Доступність посилання

ТОП новини

40 конгресменів США вимагають визнати полк «Азов» терористичною організацією. «Азов» відповів


Полк Національної гвардії України «Азов»
Полк Національної гвардії України «Азов»

40 членів Палати Представників Сполучених Штатів підписали звернення до Держсекретаря США Майка Помпео з вимогою внести полк «Азов» та дві європейські праворадикальні організації до переліку іноземних терористичних організацій.

Конгресмен від штату Нью-Йорк Макс Роуз опублікував лист, який підписали 39 конгресменів – колег по Демократичній партії, в якому вони вимагають внести полк Національної гвардії України «Азов» до списку іноземних терористичних організацій.

«Сьогодні, якщо американський громадянин присягає на вірність Ісламській державі і поширює їхні повідомлення про терор, в уряду є декілька інструментів, як протистояти загрозі. Однак якщо той самий американський громадянин присягає на вірність насильницькій білій екстремістській групі закордоном і розповсюджує їхню терористичну риторику, федеральний уряд не має доступу до тих же інструментів», — мовиться у листі.

До списку іноземних терористичних організацій, куди вимагають включити «Азов», входять екстремістські угруповання «Ісламська держава», «Аль-Каїда», «Хамас», «Хезболла», «Боко Харам» та інші. З європейських організацій у списку є ІРА (Ірландська республіканська армія) та ЕТА (терористична організація, що виступає за незалежність Країни Басків).

Чим пояснюють таке звернення?

«Батальйон Азов» є відомою ультранаціоналістичною міліцейською організацією в Україні, яка відкрито запрошує неонацистів до своїх лав. […] У відносно короткій історії цієї групи ООН зафіксувала порушення прав людини та випадки тортур. Попри ці факти, згідно з даними ФБР, «Азов» рекрутує, радикалізує і тренує американських громадян протягом років», — пишуть у зверненні конгресмени.

Конгресмени також стверджують, що існує зв’язок між «Азовом» і терористом, який влаштував стрілянину в місті Крайстчерч у Новій Зеландії у березні 2019 року.

«В своєму маніфесті стрілець згадував, що тренувався разом із «батальйоном Азов» в Україні та постійно носив символ, пов’язаний із ними. Обидва стрільці в містах Повей, Каліфорнія та Ель-Пасо, Техас, казали, що на них прямо вплинув теракт у Крайстчерч. Зв’язок між «Азовом» і терактами в Америці очевидний», – стверджують американські законодавці.

Крім «Азову», конгресмени просять внести у список терористичних організацій праворадикальні Nordic Resistance Movement (Нордичний Рух Спротиву) зі Швеції та National Action (Національна Дія) з Великої Британії.

Які критерії для внесення у список Держдепартаменту США?

Туди вносять іноземні організації, які залучені або мають наміри долучитись до тероризму, і становлять загрозу для громадян США, або для національної безпеки, міжнародних відносин чи економічних інтересів Сполучених Штатів.

Ініціатор звернення конгресмен Макс Роуз у своєму твітері написав так: «Насильницькі групи білих націоналістів відповідають усім критеріям Держдепу для внесення у список іноземних терористичних організацій, але з якоїсь причини в Держдепі відмовляються визначати такі групи терористами (якими вони є), перешкоджаючи можливості правоохоронних органів захищати нас».

У 2018 році Конгрес США уже заборонив використовувати кошти з американської військової допомоги для України – «для озброєння, тренування чи іншої підтримки» полку «Азов».

Конгресмени США не дають американську зброю «Азову» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

Радіо Свобода звернулося за коментарем до полку Національної гвардії України «Азов». Там повідомили, що готують заяву-реакцію на звернення американських конгресменів і незабаром поширили її.

«Полк «Азов», як офіційна структура Національної гвардії, підпорядковується Міністерству внутрішніх справ України та Генеральному штабу, тож ми вважаємо, що прирівнюючи «Азов» до терористів, 40 членів Палати Представників США прирівняли до терористів усі інші українські підрозділи, які захищали Україну на фронті. Причину ж, яка нібито стала поштовхом до появи подібних звернень у США, вважаємо цілковитою нісенітницею, адже жодних доказів причетності підрозділу «Азов» до терористичних актів у Новій Зеландії ніколи не існували у природі, і є банальною брехнею та наклепом», мовиться у заяві.

Офіційний сайт «Азова» повідомляє, що датою заснування підрозділу є 5 травня 2014 року.

«Тоді небайдужі молоді люди з різних куточків України згуртувалися для її захисту від окупанта. За увесь час ми пройшли чималий тернистий шлях: від «чорних чоловічків» без військового досвіду, але з палаючими серцями, до професійного і вмотивованого військового підрозділу. Як і всі добровольчі батальйони, на початку свого існування АЗОВ забезпечувався лише зусиллями волонтерів», – мовиться на сайті.​

  • 17 вересня 2014 року відбулася реорганізація батальйону «Азов» та створення на його базі однойменного полку.
  • 11 листопада 2014 поку полк «Азов» перейшов до складу Національної гвардії України, у його складі створили артилерійський, танковий та інші підрозділи.
  • У лютому 2015 року «Азов» здійснив контрнаступ, так звану Павлопіль-Широкинську операцію, в ході якої звiльнили шістьнаселених пунктів, взяті пiд контроль стратегiчнi широкинськi висоти, що дало можливість захистити Маріуполь від обстрілів проросійських гібридних військ.

  • У жовтні 2018 року полк «Азов» взяв участь у військових навчаннях на узбережжі Азовського моря разом із підрозділами ЗСУ, НГУ та ДПСУ які входять у тактичну групу «Маріуполь» оперативно-тактичного угрупування «Схід».
65 годин тиші в Широкиному закінчились. Почався бій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
У Запоріжжі вшанували пам’ять бійців, загиблих під Широкином у 2015 році (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

  • 21 листопада 2018 року батальйонно-тактична група «Азову» у складі 30-ї окремої механізованої бригади імені. князя Острозького взяла участь у бойовому злагодженні на полігон поблизу селища Гончарівське Чернігівської області.
«Марш нації» провели у Києві представники цивільного корпусу «Азов» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

  • 16 січня 2019 року «Азов» приступив до виконання бойових завдань в районі проведення операції Об’єднаних сил на ділянці відповідальності «Світлодарська дуга».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG