Доступність посилання

ТОП новини

Ветеран-активіст: складно довести, що депресія чи мігрені – це вияви контузії


Ветеран АТО Олександр Кучма з родиною. Справа наліво: найменша донька Анна, дружина Галина, середня Крістіна, старша донька Анастасія
Ветеран АТО Олександр Кучма з родиною. Справа наліво: найменша донька Анна, дружина Галина, середня Крістіна, старша донька Анастасія

Троє братів – Олександр, Дмитро та Сергій Кучми – родина з Обухівського району на Київщині, яка брала участь у російсько-українській війні. Олександр Кучма вже вдруге очолив Спілку ветеранів АТО (ООС) «Обухівщина» і, за його словами, «воює» з бюрократичною машиною за медичну допомогу й соціальні права своїх побратимів.

– Я вдруге вступив у повноваження голови правління Спілки ветеранів АТО (ООС) «Обуховівщина» у січні 2020 року. Наразі, основні питання, які стосуються ветеранів та які треба нагально вирішувати – це здоров’я, здоров’я і ще раз здоров’я.

Олександр Кучма. 30 вересня 2016 року
Олександр Кучма. 30 вересня 2016 року

Телефонували мені хлопці з моєї рідної 72-ї бригади – один з їхніх побратимів, героїчний хлопчина, постійно пиячить. Ми двічі його клали на реабілітацію та оздоровлення, а він каже: «Хлопці, я ж не знаю, до кого звертатись за психологічною підтримкою, з ким говорити про реабілітацію».

– Чи це не є результатом відсутності комунікації між ветеранами та відповідними органами?

– Можливо й так. Про це я раніше у розмові з Радіо Свобода казав: не ветеран повинен ходити і шукати «свого» лікаря та чиновника, а навпаки! Також залишаються відкритими питання забезпечення ліками.

Олександр Кучма під час участі в АТО
Олександр Кучма під час участі в АТО

Із тих проблем, які ми з побратимами розв’язали – це перевезення ветеранів, підписуємо меморандум з «Обуховтранспас» про співпрацю.

– Повернімось до проблеми із забезпечення ліками…

– Так, це проблема нагальна. Дивіться: багато хто з ветеранів (і з військових підрозділів, і добровольчих батальйонів), які 2014 року на сході боронили Україну й пройшли важкі бої, під час тих боїв отримували не лише поранення, а й контузії. Але контузія не завжди проявляє себе відразу, іноді через кілька років після повернення бійця додому.

Оформити контузії складно, навіть за наявності необхідних паперів та медичних виписок

Хлопці потребують реабілітації та лікування, але забезпечити ліками їх складно, бо складно довести, що, наприклад, депресія чи мігрені – це вияви контузії. Оформити контузії складно, навіть за наявності необхідних паперів та медичних виписок.

– То ви спілкуєтесь із чиновниками різних рівнів?

– Так, мотаюся поміж чиновниками місцевого та обласного рівня, про кількість паперів, які іноді доводиться оформлювати, просто мовчу… Я розумію: якщо я хочу вирішувати проблеми побратимів-ветеранів, маю забути про власні амбіції. Допомагають волонтери, без їхньої підтримки було би складніше.

Допомагають волонтери, без їхньої підтримки було би складніше

Чималу роль відіграють особисті відносини, так, завдяки їм ми звертаємось до різних медичних закладів, щоб оздоровили ветерана, і вони йдуть нам на зустріч.

– Можете навести приклади?

– На жаль, трапляються екстрені випадки – трапляється, терміново треба хлопців відправляти до медиків щодо психологічному стану, наприклад. І після медичного обстеження хлопці отримували другу-третю групу інвалідності.

– Добре, що маєте команду – а чи підтримує вас родина?

– Аякже! І брати, які також воювали, мене підтримують, і дружина та всі три доні. Знаєте, без підтримки рідних, без наявності команди справу з місця зрушити складно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG