Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Арахамія просить вибачення за слова про постачання води до окупованого Криму


Він каже, що його слова були «вирвані з загального контексту і насправді були трактовкою припущень, озвучених не мною»
Він каже, що його слова були «вирвані з загального контексту і насправді були трактовкою припущень, озвучених не мною»

Арахамія попросив вибачення за слова про постачання води до окупованого Криму

Голова владної фракції «Слуга народу» Давид Арахамія попросив вибачення у тих громадян України, яких «могли образити» слова про можливість відновлення водопостачання до окупованого Криму. Водночас він каже, що його слова були «вирвані з загального контексту і насправді були трактовкою припущень, озвучених не мною».

«Ідея про відновлення постачання води на півострів в обмін на виведення російських військ з Донбасу не моя. Якщо ви уважно подивитеся ефір, то побачите, що таку постановку питання озвучив ведучий і запитав, яка моя особиста думка з цього приводу», – написав Арахамія у фейсбуці.

Він також стверджує, що у пропрезидентській фракції «ніколи не піднімалося питання про відновлення водопостачання до Криму».

11 лютого Арахамія в ефірі українського телеканалу «Прямий» заявив, що пішов би на відновлення подачі води в анексований Крим в обмін на відведення військ на Донбасі. При цьому Арахамія зазначив, що це позиція не його як голови фракції «Слуга народу», а особиста.

«Моя особиста позиція, якщо дати воду до Криму, але мати велику перевагу в переговорах по Донбасу, ну, я буду вважати це достатнім компромісом. Тому що в Криму будуть користуватися водою громадяни України. Якщо це буде обмін, що вони відходять з усіма своїми військовими формуваннями в Ростов, ми встановлюємо контроль за нашим кордоном і за це потрібно подати воду до Криму, я б на таке пішов», – сказав Арахамія.

Прокурори повідомили про підозру «в погрозі вбивством президенту» депутатці Софії Федині

Прокурори Офісу генерального прокурора в приміщенні Державного бюро розслідувань 12 лютого повідомили народній депутатці України Софії Федині про підозру в погрозі вбивством президенту України, вчиненій у зв’язку із його державною діяльністю (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України). Про це йдеться в повідомленні пресслужби ДБР.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань.

«Слідством встановлено, що народний депутат, діючи за попередньою змовою з групою осіб з громадянкою, 26 жовтня 2019 року, перебуваючи в одній з кав’ярень м. Львів, під час онлайн-трансляції спільного відеозвернення через соціальну мережу Facebook та відеохостинг YouTube, висловила усні погрози вбивством щодо президента України Зеленського В.О. у зв’язку з його державною діяльністю», – йдеться в повідомленні відомства.

У разі доведення провини підозрюваній загрожує покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років.

Вбивство сина депутата в Києві: Соболєв заявив про підготовку нового замаху на нього

Депутат київської обласної ради В’ячеслав Соболєв, сина якого було вбито в Києві 1 грудня 2019 року, 12 лютого повідомив про підготовку нового замаху на нього.

«За останні два тижні сталося багато подій. У мене з’явилася 100-відсоткова інформація про новий замах, що готується на мене і мою сім’ю. Ця ж інформація є і у поліції ... Але тим не менше, з п’ятниці і до понеділка, всупереч дорученням головного слідчого управління України про забезпечення заходів безпеки, поліція міста Києва знімає з нас охорону. У мене питання – це випадковість? Нагадаю, за попередні два місяці, поки кримінальна справа з розслідування вбивства мого сина була в цьому підрозділі, слідство не просунулося ні на крок», – мовиться у повідомленні.

Соболєв також звернувся до президента Володимира Зеленського.

«У мене величезне прохання до вас не як до президента, а як до батька. Приділіть, будь ласка, в своєму графіку 5 хвилин для мене. Я готовий надати всю інформацію, за допомогою якої можна не тільки притягнути до відповідальності винних у смерті мого сина, а й запобігти багатьом новим смертям», – зазначив депутат.

Компанія «Фейсбук» заявила про видалення «українських» акаунтів, пов’язаних зі спецслужбами Росії

Компанія «Фейсбук» заявила 12 лютого, що видалила три мережі облікових записів, метою однієї з яких був вплив на внутрішньополітичну ситуацію в Україні.

«Сьогодні ми видалили 78 облікових записів Фейсбуку», 11 сторінок, 29 груп та чотири облікові записи Instagram за порушення нашої політики щодо втручання іноземних чи державних органів. Ця діяльність зародилася в Росії та зосереджена насамперед на Україну та сусідні країни», – йдеться в повідомленні соціальної мережі. У компанії додають, що «хоча люди, що стояли за цією мережею, намагалися приховати свої особи та координацію, наше розслідування знайшло зв’язок із російськими військовими спецслужбами».

Темами публікацій були ситуація в Україні, військова діяльність Росії в Сирії, імовірні витоки СБУ, пов’язані з етнічною напруженістю в окупованому Криму та збиттям малайзійського авіалайнера на Донбасі у 2014 році. У статті наведений один із текстів, який ставить під сумнів відповідальність Росії за збиття літака рейсу MH17.

У Дніпрі водія маршрутки, який відмовляв бійцю з інвалідністю в пільговому проїзді, відсторонили від роботи

У Дніпрі водія маршрутки №136, який відмовляв бійцю без ноги в пільговому проїзді, відсторонили від роботи. Про це Радіо Свобода повідомив голова профспілки автомобілістів і автоперевізників Дніпра Михайло Тонконогий.

За його словами, наразі на автотранспортному підприємстві триває службова перевірка.

«Повністю не встановлена суть інциденту. Наразі водій відсторонений від керування автобусом, призначено службову перевірку. Ми зараз шукаємо того учасника бойових дій і жінку, яка за нього заступилась, шукаємо інших пасажирів, які їхали в маршрутці, аби з’ясувати, з чого почався конфлікт, адже на відео ми не бачимо початку, а лише кульмінацію конфлікту», – сказав керівник профспілки.

Як зазначив Михайло Тонконогий, з водіями маршруток Дніпра проведуть чергову профілактичну розмову щодо перевезення пасажирів-учасників бойових дій.

Вдівець на війні і через війну. Історія чоловіка загиблої військової з позивним «Кет»

До хати на околиці Знам’янки Кіровоградської області під’їжджає «швидка допомога». З неї поспіхом виходить фельдшер, перед ним крокує представник військомату. У руках військовий комісар тримає один лише папірець. За декілька хвилин Ніна Іванівна, мама старшого солдата Катерини Носкової, дізнається, що донька загинула на передовій.

Військової з позивним «Кет» не стало 16 серпня 2015 року. 26-річна жінка загинула у районі Горлівки. У момент, коли почався мінометний обстріл, зв’язківець 57-ї ОМБр допомагала пораненим побратимам, і, врешті, сама отримала поранення, несумісне з життям.

Через майже п’ять років після трагедії на фронті досі залишається її чоловік Любомир Сташкевич. Це – його історія про те, чи є речі, які можна пробачити, і як воно – бути вдівцем через війну і на війні.

Бережіть найдорожче!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG