Доступність посилання

ТОП новини

1989 рік. Україна руйнує СРСР: Установчий з’їзд Руху у 20 фотографіях

Київ, 8–10 вересня 1989 року. Актовий зал Київського політехнічного інституту прикрашений давніми гербами українських міст. Синьо-жовті прапори. На сцені конструкція з жовтих і синіх стрічок утворює слово РУХ. Із протилежного боку над залом височів український тризуб.

У роботі Установчого з’їзду Народного руху України взяли участь понад 1100 делегатів з усіх областей України, включно з Кримською областю, та від українців у Латвії і Литві. Були також присутні як гості діячі польської «Солідарності» і новообрані посли до Сейму Польщі та представники інших країн. Біля будівлі усі три дні також було велелюдно. Подію висвітлювали понад 130 журналістів.

На установчих зборах панував піднесений настрій, який у певні моменти переростав в ейфорію. Починався і завершувався з’їзд Запорозьким маршем.

З’їзд ухвалив Статут та Програму організації, обрав керівні органи Руху. Головою НРУ став поет і громадський діяч Іван Драч. А виконавчий орган – Секретаріат Руху – очолив колишній політв’язень Михайло Горинь.

Створення Народного руху України називають найважливішою подією того часу у боротьбі за незалежність Української держави. Рух об’єднав людей різних політичних переконань та національностей. Домінували в організації настрої національної демократії. Більше про історію руху читайте за лінком.

Зображення 16x9

Петро Кагуй

На Радіо Свобода працює з серпня 1994 року. Останнім часом виконує функції вебредактора.  Закінчив історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG