Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський у Гельсінкі: цей рік буде «вирішальним для перемоги»


Президент України Володимир Зеленський та його фінський колега Саулі Нійністьо, 3 травня 2023 року, Гельсінкі
Президент України Володимир Зеленський та його фінський колега Саулі Нійністьо, 3 травня 2023 року, Гельсінкі

Президент України Володимир Зеленський заявив 3 травня в Гельсінкі, що 2023 рік буде «вирішальним», повторивши свій заклик до надання західними партнерами більш важкого озброєння. Про це повідомляє агенція France-Presse.

«Я вірю, що цей рік буде вирішальним для нас, для Європи, для України, вирішальним для перемоги», ­– сказав він журналістам під час спільної пресконференції зі своїм фінським колегою Саулі Нійністьо.

Зеленський подякував президентові Фінляндії, чия країна в квітні стала членом НАТО, за військову підтримку досі та сказав, що вони домовилися прискорити наступні постачання.

Щодо надання сучасних винищувачів президент Нійністьо сказав, що через географічне розташування Фінляндії – з її довгим кордоном із Росією – вона «не може відмовитися» від своїх наявних літаків до отримання нових, запланованого на 2025 рік.

Зеленський наголосив, що «впевнений, що ми матимемо літаки». «Ми вестимемо наступальні дії, після чого отримаємо авіацію», – сказав він.

Зеленський також привітав Фінляндію зі вступом до НАТО та зазначив, що «Україна потребує таких же гарантій безпеки». «Найпотужнішою гарантією безпеки для України є членство в НАТО», – сказав він.

Також Зеленський у Гельсінкі бере участь у саміті лідерів пʼяти країн Північної Європи. Український лідер має провести двосторонні переговори з прем’єр-міністрами Швеції Ульфом Крістерссоном, Норвегії Йонасом Гаром Сторе, Данії Метте Фредеріксен та Ісландії Катрін Якобсдоттір.

Усі ці країни пообіцяли фінансову та збройну підтримку Україні після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Данія, Фінляндія, Норвегія та Швеція також приєдналися до міжнародних зусиль щодо постачання Україні більш важкого озброєння, передавши кілька своїх танків Leopard 2 або запропонувавши фінансову підтримку для їхнього придбання.

XS
SM
MD
LG