Доступність посилання

ТОП новини

«На мене тиснути неможливо – я занадто великий за розмірами». Кличко про тиск ОП, Кіма й укриття у Києві


Після трагедії у Деснянському районі Києва, голова районної адміністрації  свою посаду зберіг, а над Кличком, учергове, нависла загроза звільнення з посади голови КМДА
Після трагедії у Деснянському районі Києва, голова районної адміністрації  свою посаду зберіг, а над Кличком, учергове, нависла загроза звільнення з посади голови КМДА

Мер Києва Віталій Кличко знову заявляє про політичний тиск Офісу президента (ОП) на столичну владу і нього особисто. В інтерв'ю Радіо Свобода столичний міський голова сказав, що в ОП, мовляв, «триває кастинг» і «​шукають, кого протиставити Кличку».

Чергова хвиля протистояння між Кличком та ОП почалася після того, як 1 червня 2023 року у Деснянському районі Києва унаслідок російського обстрілу під час повітряної тривоги загинуло троє людей, у тому числі дитина –​ люди не могли потрапити до зачиненого укриття. Кличко каже, що за цю трагедію він несе «моральну відповідальність», а от конкретну відповідальність мер пропонує ділити з головами районних адміністрацій, які призначаються президентом.

Після цієї трагедії, однак, голова районної адміністрації свою посаду зберіг, натомість над самим Кличком, учергове, нависла загроза звільнення з посади голови КМДА. Пік цієї загрози припав на 23 червня, у день коли збиралася РНБО. Хмизу у вогонь підклав секретар РНБО Олексій Данілов: за день до засідання він заявив, що ключовою темою буде стан укриттів, і що після засідання можуть бути ухвалені кадрові рішення.

Про стан укриттів на засіданні РНБО дійсно говорили. А от кадрових рішень не було – ані щодо самого Кличка, ані щодо глави Київської міської військової адміністрації Сергія Попка, на місце якого, за даними медіа, в ОП думали призначити Віталія Кіма. Сам Кім, однак, цю інформацію не коментував.

Радіо Свобода поговорило з Кличком одразу після засідання РНБО 23 червня.

– Головною новиною засідання РНБО є те, що вас не звільнили з посади голови КМДА. Наскільки очікуваним чи не очікуваним для вас було таке рішення?

– Рішення звільняти Київського міського голову з посади голови КМДА – це порушення закону. Це неможливо зробити. Якщо ми дотримуємося законів, ключове для всіх нас – це верховенство права.

Тому що закон про столицю говорить, що обраний громадою Київський міський голова повинен бути призначений головою КМДА, щоб виконавча і законодавча гілки влади в місті Києва були об’єднані.

І що огидно? Що трагедія 1 червня, коли загинули люди, почала переростати у політичне протистояння

Без (повноважень– ред.)голови КМДА у мера залишається така репрезентативна функція – виключно, приймати гостей, а впливати на процеси, які відбуваються у столиці – неможливо. Це залишилося нам з радянських часів. А я переконаний, що нам потрібно приходити до європейської системи.

У цьому випадку, відповідаючи на ваше питання, про зняття мене з посади голови КМДА, якщо хтось ухвалить таке рішення, воно буде абсолютно незаконним. І на підтвердження цьому дав роз’яснення КСУ ще у 2001 році: Київський міський голова, обраний киянами, повинен бути призначений головою КМДА.

– Тим не менше, 21 червня ви заявили про політичний тиск. Ви сказали: «Комусь знову кортить взяти під контроль столицю». Хто тисне і в який спосіб? І чому ви вирішили, що це політичний тиск?

– По-перше, я хочу сказати, що це ще почалося з 2019 року. Обвинувачення з боку минулого голови Офісу президента всі бачили (Андрій Богдан – ред.). У нас були публічні дебати на цю тему. Вони нічим не закінчилися. Велика кількість обвинувачень.

Потім було декілька спроб таких випадків, починаючи з пунктів обігріву (восени торік Офіс Президента критикував мера столиці Віталія Кличка за неготовність Києва до зими в умовах війни – ред.)Усі ці претензії, не підтримуючи, не надаючи ні кошті, нічого, а вимоги достатньо великі були. І в місті Києві ситуація не гірша, вона однакова, як і по всій країні.

І цей тиск ніколи не зменшувався. А зараз чергова хвиля.

І що огидно? Що трагедія 1 червня, коли загинули люди, почала переростати у політичне протистояння. Тобто на горі людей для того, щоб не вирішувати проблеми, почали шукати, хто винен. Я хочу сказати, що цьому аплодували більше всього росіяни, коли вони запускають ракети.

– Ми зараз підійдемо до стану укриттів і до цієї трагедії. Я у вас запитувала: хто конкретно зараз на вас здійснює політичний тиск? Чи можете назвати прізвище?

– Прізвища я вам назвати не можу. Політичним тиском я вважаю велику кількість перевірок, які, виключно, політично мотивовані. Тому що приходять правоохоронці, я навіть жартував, приходять у повному обмундируванні, з кулеметами, з розгрузками, з шоломами в будівлю, де працює переважна більшість жінок. Я кажу: хлопці, ви їхали на Бахмут і, напевне, переплутали адреси. Приходять, виїмку документів роблять по третьому колу, підсвічуючи все це у медійному просторі, звинувачуючи по тих самих питаннях.

Тільки об’єднання всіх політичних сил, всіх людей – це запорука нашої перемоги. Але, на жаль, ми бачимо, що почалися якісь політичні ігрища. Ще раз, це дуже поганий сигнал всередині країни і це дуже поганий сигнал нашим партнерам, коли починаються політичні розборки.

на мене тиснути неможливо – я занадто великий за розмірами

Якщо вам потрібно додатково розібрати той чи інший напрямок щодо укриттів, то я готовий відповісти на всі питання.

– Тим не менше, чому ви не можете назвати прізвища людей, хто, з вашої точки зору, на вас здійснює політичний тиск?

– Офіс президента.

– Хто конкретно?

– Конкретно, на мене тиснути неможливо – я занадто великий за розмірами. Можна здоров’я надірвати – тиснути на мене фізично. А я говорю про ту систему, яка зараз відбувається, яка руйнує систему управління, починається обливання брудом. Умисно піднімаються такі речі, які насправді потім розсипаються у судах. Але потім – це вже буде потім.

З Офісом президента у немає ніякого контакту немає вже довгий час

Є про політику такий жарт: «У вас донька розгульна дівчина. У мене доньки немає. А ви, будь ласка, це доведіть». І таким самим чином потім потрібно доводити, коли лунають звинувачення, а ти починаєш потім виправдовуватися.

– Ви кажете, що на вас здійснює тиск Офіс президента. Чи намагався хтось з Офісу президента з вами домовитися, знайти порозуміння і вирішити якось ці питання, які накопичилися в столиці, зокрема і з укриттями?

– З Офісом президента у немає ніякого контакту немає вже довгий час. І з паном Єрмаком, і з паном Зеленським я спілкувався телефоном, коли був призначений керівник військовою адміністрацією. Це початок березня. Де пояснювали, що військовий стан, ми хочемо призначити очільника військової адміністрації військового. (15 березня 2022 року Володимир Зеленський призначив генерал-лейтенанта Олександра Павлюка керівником Київської ОВА – ред.)

Ніяких питань немає, повинен бути військовий, фахові люди, які мають військовий досвід. І очільник адміністрації військовий – це дуже системна річ в умовах військового стану.

У мене є моральна відповідальність за все, що відбувається в місті.

– Нова хвиля вашої конфлікту з Офісом президента почалася після того, як 1 червня в Деснянському районі Києва внаслідок російського обстрілу під час повітряної тривоги загинули троє людей, у тому числі дитина. Вони не могли потрапити в укриття.

І тоді ви особисто стверджували, що за стан укриттів відповідають голови районних адміністрацій, яких призначають в Офісі президента. І ви тоді запитували, чому їх не звільняють і не притягують до відповідальності. Але чому ви, як мер, знімаєте з себе відповідальність за стан укриттів у Києві? А вони жахливі насправді!

– Я із себе відповідальності у жодному разі не знімаю.

У мене є моральна відповідальність за все, що відбувається в місті

У мене є моральна відповідальність за все, що відбувається в місті. Але якщо дивитися по структурі і по розбалансуванню влади, які сьогодні відбулися, коли голови районів (а місто Київ складається з 10 районів) у яких функція, виключно – це господарча діяльність, виходять і роблять політичні заяви, що меру не потрібно їздити закордон, бо для цього є міністр закордонних справ, що меру потрібно визначити, де він повинен бути – мером чи головою адміністрації і так далі, ми самі по собі, а мер – сам по собі, то це – прямий доказ того, що голови адміністрацій починають якусь політичну гру.

Я довгий час нічого не говорив публічно умисно. Бо сварки не на користь країні. Але вже на сьогодні мене змусили називати речі своїми іменами. Тому я про це відверто говорю.

Що стосується районів. Балансоутримувачі всіх приміщень – це райони. Райони подали перелік укриттів на місто Київ, і що потрібно зробити. На ці звернення ми виділили в минулому і в цьому році більше, ніж 1 200 мільйонів гривень. І вони також розпорядники коштів. Наскільки ефективно вони розпоряджаються коштами може показати той самий гучний скандал зі сковорідками і барабанами.

Замість того, щоб вкладати гроші у ремонт приміщень, вони закуповують недоречні речі

Замість того, щоб вкладати гроші у ремонт приміщень, вони закуповують ті речі, які за великим рахунком на сьогодні, м’яко кажучи, не доречні. І в цьому напрямку я можу сказати виключно: «Ай-ай-ай!». Я не можу ні звільнити голів районів, навіть не винести їм догани. Більше того, вони роблять публічні заяви і кажуть, що мер там сам по собі, а ми тут самі по собі.

Тобто ви розумієте, яка ситуація створена?

Мер не впливає, він не може ні призначати, ні звільняти голів районів. Тобто це, виключно, вертикаль адміністрації президента

За декілька днів до масштабного вторгнення росіян вийшов указ з Офісу президента за погодженням Кабміну, що мер не впливає, він не може ні призначати, ні звільняти голів районів. Тобто це, виключно, вертикаль адміністрації президента. І тому своїми звинувачення, якщо можна так сказати, як смішно це не виходило б, вийшли самі на себе, за великим рахунком.

Я ні в якому разі не хочу перекладати відповідальність. Це також моя моральна відповідальність. Я цим займаюся. Незважаючи ні на що, я виїжджаю, роблю перевірки. Це мої зобов’язання. Але тим не менше, зроблена така структура, яка на сьогодні не працює ефективно.

Більше того, можете як журналіст з’ясувати, що об’єкти укриттів і громадської безпеки знаходяться у відповідальності, виключно, військової адміністрації у будь-якому регіоні.

– І тим не менше ви сказали, що місто виділило на укриття (на те, щоб довести їх до ладу) 1 200 мільйонів гривень. І якщо справді ці гроші виділило місто, чому ви не можете контролювати і робити зауваження про те, куди використовуються ці гроші і в якому стані ці укриття?

До цього моменту, коли загинули люди в Деснянському районі, я, принаймні, жодного разу від вас не чула критики на адресу голів районних адміністрацій про те, що укриття в поганому стані. А ви могли це контролювати і говорити про це публічно.

– Перевірки проходили. Зауваження постійно робились. І я можу сказати, що такі речі відбувалися. І виїжджали і перевіряли, і публічно навіть давав завдання. Але ситуацію я вам пояснив, що у публічну площину я виходити не хотів, особливо у військовий час.

Я розумію, що ця ситуація оголила проблематику не тільки в Києві, а по всій країні. Більше того, там звинувачення є до головного рятувальника міста Києва, пана Ткачука, який зараз під домашнім арештом, що він умисно вносив неправдиві дані на мапу. У нас є всі документи. Це звернення на голів районів, які звітували. І по кожному району вносили дані, де в них знаходиться укриття.

Я розумію, що ми зараз обов’язково розберемося до кінця. На жаль, ось ці гучні заяви нічим не закінчаться. Але висновки обов’язково потрібно робити. Тому що на сьогодні було і залишається для кожного українця питання №1 – це безпека.

–Перевірку укриттів здійснювала урядова комісія, на чолі якої стояв Олександр Камишін (міністр стратегічних галузеей промисловості – ред.) За його словами, всього 15% столичних укриттів придатні до використання.

Слухайте, після 16-ти місяців повномасштабної війни 15% укриттів – це тоді геть нічого не треба було робити, щоб отримати такі результати!

– По-перше, я хочу сказати, що маніпуляції йдуть. З паном Камишіним ми вийшли разом на перевірку. Перевірили, я думаю, вісім бомбосховищ за вечір, пройшлися по району. Усі вони були відкриті.

65% приміщень придатні для використання і частина – приблизно 15%, які взагалі не придатні

І ввечері після того, як ми зустрілися, він постить пост про те, що переважна кількість укриттів була закрита. Зустрівся з ним і запитав: а навіщо маніпулювати і давати неправдиву інформацію?

Я спираюся не на заяви політичні, коли даються завдання очорнити і зробити поганою ситуацію. Я спираюся на ті дані, які є офіційними. Це перевірки з поліцією, ДСНС, представниками КМДА.

І вони показали зовсім іншу картину: 65% приміщень придатні для використання і частина – приблизно 15%, які взагалі не придатні. І 20% можуть бути придатними у випадку належного облаштування цих укриттів.

– Тобто ви вважаєте, що заява Камишіна була політичною заявою і маніпуляцією, якщо я вас правильно зрозуміла?

– Ще раз: спираючись на офіційні дані, які є від державних структур. Цифри зовсім інші. А пан Камишін умисне цифру перекрутив і сказав, що 15%.

65% чи 67%, якщо я не помиляюся, укриття готові для використання, які працюють. І тільки 20%, які можуть бути придатними при додатковому облаштуванні. І 15%, які не придатні. Які, до речі, внесли голови районів. І зараз також питання, хто за це буде відповідати.

– Повернімося до кадрових питань. Як писали медіа, в Офісі президента думали над тим, щоб не лише вас зняти з посади голови КМДА, а й зняти з посади начальника Київської військової адміністрації. Наразі це Сергій Попко. Його, поки що, з цієї посади не зняли. Скажіть, які у вас відносини з ним? Чи задоволені ви його роботою?

– Пана Попка я знаю достатньо довгий час. Він – професійний військовий. Він у минулому командуючий Сухопутними військами України. І людина фахова, професійна. І я вважаю, що він на своїй посаді.

Я готовий працювати з ким завгодно. Для мене ключове завдання, щоб людина була ефективною. Але є одне «але»

Я розумію, що достатньо речей, які відбулися з тим, що росіяни почали використовувати балістичну зброю, коли після оголошення повітряної тривоги і до моменту вибухів в місті Києві проходять лічені хвилини. Це ускладнює ситуацію. Тому ми ухвалили рішення, що всі бомбосховища і укриття повинні бути 24 години на 7 відкритими, враховуючи такі нові ввідні.

Що стосується пана Попка, то у мене ніяких зауважень немає відносно його професійних якостей, як військового.

– Медіа писали, що на його місце можуть призначити Віталія Кіма, голову Миколаївської обласної військової адміністрації. Чи готові ви працювати з Кімом, якщо його призначать?

– Я готовий працювати з ким завгодно. Для мене ключове завдання, щоб людина була ефективною. Але є одне «але». Дуже дивно, коли на військові посади призначають людей, які жодного дня в армії не служили. Дуже дивно виглядає, коли, використовуючи боксерську термінологію, люди, які жодного разу у ринг не виходили. Тобто у нас багато таких речей, які не співпадають з реальністю.

– Це ви натякаєте на заяву Володимира Зеленського, коли він вам обіцяв «нокаут»? (Після загибелі людей 1 червня 2023 року у Києві, Володимир Зеленський натякнув на неприємні наслідки для Кличка, якщо підтвердиться, що люди загинули через закрите бомбосховище. Зеленський сказав наступне: «може бути нокаут» – ред.)

