Доступність посилання

ТОП новини

Трамп усунув посадовця, який заперечував фальсифікації на виборах у США


Дональд Трамп вітає Крістофера Кребса при призначенні його на посаду 16 листопада 2018 року
Дональд Трамп вітає Крістофера Кребса при призначенні його на посаду 16 листопада 2018 року

Президент Дональд Трамп повідомив дописом у твітері 18 листопада, що негайно усуває Крістофера Кребса з посади директора Агентства кібербезпеки і безпеки інфраструктури.

Трамп звинуватив посадовця у поширенні того, що президент назвав «вкрай неправильною» заявою про захищеність процесів голосування на нещодавніх виборах, і знову наполягав на тому, що вибори були позначені «величезними порушеннями і шахрайством».

Компанія Twitter позначила обидві частини допису президента застереженням: «Ці твердження про фальсифікацію виборів є спірними».

Кребс також відповів із новоствореного приватного профілю в твітері коротким дописом: «Мав за честь служити. Ми зробити все правильно. Захистити сьогодні – бути в безпеці завтра» – і додав хештег із закликом захистити вибори-2020.

Крістофер Кребс був серед низки чільних американських посадовців різних рівнів, які кілька днів тому підписали заяву, в якій назвали безпідставними твердження про фальсифікацію президентських виборів.

«Вибори 3 листопада були найбільш захищеними в американській історії», – стверджено у тій заяві і також наголошено: «Немає свідчень, що якісь системи голосування знищили чи загубили голоси, або змінили їх, чи результати були поставлені під загрозу іншими способами».

Кребс також особисто брав активну участь у спростуванні чуток і безпідставних звинувачень про проблеми з голосуванням, які з’являлися у день виборів і впродовж тижнів після того.

Він, зокрема, зі свого робочого профілю в твітері називав нісенітницями деякі міфи про змову і рекомендував виборцям перевіряти факти на спеціальній сторінці Агентства кібербезпеки і безпеки інфраструктури, що спростовувала плітки.

У вівторок Кребс поширив оприлюднене напередодні звернення 59 фахівців, у якому також названо безпідставними припущення про технічні маніпуляції з результатами голосування на цих президентських виборах.

Усунення Крістофера Кребса з посади викликало осуд у деяких впливових колах.

Колишній голова комітету з питань розвідки у Сенаті Річард Берр назвав Кребса «відданим службовцем» і додав, що робота очолюваного ним агентства має бути зразком.

Виборчий штаб Байдена заявив у вівторок, що Трамп усунув Кребса за те, що той «сказав правду».

«Посадовці у виборчих органах від обох партій по всій країні дали чітко зрозуміти, що заяви Дональда Трампа про шахраювання на виборах є зовсім неправдивими», – сказав речник Байдена Майк Ґвін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG