Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна» розпочала у середу в Києві безстрокову акцію «зРаду геть!». Паралельно ж проходять мітинги прихильників коаліції та уряду


Акція «зРаду геть» має показати, що передвиборча кампанія уже стартувала. І опозиція, і коаліція запевняють, що гарантують безпеку громадян під час акцій протесту.


Акція «зРаду геть» має показати, що передвиборча кампанія уже стартувала.

Лідери опозиції у середу виступили на Європейській площі столиці, щоб підтримати рішення президента Віктора Ющенка розпустити парламент.

Від Блоку Юлії Тимошенко виступив Олександр Турчинов, від «Національної Самооборони» – Юрій Луценко.

Лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко заявив, що мітинг триватиме доти, доки парламентська більшість не виконає Указ Президента про дострокові вибори: «Замість того, щоб виконувати Указ Президента Ющенка, як це передбачено Конституцією, і дати можливість всім нам на вільних виборах обрати політичні партії, уряд і колишня правляча коаліція саботують його виконання, закликають до непокори, а практично, прикрившись гаслом «національної єдності», розколюють країну».

На мітингу, який тривав близько 3-х годин, були присутні, за різними даними, від 5-ти до 6-ти тисяч прихильників опозиції.

А за декілька сотень метрів на Майдані Незалежності – пройшов мітинг протесту прихильників коаліції та уряду. На ньому виступили, зокрема, Голова Верховної Ради Олександр Мороз, який назвав дії Президента антиконституційними, і лідер комуністів Петро Симоненко, який вважає, що інститут президентства треба ліквідувати.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович звернувся до присутніх російською мовою і закликав до врегулювання політичної кризи шляхом одночасних парламентських та президентських виборів: «Якщо будуть вибори позачергові в Україні, вони мають бути одночасно і парламентські, і президентські. І вони мають бути в рамках українських законів».

За різними оцінками міліції, на мітингу були присутні від 15 до 30 тисяч осіб.

Правоохоронці охороняли масові акції по периметру, між мітингами напоготові були металеві паркани. А декілька десятків осіб у формі спецпідрозділу «Барс» стояли обабіч Хрещатика.

І опозиція, і коаліція запевняють, що гарантують безпеку громадян під час акцій протесту.

2 квітня Президент підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів.

Між тим на правове розв’язання проблеми доведеться зачекати: Конституційний Суд, який збирався 11 квітня почати розгляд подання про відповідність Указу Президента Основному Законові, переніс початок розгляду справи на 17 квітня.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• У 15-ти вимогах Президента до уряду немає пункту про скасування Указу щодо розпуску парламенту • Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Мінус п’ять. Чим викликаний демарш п’ятірки членів Конституційного Суду? • Україна у центрі уваги європейської спільноти • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця» • Хто заробляє на політичних туристах?
XS
SM
MD
LG