– Я ні на що не натякаю. Я кажу, що повинні люди фахові займатися своєю справою, в якій вони є експертами.

– Як ви можете оцінювати роботу Кіма – він у Миколаївській області, а ви в Києві? Може, він досить фаховий?

– Я не знаю. Я не можу сказати. Я відверто хочу сказати, що вся увага, що стосується моєї роботи, спрямована на місто Київ. По Миколаєву я не можу об’єктивно оцінювати його роботу.

дуже великий кастинг триває, кого можна було би протиставити Кличку

– Але ви будете працювати з будь-ким, кого призначить Офіс президента керувати військовою адміністрацією в Києві?

– А що у мене є якісь інші варіанти? Зі мною це ніхто не погоджує. Ці питання не погоджують з мером. Це питання ухвалюється на власний розсуд по тих чи інших показниках. Я на це не впливаю.

– А ви вважаєте, що з вами це варто узгодити?

– Обов’язково. Люди повинні разом працювати. Це не повинно бути ні в якому разі перетягування, ні в якому разі не повинно бути політичної боротьби.

Але в мене є такі думки і по чутках, які ходять: дуже великий кастинг триває, кого можна було би протиставити Кличку. Мета насправді за великим рахунком не керувати військовою адміністрацією... А я переконаний, що повинен бути військовий, тому що це військова адміністрація. Але наміри такі, щоб робити політичні ігрища. Ви можете уявити, у військовий час це проходить! Коли наші хлопці гинуть, коли в нас на сьогодні така дуже складна ситуація і на фронті, і в країні. І займатися політикою – це, м’яко кажучи, не далекоглядно.

– Коли ви зробили заяву про політичний тиск на вас, ви також сказали: «Бо як на початку війни, аби переконувати Німеччину, домовлятися про надання зброї, так до братів Кличків можна було звернутися, а тепер ворогів ліплять і знищують.». Чи могли би деталізувати, хто до вас звертався і просив домовлятися з Німеччиною про зброю? Або що ви тут мали на увазі?

– Офіс президента звертався, враховуючи добрі, нормальні персональні відносини з політичним керівництвом Німеччини, щоб проводити переговори, на яких бажано було, щоб Кличко обов’язково був. Це було в березні минулого року. Це була складна ситуація. І залишити місто я не міг. Тому Володимир, мій брат, який має достатньо добрі контакти із політичним керівництвом Німеччини, поїхав і представляв разом з українською делегацією ті питання, які дуже гостро стояли на цей момент.

– І це зіграло якось ключову роль у тому, що Німеччина потім надавала Україні зброю?

– Ми бачимо, що починалося все з шоломів, потім захисні плити. Зараз вже і системи IRIS-T захищають наш повітряний простір. І вже танки дають.

І якщо ви стежите за діяльністю Володимира, я зараз не можу так багато подорожувати, то всі свої контакти, напрацювання на вищому політичному рівні він використовує, переконуючи наших партнерів у підтримці України.

– І ви вважаєте, що вашою допомогою влада послугувалася, а «тепер ворогів ліплять»? Це буквально ваша цитата. Я просто не можу зрозуміти суть ваших претензій.

– У мене ні до кого претензій немає.

– Це ж ваші слова!

– Я говорю про факти, які на сьогодні є. В момент, коли у нас хлопці гинуть, коли бачиш наших хлопців пораненими, без кінцівок, а потім приходиш до сесійної зали і бачиш тих людей, які кудись у той момент, коли було дуже тонко, як можна так сказати, зникли, а потім повернулися і зараз починаються політичні ігрища. Ось це дратує достатньо сильно!

  • Зображення 16x9

    Власта Лазур

    Політичний журналіст, автор та ведуча інформаційно-аналітичної програми «Свобода Live». До команди Радіо Свобода приєдналася у червні 2018 року. Раніше працювала журналістом, продюсером та редактором на загальноукраїнських телеканалах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG