Доступність посилання

ТОП новини

Як Севастополь готується до посухи-2021? Перекриють річку?


Фотоколаж
Фотоколаж

Севастополь, на відміну від більшості регіонів Криму, не потерпає від перебоїв з водопостачанням. Принаймні, так стверджувала донедавна російська влада міста. До початку жовтня в місті навіть працювали фонтани. Але на наступний рік Михайло Развожаєв, тоді ще виконувач обов’язків російського губернатора, планував перекривати річку Коккозка. Про цей проєкт він доповів Володимирові Путіну. Сталося це два тижні до призначених виборів російського очільника міста. На них російська влада визнала Развожаєва переможцем. У той самий час презентований Путіну проєкт перекриття річки викликав протест у населення сіл, які беруть воду з Коккозки. Та врешті й російський глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що воду з Коккозки подати до Севастополя неможливо. Як точилася битва за Коккозку і чому вона не може забезпечувати водою Севастополь?

Обмежень водопостачання у Севастополі немає. За графіком вода лише у садових товариствах, які розташовані в межах міста. «Активізували усі свердловини, які в садових товариствах існують. Ми припинили подачу питної води для технічних потреб, в місті таким чином на добу економиться приблизно 30–35 тисяч кубів води», – повідомив телеканалові «НТС Севастополь» заступник російського губернатора Севастополя Володимир Базаров.

Чорноріченське водосховище, 30 вересня 2020 року
Чорноріченське водосховище, 30 вересня 2020 року

До початку жовтня в місті навіть не вимикали фонтани.

Фонтан у Севастополі, вересень 2020 року
Фонтан у Севастополі, вересень 2020 року

Севастополь живиться з Чорноріченського водосховища. Воно заповнене на третину, стверджують севастопольські чиновники.

Вони розраховують, що ресурсів цього водосховища місту вистачить до грудня. Але рівень води у сховищі знижується, і наступного року, вважає російський губернатор Севастополя Михайло Развожаєв, ситуація може стати критичною.

Тож російський губернатор пропонує перекидати в Чорноріченське водосховище воду з річки Коккозка, яка тече поряд, у Бельбецькій долині.

Развожаєв пропонує побудувати там ковшовий водозабір і водопровід. Він також нагадав ЗМІ, що ідея перекидання води з річки існувала ще в радянські часи. Але заявив: сучасний проєкт до радянського стосунку не має.

Це просто надлишкова вода, яка йде в море
Михайло Развожаєв

«Якби ми забирали паводкову воду, коли вона не використовується ані жителями, ніким, це просто надлишкова вода, яка йде в море, – якби ми забирали цю воду в Чорноріченське водосховище, то ми могли б з Вілінського водозабору, який живить Сімферополь, віддати частину обсягу в Сімферополь. Це б допомогло вирішити питання. Близько 12 мільйонів тон води ми могли б перекинути до Сімферополя», – розповідав Володимирові Путіну Михайло Развожаєв, ще як виконувач обов’язків губернатора Севастополя.

В інтерв’ю севастопольським ЗМІ Развожаєв додавав також, що перекриття убезпечить від вододефіциту й російський Чорноморський флот.

Михайло Развожаєв доповідає Володимирові Путіну про проект перекриття річки Коккозка, 6 вересня 2020 року
Михайло Развожаєв доповідає Володимирові Путіну про проект перекриття річки Коккозка, 6 вересня 2020 року

Проєкт дорогий – коштує 3,8 мільярдів рублів, це понад п’ятдесят мільйонів доларів. Развожаєв просив для будівництва військових і сказав, що вже узгодив це з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу. Путін проєкт затвердив: «Обсяги фінансування ви, в принципі, назвали, потрібно просто вивірити ці цифри і починати роботу».

Міст через річку Коккозка, Бахчисарайський район
Міст через річку Коккозка, Бахчисарайський район

Річка Коккозка розташована на території, яка підпорядкована не севастопольським чиновникам, а кримським. Развожаєв заявив Путіну, що попередньо узгодив ідею з російським главою Криму Сергієм Аксьоновим.

Але спроба перекинути Коккозку вже була, і таке узгодження теж – за іншого російського губернатора Севастополя, ще 4 роки тому. Тоді з протестами виступили жителі Бельбецької долини – вони заявили, що для них це буде екологічною катастрофою.

Від річки залежать 12 сіл Бахчисарайського району. Це майже 30 тисяч людей. На публічних зборах із цього питання жителі сіл Бахчисарайського району масово проголосували проти перекриття річки. Після чого свою згоду у 2016 році відкликав і Аксьонов.

Жителі сіл Бахчисарайського району проти перекриття Коккозки, село Аромат, 15 липня 2016 року
Жителі сіл Бахчисарайського району проти перекриття Коккозки, село Аромат, 15 липня 2016 року

Зараз у цих селах Бахчисарайського району води не вистачає. Родина Вахоніних із селища Куйбишеве розповідає, що вони та їхні сусіди обладнали на подвір’ях водостоки, щоб збирати дощову воду з дахів будинків. Нею і миються, і городи поливають. Для накопичення вологи родина Вахоніних використовує баки й інші великі ємності.

Труба для збору води з даху будинку родини Вахоніних, селище Куйбишеве, вересень 2020 року
Труба для збору води з даху будинку родини Вахоніних, селище Куйбишеве, вересень 2020 року

«Це ось ванна, в яку ми теж збираємо воду дощову. Повністю набираємо, поливаємо десь якісь порічки, десь якісь квіточки. Намагаємося, щоб жодна крапля нікуди не пішла», – розповідає Віра Вахоніна.

Жителька селища Куйбишеве Віра Вахоніна показує ванну на подвір’ї, в яку збирають дощову воду, вересень 2020 року
Жителька селища Куйбишеве Віра Вахоніна показує ванну на подвір’ї, в яку збирають дощову воду, вересень 2020 року
Ми розуміємо, що Севастополь хоче пити, але ми ж теж хочемо пити
Віра Вахоніна

«Якщо заберуть Коккозку, вся долина залишиться без води. Тому що бувають такі часи: дощів немає, ціле літо спека. Навіть якщо вони маленький якийсь відводок зроблять, ми залишаємося все одно без води. Люди проти того, щоб забирали Коккозку на Севастополь. Там же було в Соколиному, піднімався народ, бунт був. Ми вже і збирали підписи. Так якщо треба – знову будемо збирати. Ми розуміємо, що Севастополь хоче пити, але ми ж теж хочемо пити. Будемо збиратися, будемо писати, будемо запрошувати ЗМІ. Ми будемо відстоювати свою Коккозку», – заявляє Віра Вахоніна.

Поділяє її думку і чоловік. Борис Вахонін живе в селищі вже сімдесят років. Коккозка – це ліва притока річки Бельбек, від якої залежить свердловина, що постачає вологу в Куйбишеве, розповідає він.

«Я бачив цю річку (Бельбек – ред.) в усякому стані. І бурхливою: така, що зносила все. Ну, бачив і таку, що горобець пройде і п’яти не замочить. І якщо одну прибрати (притоку – ред.), точно що, і були такі випадки, що і в колодязях вода пропадала, і в свердловинах не буде води. Якщо в річці навіть трошки впаде рівень, ми залишимося без води, це однозначно», – стверджує Борис Вахонін.

Житель селища Куйбишеве Борис Вахонін, вересень 2020 року
Житель селища Куйбишеве Борис Вахонін, вересень 2020 року

Село Соколине розташоване неподалік селища Куйбишеве. Тут ідеї перекриття Коккозки теж не раді.

Пенсіонерка Ніна Ємець живе в цьому селі вже 60 років. Розповідає, що прати речі ходить до Коккозки, звідти ж бере й питну воду. Пенсіонерка проти того, щоб воду звідти забирали до водосховища.

Ніякої немає води, немає взагалі
Ніна Ємець

«Тоді нічого не буде, ніякої. З річки воду треба ж пропустити, простерилізувати. Ніякої немає води, немає взагалі. Хто де дістане, там і привозить. Ну, ось може хтось привезе, попросимо», – каже Ніна Ємець.

Жителька села Соколине Ніна Ємець, вересень 2020 року
Жителька села Соколине Ніна Ємець, вересень 2020 року

Річка Коккозка зараз виглядає майже пересохлою. Вода ледь прикриває каміння на дні.

Стан річки Коккозка, вересень 2020 року
Стан річки Коккозка, вересень 2020 року

Севастопольські вчені стверджують, що проєкт перекидання річки з ними не обговорювався.

Провідний науковий співробітник Інституту біології південних морів Микола Шадрін заявляє: стільки води, скільки озвучував Развожаєв, в річці немає.

Останнім часом не ведуться спостереження на річці Коккозка
Микола Шадрін

«Та цифра, яка була озвучена нашим губернатором, я думаю, його просто підставили, і відповідно в пресі – скільки можна качати – вона завищена, і сильно завищена. Чому? Тому що останнім часом не ведуться спостереження на річці Коккозка», – розповів каналові «НТС Севастополь» Микола Шадрін.

Учений, як і жителі селища Куйбишеве, дотримується думки про те, що внаслідок перекриття Коккозки пересохне річка Бельбек. Вона й зараз вже майже безводна.

Річка Бельбек, 17 вересня 2020 року
Річка Бельбек, 17 вересня 2020 року

В ефірі телеканалу «НТС Севастополь» Михайло Развожаєв, російський глава Севастополя, уточнив, що самого проєкту перекидання Коккозки поки ще немає, його розроблення планують завершити лише в січні 2021 року.

Тим часом на ідею перекриття Коккозки відреагував Сергій Аксьонов. Він заявив, що воду звідти для Севастополя подати неможливо.

Питання щодо річки Коккозка закрите до моменту, поки ця річка не стане повноводною
Сергій Аксьонов

«Ми готові дати Севастополю воду, якби вона у нас була. Регіон братній, нам із севастопольцями ділити нічого. Але води в районі Коккозки немає і не буде. Ми все показали керівництву Севастополя. Це не наша примха. Якби річки були повноводними, вистачило б усім. Питання щодо річки Коккозка закрите до моменту, поки ця річка не стане повноводною», – повідомив Аксьонов на засіданні оперативного штабу з водопостачання Криму 25 вересня.

Наприкінці вересня нові заяви зробив і Развожаєв. Він доручив відключити фонтани, скласти програму економії води і план першочергової заміни найбільш зношених труб міського водопроводу. Він також заявляє, що гроші на заміну труб буде виділено ще цього року, а не наступного, як планувалося.

  • Зображення 16x9

    Алексіна Дорогань

    Журналістка телепроєкту «Крим.Реалії» з 2017 року. Кримчанка, працювала журналісткою, випусковою редакторкою та ведучою служби новин «Волна» («Чорноморська телерадіокомпанія»), власною кореспонденткою інформаційної програми «Факти» (телеканал ICTV). 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG