Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд переніс початок розгляду подання 53 депутатів щодо легітимності Указу Президента про розпуск парламенту на 17 квітня


Раніше Конституційний Суд мав намір розпочати розглядати це подання 11 квітня. У вівторок, після того, як 5 суддiв КС заявили про тиск на них i попросили надати їм держохорону, СБУ створила оперативно-слідчу групу, яка займається з''ясуванням обставин, про якi заявили суддi. За словами судді Володимира Кампо, деякі політичні сили здійснюють тиск на суддів, роблячи заяви про неконституційність Указу Президента про достроковий розпуск Верховної Ради.


Про це повідомила прес-служба Конституційного Суду.

Раніше Конституційний Суд мав намір розпочати розглядати це подання 11 квітня.

У вівторок, після того, як 5 суддiв КС заявили про тиск на них i попросили надати їм держохорону, СБУ створила оперативно-слідчу групу, яка займається з''ясуванням обставин, про котрі заявили суддi.

Як зазначено у заяві, під якою поставили підписи судді Конституційного Суду Ярослава Мачужак, Віктор Шишкін, Володимир Кампо, Петро Стецюк і Дмитро Лилак, вони вважають за неможливе брати участь «у розгляді доленосної для України справи», поки не буде забезпечена належна робота суду.

За словами суддів, тиск, який здійснюють на них, не дає їм можливості ухвалити правосудне рішення про відповідність указу Ющенка про розпуск парламенту Конституції.

У відповідному зверненні судді зазначають, що події, які зараз відбуваються в Конституційному Суді і довкола нього, загрожують належному здійсненню ними їхніх конституційних повноважень.

За словами судді Кампо, деякі політичні сили здійснюють тиск на суддів, роблячи заяви про неконституційність Указу Президента про достроковий розпуск Верховної Ради.

Судді зазначають, що цей указ є обов''язковим для виконання на всій території України до винесення КС рішення про його відповідність основному закону.

Судді також заявили, що Прем''єр-міністр Віктор Янукович оприлюднив інформацію про заяву голови КС Івана Домбровського про його відставку ще до того, як сам Домбровський подав її суду.

Із 5-ти суддів, що підписали заяву, за квотою Президента стали Віктор Шишкін, Володимир Кампо, Дмитро Лилак; за квотою Верховної Ради – Петро Стецюк; від З’їзду суддів – Ярослава Мажучак.

До складу Конституційного Суду входять 18 суддiв (по 6 суддiв призначають Президент, парламент i З''їзд суддiв). За законом про КСУ, засідання суду є повноважним за присутності не менше 11 суддів.

Лідер партії «Наша Україна» В''ячеслав Кириленко висловив стурбованість тим, що на КС здійснюється тиск з боку коаліції у Верховній Раді. Учора ж Верховна Рада ухвалила заяву протилежного змісту, звинувачуючи у тиску на КС Президента.

Суддя Віктор Шишкін (призначений за квотою Президента) вважає також актом політичного тиску на суддів – обговорення депутатами на засіданнях парламенту, зокрема, фактів прослуховування телефонів суддів і необхідності забезпечити їм державний захист.

Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення дострокових виборів Віктор Ющенко підписав 2 квітня.

Парламент відмовився виконувати це рішення і звернувся до Конституційного суду з проханням роз’яснити легітимність відповідного Указу.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• У 15-ти вимогах Президента до уряду немає пункту про скасування Указу щодо розпуску парламенту • Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Мінус п’ять. Чим викликаний демарш п’ятірки членів Конституційного Суду? • Україна у центрі уваги європейської спільноти • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця» • Хто заробляє на політичних туристах?
XS
SM
MD
LG