Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні встановили пам'ятну дошку на честь продюсерки Радіо Свобода Віри Гирич, загиблої від удару РФ


Віра Гирич загинула внаслідок російського ракетного обстрілу Києва 28 квітня 2022 року
Віра Гирич загинула внаслідок російського ракетного обстрілу Києва 28 квітня 2022 року

У Вашингтоні вшанували пам'ять продюсерки Радіо Свобода Віри Гирич, яка загинула внаслідок російського ракетного обстрілу Києва 28 квітня 2022 року.

Церемонія встановлення пам'ятної дошки на меморіальній стіні загиблих журналістів відбувалась у приміщенні офісу Голос Америки.

Очільниця Агенції США із глобальних медіа, до якої входять, зокрема, Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа та Голос Америки, Аманда Беннетт висловила співчуття родині Віри та колективу Радіо Свобода.

«Її робота була дуже важливою у поширення правди про російську війну проти України. Інколи журналісти їдуть на війну, щоб повідомляти про неї, але Віру війна знайшла сама, буквально в будинку, де вона жила», – заявила під час церемонії Аманда Беннетт.

Президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Джеймі Флай і очільниця Агенції США із глобальних медіа Аманда Беннетт. Вашингтон, США. 13 грудня 2022 року
Президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Джеймі Флай і очільниця Агенції США із глобальних медіа Аманда Беннетт. Вашингтон, США. 13 грудня 2022 року

«Віра Гирич віддала своє життя, відкриваючи правду та створюючи незалежну журналістику для народу України та Росії. Вона була матір'ю, донькою, колегою та другом, її назавжди запам'ятають за її доброту, щедрість, велике серце та чутливу душу», – додала очільниця американського урядового агентства.

Президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Джеймі Флай подякував за визнання вкладу Віри Гирич.

«Вона координувала роботу кореспондентів, які працюють в полі, щодня з ними виходила на зв'язок і звітувала у головний офіс в Празі щодо їхнього пересування. Вона була ключовою особою для висвітлення подій з передової, чим Радіо Свобода займалось тоді й продовжує робити зараз для аудиторії в Україні».

«Ми вдячні за те, що її спадщина інформуватиме та надихатиме роботу всіх журналістів в усіх наших сестринських медіамережах, які бачитимуть її портрет у цьому будинку серед інших наших найкращих колег з минулих років, які також віддали своє життя за їхню професію і за захист свободи ЗМІ», – додав Флай.

Журналістка і продюсерка Радіо Свобода Віра Гирич загинула внаслідок російського ракетного обстрілу Києва 28 квітня 2022 року, у день, коли коли в українській столиці з візитом перебував генеральний секретар ООН. Тіло загиблої журналістки виявили наступного дня під уламками житлового будинку. У Віри залишилися батьки та дорослий син.

Від початку повномасштабної агресії Росії проти України під час виконання професійних обов’язків загинули вісім журналістів (троє українців та п’ятеро іноземців), повідомляє Інститут масової інформації.

Ще 34 працівники ЗМІ загинули під час бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань, не під час виконання ними журналістських обов’язків.

XS
SM
MD
LG