Доступність посилання

ТОП новини

Військові командувачі країн світу засудили насильство у М’янмі


У День збройних сил 27 березня у М’янмі загинула 91 людина, в тому числі – діти
У День збройних сил 27 березня у М’янмі загинула 91 людина, в тому числі – діти

Військові командувачі десятка держав засудили насильство проти протестувальників у М’янмі, в ході якого загинули понад 90 людей. Спільну заяву підписали міністри оборони Сполучених Штатів та ще кількох країн НАТО, в тому числі Японії, Нової Зеландії, Південної Кореї та Австралії.

На думку підписантів, армія М’янми втратила довіру свого народу.

«Професійні військові дотримуються міжнародних стандартів та відповідають за захист – не насильство щодо людей, яким вони служать», – йдеться в листі, який цитує агенція AFP.

Автори заяви закликають військових «припинити насильство та працювати над відновленням поваги та довіри народу М’янми, втрачених внаслідок власних дій».

Читайте також: У М’янмі звільнили сотні ув’язнених за участь у протестах – очевидці

Заява з’явилася після того, як дипломати кількох країн світу висловили гнів вбивствами протестантів 27 березня. Зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен висловив «жах від кровопролиття, вчиненого безпековими силами М’янми».

У День збройних сил 27 березня у М’янмі загинула 91 людина, в тому числі – діти, що викликало швидку міжнародну реакцію і осуд. Кількість жертв від початку перевороту вже оцінюють у понад 400. Повідомляється про арешт понад 2600 людей.

У М’янмі, країні Південно-Східної Азії, щоденно проходять протести після військового перевороту 1 лютого і арешту поваленої лідерки Аун Сан Су Чжі за звинуваченнями, які, за словами її прихильників, є сфабрикованими. Протести проти хунти супроводжуються репресіями.

Лідери хунти заявляють, що вибори в листопаді минулого року, на яких партія Су Чжі здобула впевнену перемогу, були сфальсифіковані.

XS
SM
MD
LG