Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Чому до Лероса «приїжджала» СБУ?


Народний депутат, український режисер Гео Лерос у залі засідання Верховної Ради України
Народний депутат, український режисер Гео Лерос у залі засідання Верховної Ради України

Статистика COVID-19 в Україні

Станом на вечір 1 квітня в Україні було підтверджено 794 випадки коронавірусного захворювання COVID-19, а ще вранці повідомляли про 669 інфікованих. Померли 20 людей, 13 українців одужали.

Кількість тих, хто захворів на COVID-19, у світі наближається до мільйона, понад 43 тисячі людей померли.

Коронавірус під мікроскопом: віріони SARS-CoV-2 на поверхні людської клітини
Коронавірус під мікроскопом: віріони SARS-CoV-2 на поверхні людської клітини

Коли в Україні з’являться вітчизняні тести?

В Інституті молекулярної біології заявили, що готові виготовляти тести на коронавірус, але чекають на фінансування. Там можуть виготовляти близько 10-20 тисяч ПЛР-тестів на наявному обладнанні та до 50 тисяч тестів щотижня у випадку залучення додаткових спеціалістів. Їхня собівартість становитиме 250 гривень, що вдвічі дешевше за іноземні аналоги.

Чому тестування дуже важливе для боротьби з поширенням COVID-19?

Ключем до стримування пандемії коронавірусу може стати паличка довжиною 15 сантиметрів, вироблена з пластику або дерева, з маленьким ватним тампоном на кінці.

Тампон, який засовують до носа, аж поки він не дістанеться задньої частини верхнього горла, використовують, щоб зібрати клітини, ДНК, яких потім можна проаналізувати та перевірити на наявність коронавірусу. Це не найприємніші відчуття. Однак, кажуть експерти, це один із найефективніших та найдієвіших способів, як перевірити велику кількість людей та визначити, кого потрібно ізолювати, де вірус вражає найбільше та у кого є імунітет. Що потрібно знати про тестування? Читайте.

Як зараз виглядає покинутий завод із випуску апаратів ШВЛ в Україні?

Зі спалахом коронавірусної інфекції в Україні звернули увагу на військовий завод, де за радянських часів випускали апарати штучної вентиляції легенів. Він простояв занедбаним багато років. Як він виглядає зараз – дивіться у фотогалереї.

Покинутий військовий завод «Буревісник» у Києві. Колись тут виробляли апарати ШВЛ для військових, які отримали поранення під час радянсько-афганської війни. Завод належить державному оборонному концерну «Укроборонпром»
Покинутий військовий завод «Буревісник» у Києві. Колись тут виробляли апарати ШВЛ для військових, які отримали поранення під час радянсько-афганської війни. Завод належить державному оборонному концерну «Укроборонпром»

Одужати від коронавірусу і не збанкрутіти

Коронавірус влаштував країнам світу один із найтяжчих викликів століття. Але чітких правил, як можна швидко зупинити його розповсюдження, немає. І країни самі обирають свій шлях – хтось кращий, хтось не дуже. Успіхи й провали​ боротьби світу з вірусом ми зібрали тут.

І поки замкнені у своїх квартирах люди чекають, коли епідемія почне відступати, щоби повернутися до звичного життя і звичної роботи, у цей час політики та економісти відкривають другий фронт боротьби – за реанімацію економіки, яка також опинилася у «локдауні».

Другий етап медреформи: що змінюється?

Відучора в Україні стартував другий етап медреформи. Заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану чи вузькоспеціалізовану медичну допомогу, тепер також працюватимуть за принципом «гроші за пацієнтом», як і перша ланка. Також має запрацювати програма медичних гарантій – це перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безкоштовно. Чи готова все ж таки Україна до цих змін? Чи не буде знову перенесення термінів, але тепер вже через коронавірус? І що зміниться для звичайного пацієнта?

«Плівки Єрмака»: Чому до Лероса «приїжджала СБУ»

Народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос повідомив, що до нього додому приїжджали співробітники Служби безпеки України. Згодом адвокат Масі Найєм пояснив, що співробітники СБУ прийшли вручити Леросу три повістки на допит на різні дати, починаючи з 3 квітня. Оскільки вони з клієнтом не можуть прибути на місце подій, повістки мали вручити увечері в будівлі Служби безпеки.

В СБУ пояснили, що Лерос є свідком у кримінальному провадженні про незаконне використання спеціальних технічних засобів.

Новий закон про землю: чи врятує він українську економіку

Ринок землі в Україні буде, але лише з липня 2021 року. І попервах українці зможуть купувати не більше ніж 100 гектарів землі аграрного призначення на людину. Про це і ще про цілу низку обмежень і запобіжників ідеться в законі про обіг сільськогосподарських земель, який Верховна Рада ухвалила в ніч на 31 березня. Земельний закон став компромісом між владою, частиною опозиції і МВФ. Його розкритикувала ціла низка депутатів, які голосували проти. Водночас аграрні експерти й ті українські фермери, які загалом погоджуються з необхідністю ринку землі в Україні, оцінюють новий закон неоднозначно.

«Білі плями» і «темні кутки» в біографії Путіна

Росія прожила двадцятиріччя під керівництвом колишнього офіцера КДБ Володимира Путіна та тих, хто за ним стоїть. 26 березня 2000 року Путіна вперше обрали президентом Росії і тепер, якщо поправки, внесені в Конституцію Росії, будуть ухвалені, Путін зможе залишатися президентом до 2036 року. Але при цьому в біографії президента Росії досі залишаються «білі плями» і «темні кутки», в які небезпечно заглядати. Творець сайту «Путінізм» Артем Круглов веде інтенсивні дослідження минулого «національного лідера» Росії.

У другій частині інтерв’ю читайте про першого наставника президента Росії і «вплив кримінального світу».

Як вижити під час карантину безпритульним? Фоторепортаж​

У Києві, в центрі міста, благодійники продовжують безкоштовно роздавати їжу безпритульним людям. В умовах карантину змінилася як і процедура роздачі, так і ситуація із самими безхатьками. Якщо раніше, кажуть благодійники, до них приходили і безпритульні, і пенсіонери, яким бракувало коштів на харчі, то нині останні перебувають вдома, адже в громадському транспорті в умовах карантину діють обмеження. Змінився і контингент тих, хто приходить за їжею на майдані Незалежності. Долучилися люди, які шукали притулку на столичному залізничному вокзалі. Після зачинення приміщення на карантин, частина з них перебралася у центр міста.

Перед тим, як безпритульний отримає пакунок із їжею – йому дезінфікують руки
Перед тим, як безпритульний отримає пакунок із їжею – йому дезінфікують руки

Допомагаймо тим, хто зараз цього потребує!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG