пообіцяв працювати в опозиції на збереження курсу України до ЄС і НАТО r

Другий тур президентських виборів в Україні був добре організований і пройшов без суттєвих порушень, що могли б вплинути на результат голосування.

Про це кажуть міжнародні спостерігачі ОБСЄ, ПАРЄ та Європарламенту.

Українців варто похвалити – міжнародні спостерігачі про вибори
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Вони представлять свою попередню заяву щодо проведених виборів.

Кореспондент Радіо Свобода Мар'ян Кушнір відстежував ситуацію у зоні бойових дій під час виборів.

Українські військові запевняють, що в районі Кримського ось уже декілька днів, напередодні виборів, – затишшя, яке їх і насторожує. Активізації бойових дій солдати ЗСУ очікували після закриття виборчих дільниць. Вони кажуть, що так було після першого туру президентських виборів. Втім, активного загострення в цей день не було, однак не обійшлося без дрібних провокацій. Бойовики російських гібридних сил систематично намагалися поцілити у позиції українських військ. Ситуація не залишалася без реакції

Про те як пройшла ніч після виборів на лінії розмежування у фотографіях Мар'яна Кушніра:

Лідер президентських перегонів Володимир Зеленський намагається поглибити свої знання української мови, щоб краще говорити. Про це дружина політика Олена Зеленська заявила в інтерв’ю українській службі BBC, оприлюдненому 22 квітня.

«Звичайно, ми знаємо українську мову та вільно нею спілкуємось. Але одна справа, коли ти це робиш у звичайній обстановці, швидко знаходиш слова і все добре. Останнім часом він постійно в стресі, постійно під напругою та психологічним тиском. Тому важко», – вказала дружина майбутнього президента.

Володимир Зеленський обнімає свою дружину після оголошення даних екзит-полів
Володимир Зеленський обнімає свою дружину після оголошення даних екзит-полів

Демократія в Україні стала стабільнішою – міжнародні спостерігачі

«Вільні вибори стають нормою в Україні і що люди використовують своє право голосу. Ці вибори свідчать, що демократія в Україні стала більш стабільною. Я вірю, що нова політична динаміка в країні зможе відбити високі очікування виборців. Тепер країна має зосередитися на подальшому економічному розвитку», – заявила голова делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт у Києві.

«Я щиро шкодую, що багато українців не могли проголосувати, тому що Росія незаконно анексувала Крим, а на сході України триває агресія. Європейський парламент заохочує та підтримує нового президента у продовженні та навіть зміцненні реформаторських зусиль, головним чином у боротьбі з корупцією та бідністю», – наголосила голова делегації Європейського парламенту Ребекка Гармс.

Президентські вибори в Україні були конкурентоспроможними і відбулися з повагою до фундаментальних свобод, відзначають міжнародні спостерігачі. Про це представники ОБСЄ, ПАРЄ та Європарламенту заявили 22 квітня на прес-конференції в Києві.

«Демократична і впорядкована передача влади, свідками якої ми стали вчора, є великим досягненням українського народу і відкриває шлях до нових зусиль для просування необхідних реформ», – відзначив спеціальний координатор і лідер короткотермінової місії спостерігачів ОБСЄ Ґіорґі Церетелі.

З 15-ї години 22 квітня міжнародні спостерігачі від ПАРЄ, ОБСЄ, Європарламенту почали оприлюднювати свою оцінку президентських виборів в Україні і ходу передвиборної кампанії.

Радіо Свобода транслює прес-конференцію спостерігачів.

Центральна виборча комісія зереєструвала 2485 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій. Від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі – 997, Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) – 384, Світового конгресу українців – 249.

Станом на 15:00 ЦВК опрацювала 99,23% протоколів:

Володимир Зеленський - 73,23%

Петро Порошенко - 24, 45%

Канцлер Німеччини Анґела Меркель привітала Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах в Україні і запросила його до Берліна.

«Буду рада прийняти вас у Берліні незабаром. У завданнях, що стоять перед вами, бажаю вам щастя й успіху», – йдеться у вітальній телеграмі, текст якої наводить прес-служба уряду Німеччини.

За словами Меркель, врегулювання ситуації в Україні й мирне вирішення конфлікту дуже важливе для Німеччини, як і продовження реформ, зокрема юридичної системи, децентралізація влади й боротьба з корупцією.

Голова МЗС Великої Британії Джеремі Гант також приєднався до привітань, заявивши, що розраховує на співпрацю із переможцем виборів президента України Володимиром Зеленським.

«Вітаю Володимира Зеленського та його команду з успіхом на виборах. Ви зараз справді будете слугою народу. Ми очікуємо на співпрацю, оскільки Британія продовжує підтримувати Україну, її обраний євроатлантичний курс, процес реформ та безпеку», – написав Гант у Twitter.

Станом на 14:30 ЦВК опрацювала 99, 03% бюлетенів.

Володимир Зеленський - 73,22%

Петро Порошенко - 24, 46%

Тим часом, Віталій Шабунін з «Центру протидії корупції» нагадав, що обидві команди – і Петра Порошенка, і Володимира Зеленського – заявляли про підтримку судової та антикорупційної реформ.

«На цьому колі маємо повністю перезавантажити суди та завершити запуск антикор.інфраструктури (+ реформа СБУ і МВС, + очищення прокуратури та створення СФР). Безвідносно того подобаються особисто вам результати виборів чи ні», – написав він у Facebook.

Сталий розвиток значно більше залежить від сильних інституцій, ніж від політиків, наголосив активіст.

Голова Європейської ради Дональд Туск і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер у поширеному 22 квітня спільному листі привітали Володимира Зеленського з обранням на посаду президента України. Вони назвали ці вибори «серйозним досягненням у складному політичному, економічному та безпековому середовищі на тлі постійних викликів територіальній цілісності України».

«Як президент України, ви можете розраховувати на потужну підтримку ЄС на шляху реформ, включаючи реалізацію верховенства права, боротьбу з корупцією, збереження макрофінансової стабільності та здійснення значущої реформи енергетичного сектору. Ми твердо віримо, що подальше впровадження Угоди про асоціацію ЄС та України включно з глибокою та всеохопною зоною вільної торгівлі може бути важливим інструментом у цьому. Ви також можете розраховувати на подальшу і стабільну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України з боку ЄС», – ідеться в спільному листі лідерів ЄС.

У штабі Володимира Зеленського заявили, що «обійдуться» без привітань Януковича.

«Протягом усієї кампанії команда Зеленського отримувала так звану «підтримку» від російських пропагандистів і колишніх українських чиновників. Ми обійдемося як без цієї підтримки, так і без їхніх привітань», – сказав агентству «Інтерфакс-Україна» представник штабу Зеленського Дмитро Разумков 21 квітня.

Дмитро Разумков
Дмитро Разумков

Свою оцінку «епохи Порошенка» дав і директор Довженко-центру Іван Козленко.

«Правда, що Порошенко не сперся на громадянське суспільство, а на старий олігархічний кістяк. Але правда і те, що громадянське суспільство не створило сталих інститутів, які гарантували б стабільність влади й безперервність реформ.
Правда, що більшість його команди не була зацікавлена в змінах. І я ніколи не прощу вкрадений ними наш час: якби нам помагали – ми зробили б незрівнянно більше. Але правда й те, що під тиском громадянського суспільства вперше відкрились суспільні ліфти, якими багатьом із нас вдалось скористатись. І це заслуга тих, хто проявляв неспокій. Уже через два роки після революції й половини тих, хто був активний під час Майдану, вимагав якісних змін, створював асамблеї та конгреси, поруч з нами не було. І це не провина Порошенка», ­– написав він у Facebook.

Козленко висловив надію, що новостворені Український інститут, Український культурний фонд, Український інститут книги, так само як і Держкіно та Мистецький арсенал, продовжать і розширять свою діяльність, не лишаючись сам-на-сам з викликами, які постійно виникають.

Українські політики продовжують реагувати на попередні поки що результати виборів.

Зокрема, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко назвала у своєму виступі в парламенті результати виборів – «третім шансом» на зміни в Україні після двох революцій, і закликала відправити у відставку уряд і «змінити силовиків»: голову СБУ та Генпрокурора.

Депутат від БПП Володимир Ар`єв натомість заявив, що чинна влада залишила Україну на підйомі, тож наступній не варто нарікати на «попередників».

А його колега по фракції, віце-спікерка Ірина Геращенко вже «записала» себе в опозицію.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запевнив, що зробить усе, аби у перехідний період за зовнішню політику можна було не хвилюватися. Про це очільник зовнішньополітичного відомства написав на Facebook.

«Усі питають, що робитиму далі. Маю багато планів – і політичних, і особистих. Але про це потім. Навіть відеозвернення запишу, щоб бути в тренді», – зауважив Клімкін.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG