Доступність посилання

ТОП новини

Медведчук: Київ перешкоджав голосувати ОРДЛО. Правда?


Станиця Луганська, день голосування
Станиця Луганська, день голосування

«Київ робить усе, щоб бюлетені жителів ОРДЛО не потрапили в урни для голосування» – таку заяву політика Віктора Медведчука поширили у день виборів деякі ЗМІ (наприклад, телеканал NewsOne), а її першоджерелом було інтерв'ю голови партії «Український вибір» іспанському виданню La Vanguardia. Про які перешкоди для українців із непідконтрольної урядові території говорить Медведчук?

Ми спробували уточнити це у партії «Український вибір». З Радіо Донбас.Реалії обіцяли зв’язатися, але поки відповіді немає – щойно вона з’явиться, ми одразу з вами нею поділимося. Поки ж спробуємо зібрати максимум інформації про те, чи перешкоджала Україна голосувати жителям своїх окупованих теренів.

Зробити це не так просто, адже люди з іншого боку лінії розмежування бояться афішувати свою участь в українських виборах.

Хтось іще не знає, що жителі ОРДЛО мали право голосувати?

На цих виборах громадяни з реєстрацією на нині окупованих територіях мали спрощену систему зміни місця голосування. На відміну від жителів усіх інших областей, людям із реєстрацією в ОРДЛО не потрібно було надавати жодного підтверджувального документу – лише паспорт. Цим скористалися близько трьохсот тисяч людей. Звісно, не всі вони живуть на непідконтрольній урядові частині Донбасу: чимало людей до або після початку війни переїхали, але залишилися «прописаними» у Донецьку та Луганську.

Як усе проходило

Всі мають іти на вибори

Ця жінка, Катерина, перетинає пункт пропуску у Мар’їнці. «Наш обов’язок – іти на вибори, – відповідає вона журналістові Радіо Свобода. – Всі мають іти на вибори, обирати свого президента, щоб жилося краще».

«Чого ви очікуєте?» – запитує її журналіст Роман Пагулич.

«Кращого життя. Бо зараз живемо не по-людськи. Ті там, ті тут. Маємо бути всі разом», – відповідає вона. Катерина каже, що збирається їхати і на другий тур.

«Я не фотогенічний», – кидає, сміючись, у бік журналіста чоловік біля віконця на цьому ж КПВВ. «Обалдіти! Їду на голосування додому», – каже він. Але не хоче говорити більше про вибори.

Горлівчанка Вікторія (ім’я змінене) анонімно поспілкувалася з журналістом «Вільного радіо». Місяць тому жінка змінила місце голосування на підконтрольний урядові Бахмут, а перетнути КПВВ для виборів вирішила заздалегідь, 29 березня.

«Вона проголосувала у неділю і сьогодні поїхала назад до Горлівки, – каже журналіст Олександр Червоненко, – ніяких проблем не було. Лише такі «дрібні», як черги, як і завжди, і перевірка документів. Прийшла, проголосувала, кинула свій бюлетень у скриньку, і все».

Місцевий житель Станиці Луганської, який проголосував, розповів, що бачив на дільниці, як двом виборцям із Луганська поліція зробила зауваження за те, що вони намагалися сфотографувати бюлетень: «Були дві жінки з Луганська, їм поліцейські зробили зауваження за фото, вони почали обурюватися», – розповів він.

Проголосував без проблем

Інший співрозмовник із Луганська, який узяв участь у виборах, сказав Радіо Донбас.Реалії: «Проголосував без проблем. Черг і паніки ніякої не було. Більше розмов і нагнітання».

Чи є узагальнені дані?

Ми обдзвонили різні групи спостерігачів – «Опору», КВУ й навіть «Національні дружини», – але усі вони обіцяють дати узагальнені дані щодо голосування, в тому числі й жителів ОРДЛО, вже у вівторок.

Натомість кореспондент Радіо Свобода Анастасія Магазова, яка з суботи до понеділка відстежувала виборчий процес у Станиці Луганській – пункті біля самого КПВВ – не була свідком перешкод для жителів ОРДЛО.

Цих людей було так мало, що у перешкоджанні не було сенсу
Анастасія Магазова

«Я відповідально заявляю, що це неправда. На жодній з дільниць, де ми були, ані спостерігачі, ані самі люди такого не говорили. Плюс цих людей було так мало, що у перешкоджанні не було сенсу. Навпаки – їх радо зустрічали. Єдиною перешкодою людям з непідконтрольних уряду територій до виборчих дільниць була і є – це лінія фронту», – каже Анастасія.

Голова Агенції розвитку Приазов’я Костянтин Батозський вважає, що схема, запропонована для тимчасової зміни місця голосування, спрацювала добре.

Перешкоджала «влада» на окупованих територіях, людей лякали загостренням
Костянтин Батозський

«З моєї точки зору, це дуже позитивна річ. Я сам переселенець і використовував на собі цю систему, перереєструвавшись у Києві. Без будь-яких проблем узяв участь у виборах. Не можу сказати, щоб було якесь дискримінаційне ставлення до переселенців або жителів непідконтрольних уряду територій, які виїхали і проголосували в контрольованій Києвом частині України. Я точно знаю, що цьому перешкоджала «влада» на окупованих територіях, що людей лякали загостренням і так далі. Але те, що створили умови, щоб проголосували наші громадяни, – це дуже добре», – вважає Батозський.

Але, попри можливість голосувати, нею все ж скористалося небагато людей із іншого боку лінії розмежування. Перетин лінії займає час, а в ОРДЛО поширювали багато чуток про небезпеку такої поїздки (наприклад, про облави СБУ) і планували мітинги з обов’язковою участю, які потім були скасовані.

Більше про це читайте в матеріалі: Як жителі ОРДЛО обирали президента.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу. Якщо у вас є тема для публікації чи відгук, пишіть нам: Donbas_Radio@rferl.org)

XS
SM
MD
LG