Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса про події в Україні та про звільнення британських моряків із іранського полону


Олекса Семенченко Лондон, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Кілька провідних британських газет приділяють увагу розвиткові подій навколо розпуску парламенту Президентом України Віктором Ющенком. Проте в центрі уваги британських видань залишаються перипетії полону, звільнення та повернення на батьківщину з іранського полону 15 британських військових моряків.


Про події в Україні в п’ятницю пишуть провідні щоденники “Guardian” та “Times”. Якщо перший із них обмежується викладом відомих в Україні подій попереднього дня та позицій сторін конфлікту, то другий подає інтерв’ю з Юлією Тимошенко, яка докладно пояснює свою думку про те, чому було розпущено парламент і що саме відбувається в Україні.

“Times” наводить слова Тимошенко про те, що депутатам із її фракції пропонували хабарі по 5 мільйонів доларів, аби вони допомогли Партії регіонів одержати дві третини голосів у Раді. Відтак це дозволило б Прем’єр-міністрові Віктору Януковичеві долати президентське вето, а також позбавити Віктора Ющенка повноважень.

Газета, зокрема, зазначає: «Пані Тимошенко пішла значно далі, звинувативши сторону пана Януковича у масштабній корупції з питання „купівлі депутатів“, що було частиною цілеспрямованої стратегії на зміну результатів волевиявлення виборців… „Вони чинили тиск на підприємства депутатів та членів їхніх сімей, затримуючи повернення ПДВ та підштовхуючи їх до банкрутства, — сказала вона. — Або вони їх підкуповували обіцянками роботи в уряді, а для цього майже вдвічі збільшили число урядових посад“».

Газета також повідомляє, що помічники Тимошенко певні, що вона переможе на виборах і очолить новий «помаранчевий» уряд.

Британські моряки, які повернулися з іранського полону, вдома потрапили під критику

Тим часом після повернення всіх п’ятнадцяти британських моряків із іранського полону в доброму здоров’ї британська преса почала більше критикувати поведінку земляків в ув’язненні.

Їх, зокрема критикують за те, що вони не чинили спротиву під час арешту, а відтак підкорилися вимозі іранських властей виступити з осудом власних дій.

У редакційній статті “Daily Telegraph”, наприклад, мовиться: «Захоплений персонал не гаяв часу для визнання порушення іранського кордону й для вибачень за помилку. Від давньої армійської практики, що дозволяє назвати лише своє ім’я, ранґ та реєстраційний номер, і не більше, вочевидь уже відмовилися».

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 6.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Юлія Тимошенко — найгеніальніший політик, а Президент підписав собі політичний вирок — інтерв’ю з депутатом Олександром Ковтуненком • «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)

• Боже і кесареве. Ієрархи і релігійні лідери про політичну ситуацію в країні - посередництво чи втручання? • Коаліціянти виключили позафракційників • П’ятий день розпущених • Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Перевибори. Чи на краще? • Дніпропетровськ: Президента засудили, Президента підтримали
XS
SM
MD
LG