Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Сьогодні може відбутися обмін полоненими – адвокат росіян Рибін


Валентин Рибін
Валентин Рибін

«Великий обмін»

Адвокат кількох громадян Росії Валентин Рибін заявив, що президент України Володимир Зеленський уже підписав рішення про помилування російських громадян для здійснення обміну на утримуваних у Росії українських громадян. Про це Рибін увечері 6 вересня сказав у коментарі українському агентству УНІАН, подібні заяви він зробив і кільком російським агенціям.

За словами захисника, помилувані громадяни Росії перебувають «уже в пункті збору». «Де саме, я вам не можу сказати. Також не можу сказати, скільки їх», – сказав адвокат.

Рибін не виключив, що обмін може відбутись уже в суботу, 7 вересня.

Адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін також розповів в ефірі Радіо Свобода, що допускає можливість обміну найближчим часом.

Україна намагається визволити з російського полону, з в’язниць та СІЗО 24 полонених українських моряків, а також українських в’язнів сумління, серед яких, зокрема, Олег Сенцов, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Роман Сущенко, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Євген Панов. В процесі переговорів до цього переліку мало не щодня додаються ті чи інші прізвища, але єдиного офіційного списку наразі немає. Останні повідомлення від джерел, дотичних до переговорів: формула обміну – «35 на 35», імовірний час його проведення – 7 вересня. Кого може обміняти Україна, читайте тут.

Тепер коротко:

  • Колишнього першого заступника генпрокурора часів президентства Віктора Януковича, народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Рената Кузьміна зняли з бази осіб, які переховуються від органів влади, Міністерства внутрішніх справ України.
  • Генеральна прокуратура України оголосила підозру колишнім народним депутатам з фракції «Опозиційний блок» Олександру Вілкулу і Дмитру Колєснікову. Обох ексдепутатів підозрюють за статтею «зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки».
  • Віталія Каська 5 вересня призначили першим заступником генерального прокурора України Руслана Рябошапки.
  • Компанія «Мезыбь», акції якої належать Російській православній церкві і підприємству «Софрино», що випускає церковні вибори, отримала ліцензію на випуск і поставку спирту та алкогольної продукції, повідомляє російська служба Радіо Свобода з посиланням на «Інтерфакс».

«Розглядаю звільнення як реванш ідіотизму»

«Юридично неспроможним документом» та «реваншем ідіотизму» називав художник Олександр Ройтбурд рішення Одеської обласної ради звільнити його з посади директора Одеського художнього музею.

Одразу після голосування адміністрація музею оприлюднила звіт за останній рік, який демонструє зростання заробітку музею в кілька разів тільки на квитках. Спонсорські пожертви доходять до кількох мільйонів гривень.

Звільняли ж директора депутати за порушення трудового розпорядку і проведення концертів у музеї – принаймні офіційно. Насправді ж боротьба окремих депутатів проти Ройтбурда триває всі півтора року на посаді. «Буду боротися в суді», – сказав художник Радіо Свобода. В інтерв’ю він розповів про те, чому його на посаді підтримав «одеський фейсбук», про конфлікти всередині колективу і про нову виставку Костянтина Сомова. І про цей проєкт він говорить більш натхненно, ніж про обласну раду чи конфлікти із «Опозиційним блоком».

Фільмі про Іловайськ

Четвертого серпня в Дніпрі відбувся спецпоказ фільму «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас». В основі стрічки лежить реальна історія командира штурмової групи «Донбасу» Тараса Костанчука, який виступив продюсером кінострічки й зіграв у ній самого себе. Окрім нього, в стрічці знімалися близько 50 добровольців батальйону «Донбас», які вийшли живими з Іловайського «коридору». До фільму долучилися і професійні актори, які зіграли ролі конкретних бійців добробату, котрі загинули в «Іловайському котлі».

Радіо Свобода записало ексклюзивні інтерв’ю з творцями фільму.

Пам'ятайте свою історію!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG