Доступність посилання

ТОП новини

«Хто вони такі, щоб там бути?» Запитуємо жителів Шумів і Торецька про інспектування позицій із бойовиками


Військові під час заходів із нагоди четвертої річниці визволення Торецька від російських гібридних сил, 21 липня 2018 року
Військові під час заходів із нагоди четвертої річниці визволення Торецька від російських гібридних сил, 21 липня 2018 року
Роман Куліш, Сергій Горбатенко

Отже, інспекція в Шумах не відбулася. Україна заявила, що домовленість 9 вересня про спільну з російськими представниками перевірку позицій зірвана через те, що російська сторона висунула нові вимоги, про які не йшлося на зустрічі Контактної групи, а крім того, коли на позиціях перебувала ОБСЄ, угруповання «ДНР» здійснило прицільний обстріл і запустило дрон. Хоча наразі до українських окопів уже не запрошують представників російських гібридних формувань, ввечері у Києві анонсовані акції протесту тих, хто вважає останню домовленість ТКГ зрадою національних інтересів, а на блокпосту перед Шумами вдень збирався десяток активістів із донбаських міст, щоб засудити такі кроки влади. Детально про те, що відбувається довкола Шумів цими днями, Радіо Донбас.Реалії пояснює у цьому ефірі. Ми ж запитали жителів Шумів і Торецька – міста, яке закривають від можливого наступу ці позиції, – як вони ставляться до «спільної інспекції».

Вони не вважають себе стороною конфлікту, тоді чому вони приїжджають інспектувати?

Тетяна, жителька Торецька (переклад із російської): Я вважаю, що їм робити немає чого на наших позиціях, вони не вважають себе стороною конфлікту, тоді чому вони приїжджають інспектувати? Я вважаю, що ОБСЄ, миротворчі сили та українські представники мають право проводити такі інспекції, але не сили Росії. Я проти.

– Чи побоюєтесь ви загострення в Торецьку в результаті такої інспекції?

– Не знаю, цей страх уже сьомий рік є. Для мене вже не такий сильний, правда… Я пережила полон свого племінника у «ДНР», він мені як син, тому боюсь не так сильно, але розуміємо, що закінчиться це нескоро.

Торецьк постійно переживає періоди відключення води. Водовід сюди йде з окупованої території і регулярно пошкоджується обстрілами
Торецьк постійно переживає періоди відключення води. Водовід сюди йде з окупованої території і регулярно пошкоджується обстрілами

Немає певності щодо просування до миру за допомогою таких інспекцій: ну якщо ми вже нікуди від цього не подінемося, то хотілося б поглянути, що буде після таких інспекцій, і чи потрібні вони взагалі. Але гадаю, що нічого не зміниться.

Марина, жителька селища Шуми (ім’я змінене на прохання співрозмовниці; переклад із російської): У 2015–16-му тут усе погоріло, всі будинки згоріли. Світла, буває, нема і по три місяці, і вісім місяців якось не було. Зараз (після 27 липня – ред.) не стріляють. Якщо тільки якась тварина на міні підірветься. У нас їх стільки попідривалось… А так не стріляють, як почалося перемир’я. Ну коли-не-коли десь щось бахне. А так хто його знає, де що воно бахає.

А що вони нам зроблять? Якщо з хорошими намірами, чому ні. Вони ж теж не звірі якісь

Про те, що буде якась інспекція, Марина не чула.

– Ну нічого, ну зайдуть, ну запитають: як ми, що. І все. Більше нічого. А що вони нам зроблять? Якщо з хорошими намірами, чому ні. А так, не знаю… Ну вони ж теж не звірі якісь. А що нам зроблять? Ми ж ні по кому не стріляємо.

Світлана, жителька Торецька: Я категорично проти (такої інспекції – ред.) Це нісенітниця. Інспекцію можуть здійснювати лише ОБСЄ, миротворці, але не бойовики, я так вважаю.

– Ви вірите, що такі дії можуть посприяти встановленню миру?

– Ні. Навпаки. Вони (бойовики – ред.) і так усе знають. Думаю, є якісь «партизани і донощики», які доносять про наші дії й наші позиції. Тому ніякого миру не буде, я так вважаю, буде війна. Ну як це так: ворог прийшов і все оглядає.

– Чи побоюєтесь ви загострення у Торецьку в результаті інспекції?

– Загострення ми чекаємо завжди. Ми не знаємо, що у них в головах, а землю свою ми і далі будемо захищати.

Торецький музичний коледж, лютий 2020 року
Торецький музичний коледж, лютий 2020 року

Родіон, житель Торецька (переклад із російської): Ставлюсь до цього негативно, їм немає чого тут робити, це наші території. Не знаю, що вони там будуть інспектувати, та хто вони такі, щоб там бути.

– Чи побоюєтесь ви загострення у Торецьку в результаті інспекції?

– Звичайно, почнеться, вони ж будуть бачити бліндажі й окопи наших Збройних сил. І тільки одному Богу відомо, що після того почнеться.

Торецьк у лютому 2020 року
Торецьк у лютому 2020 року

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безплатно). Ваше ім’я не буде розкрите).

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG