Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська вбили громадянина Бангладеш на борту Banglar Samriddhi в порту Миколаєва – ДПСУ


Російські військові погрожують цивільним суднам, називаючи їх «терористичною загрозою», повідомляє ДПСУ
Російські військові погрожують цивільним суднам, називаючи їх «терористичною загрозою», повідомляє ДПСУ

Внаслідок атаки російських військ на судно Banglar Samriddhi напередодні загинув громадянин Бангладеш, повідомляє Державна прикордонна служба України 3 березня.

«Учора росіяни вбили громадянина Бангладеш на судні Banglar Samriddhi, що перебувало на рейді біля Миколаєва, а напередодні захопили в заручники суховантаж HELT (під прапором Панами – ред.). При цьому судно «HELT» росіяни використовують як щит, щоб ховатися за ним від українських протикорабельних засобів, адже українці в цивільні об’єкти не стріляють», – йдеться в заяві.

За даними прикордонників, кораблі військово-морського флоту Росії заявляли про заборону стоянки на зовнішньому рейді українських чорноморських портів від Дунаю до Скадовська. При цьому вони вживають застарілі назви на кшталт «Іллічівськ» (після декомунізації – Чорноморськ), «Южний» (Південний), а «Залізний Порт замість тихого курортного містечка вимальовується індустріальним монстром зі своїм рейдом».

Також російські військові погрожують цивільним суднам, називаючи їх «терористичною загрозою», і намагаються підібратися ближче до українського узбережжя.

«За тиждень війни пірати Чорного моря захопили в заручники чотири судна, одне з яких, танкер «Афіна» (Україна) під погрозами застосування зброї змусили вийти з територіальних вод Румунії – країни NATO. Час від часу росіяни під час спроб обстріляти південні регіони України розстрілюють цивільні судна. З початку війни вони влучили в чотири іноземних судна (є вбиті і поранені)», – заявляє служба.

Також, за даними ДПСУ, у прилеглій зоні України досі горить танкер MILLENNIUM SPIRIT із дизельним паливом, у який поцілила російська ракета. Військово-морський флот Росії не дозволяє загасити пожежу та запобігти розливу пального.

«Держприкордонслужба України в межах компетенції фіксує факти порушень міжнародного морського права, рішення за якими мають прийняти міжнародні суди. Зараз прикордонники разом з іншими складовими сектору безпеки і оборони продовжують боронити Україну, захищати її кордони та незалежність», – додають у відомстві.

Напередодні в суховантаж Banglar Samriddhi під прапором Бангладеш, який стояв у порту Ольвія в Миколаєві, поцілили російською ракетою.

З початку вторгнення до України російські військові влучили щонайменше у чотири цивільні судна. Також були захоплені два торгівельних та одне пошуково-рятувальне українське судно «Сапфір».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG