Доступність посилання

ТОП новини

Шкоди вже завдано: Білорусь, де Лукашенко не вірив у COVID-19, тепер щосили вакцинується


Александр Лукашенко спілкується із медиками під час візиту до лікарні. Грудень 2020 року
Александр Лукашенко спілкується із медиками під час візиту до лікарні. Грудень 2020 року

Звичайне видовище в Мінську останнім часом – люди шикуються в черги біля лікарень і терпляче чекають на вакцинацію від COVID-19. Поки що дочекалось небагато – станом на 25 червня з більш ніж дев’яти мільйонів населення, вакцину отримало менше ніж 4%.

Вочевидь Білорусь сильно постраждала від пандемії, яку Олександр Лукашенко назвав «масовим психозом». Він також заявляв, що COVID-19 можна вилікувати стопкою горілки, поїздкою на тракторі або візитом до лазні – це тільки окремі приклади «фейків» про хворобу, які розповсюджував авторитарний правитель, який керує країною з 1994 року.

Через відсутність карантинних обмежень Білорусь продемонструвала високі темпи зараження коронавірусом. Сьогодні вакцинованих від хвороби громадян у Білорусі менше, аніж у будь-якій європейській країні. Лікарі щосили намагаються побороти вірус у часто погано оснащених лікарнях, але водночас багато з них стали заручниками лукашенківського політичного пригнічення.

Заворушення в країні розпочались у серпні 2020 року, коли 66-річний Лукашенко був оголошений переможцем на чергових президентських виборах. Мільйони громадян вважали, що результати були сфальсифіковані на користь другого – і поки останнього – президента Білорусі. Менше ніж за рік понад 33 тисячі громадян затримали, а тисячі побили на вулицях, в ізоляторах і відділках поліції. Правозахисники підозрюють, що до деяких були застосовані тортури, а декого вбили. Хтось із лідерів опозиції втік із країни, а когось заарештували і засудили.

«Іди геть!» лунає п’яту добу протестів у Білорусі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

17 червня представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International заявили, що жорстокі репресії загрожують медичним працівникам, що брали участь в антиурядових демонстраціях, або висловлюються наперекір офіційним даним щодо поранень та смертей мітингувальників.

За даними американського університету Джонса Гопкінса, станом на 30 червня в Білорусі «ковідом» захворіли понад 416 тисяч громадян, понад 3 100 з них померли. Фахівці вважають, що ці показники можуть бути занижені через дії уряду, що применшує серйозність пандемії. При цьому темпи і масштаби щеплення населення залишаються низькими – за даними того ж дослідницького центру вакцину отримало лише 3,9% населення.

Гра у квача

Порівняти зусилля уряду Білорусі можна і з Росією, де вакцинували близько 11% населення, і зі Сполученими Штатами, де вакцинованих уже понад 46%, і з Францією, де щеплення від «ковіду» отримали понад 27% громадян.

У Білорусі зареєстровано дві вакцини проти «ковіду». Перша – російська «Sputnik Light», розрахована тільки на одну дозу, яку російська влада схвалила для використання ще на початку травня. Друга – китайська «Vero Cell», яку виробляє державна фармацевтична компанія «Sinopharm» і яка була схвалена Всесвітньою організацію охорони здоров’я 7 травня, першою з неєвропейських вакцин. Російської «Sputnik Light» в країні значно більше – вакцину почали виробляти і в самій Білорусі.

Вакцинаційна кампанія стартувала в тій країні у квітні, і лікарі кажуть, що їм важко наздогнати навіть російські показники.

Олександр Лукашенко і міністр охорони здоров'я Білорусі Дмитро Піневич під час зустрічі на якій презентується пробна партія вакцини від COVID-19 «Sputnik V»
Олександр Лукашенко і міністр охорони здоров'я Білорусі Дмитро Піневич під час зустрічі на якій презентується пробна партія вакцини від COVID-19 «Sputnik V»

«У Росії лікарів та представників груп ризику почали вакцинувати ще в грудні 2020 року, а масове щеплення офіційно розпочалось 18 січня 2021 року. А в Білорусі 19 січня вакцину поставили тільки першій групі лікарів. Все дуже повільно», – повідомив Радіо Свобода один із медичних працівників на умовах анонімності через можливі репресії.

Лікарі кажуть, що через знецінення пандемії Лукашенком і державними медіа, а також через розповсюдження безпідставних «страшилок» і очевидних фейків про зв’язок вакцинації і західних країн, люди відчувають апатію та зневіру.

«Багато поганого зробила офіційна пропаганда. Державні ЗМІ не визнавали небезпеки хвороби, навмисно занижували статистику, а потім роздмухували лють навколо іноземних вакцин та розповідали про жахливі наслідки вакцинації Moderna чи AstraZeneca», – розповів лікар.

Ще на самому початку пандемії минулого року Лукашенко відмовився визнати принаймні одну жертву «ковіду» в Білорусі з населенням близько 9,5 мільйона людей. Він навіть розпорядився провести військовий парад на честь 75-ї річниці перемоги над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні. Навіть Росія того року обмежила масштабність урочистих заходів, а деякі інші країни взагалі скасували їх, щоб запобігти розповсюдженню вірусу.

Поки уряд докладав мінімальних зусиль для боротьби з пандемію, білоруси почали самі збирати пластикові захисні щитки та шити медичні маски.

В липні 2020 Лукашенко заявив, що в нього також був «ковід», але він переніс його без симптомів та не потребував госпіталізації. Правитель також заявив, і це було неправдою, що саме так «ковід» перенесли 97% білорусів, які захворіли «коронавірусом».

«Люди вмирають»

Лікарям у сучасній Білорусі доводиться боротися не тільки з пандемією COVID-19 та проблемами з вакцинацією, але й із репресіями та політичним тиском уряду Лукашенка.

«Медичні працівники опинились на передовій у війні за права людини, лікуючи протестувальників та викриваючи спроби уряду применшити кровопролиття. Багато хто заплатив високу ціну за свою доброчесність. Хтось втратив можливість заробляти собі на життя, а хтось був навіть позбавлений людських прав», – заявив заступник директора Amnesty International із кампаній у регіоні Східної Європи та Центральної Азії Брюс Міллар.

«Ситуація з охороною здоров’я в Білорусі, особливо в провінції, є просто катастрофічною. Люди помирають, тому що не отримують навіть базового медичного догляду. Під час найгірших періодів пандемії COVID-19 лікарі та медичні сестри працювали без відпочинку, але замість того, щоб наші зусилля визнали, деяких звільняють, а решті – погрожують», – заявив Amnesty International лікар на ім’я Константин. Його прізвища не наводять із міркувань безпеки.

Вакцинація від коронавірусу: як це відбувається в Україні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

В одній зі столичних лікарень медики б’ються щосили, щоб переконати людей у безпеці вакцин.

«Ми навіть вигадали якісь приказки про те, що вакцини – це не пиво і не пальне, яке можна зробити чи придбати будь-де. Що їхнє виробництво проходить під вкрай пильним наглядом», – повідомив Радіо Свобода лікар, який також попросив не називати його ім’я.

У черзі людей, які чекають на щеплення, молода жінка поскаржилась Радіо Свобода, що в Білорусі не дають людям обирати з кількох вакцин, ба більше, з таких, що вже затверджені в Євросоюзі.

«Нам обіцяли, що будуть різні вакцини від різних виробників, і що ми зможемо обирати. Я чекала і чекала, але вже очевидно, що такого не буде. Не те щоб я не довіряла російській вакцині, гадаю, її наразі не визнають в Євросоюзі здебільшого через політику», – заявила жінка і також відмовилась назвати своє ім’я з міркувань безпеки.

Молодий чоловік в іншій черзі на «Sputnik Lite» визнав, що він також хотів би обрати вакцину.

«Звісно, хотів би вакцинуватись «Пфайзером», але де ж я його візьму», – заявив чоловік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG