Доступність посилання

ТОП новини

Індивідуальні санкції проти понад 200 осіб: у ЄС розповіли деталі пропозицій до 13-го пакету


Новий, 13-й, пакет санкцій Європейського союзу проти Росії включатиме тільки чорні списки – про це повідомив посадовець ЄС у коментарі Радіо Свобода.

За його словами, Європейська служба із зовнішніх справ пропонуватиме лише індивідуальні санкції.

«Пакет потрібен до двохріччя (повномасштабної – ред.) війни, часу небагато, тому ЄС пропонує лише індивідуальні санкції, що й зроблять партнери G7. Але в той же час Єврокомісія продовжить працювати над впровадженням секторальних і ухвалених санкцій та боротьбу з їх обходом», – сказав співрозмовник.

Він очікує, що пропозиції будуть подані Комітету постійних представників наступного тижня. Єврокомісія отримала 245 пропозицій щодо нових підсанкційних осіб, з них 160 – компанії і люди, причетні до військового сектора, в тому числі до виробництва безпілотників, боєприпасів та високотехнологічних товарів:

«18 пропозицій стосувалися постачання зброї до Північної Кореї; 10 білоруських компаній і фізичних осіб; серед більш відомих імен – адмірал Чорноморського флоту і губернатор Тульської області».

Читайте також: У країнах Євросоюзу, незважаючи на санкції, продовжується мовлення прокремлівських Russia Today та Sputnik – Радіо Свобода

Очікується, що до санкційних списків також потраплять люди, причетні до депортації українських дітей, поширення російської пропаганди, судді, компанії з нерухомості та транспортні підприємства. Пропозиції також згадують компанію «Сонатек», ймовірно пов’язану зі шпигунським програмним забезпеченням.

Також Єврокомісія представить у додатках 24 нових пункти, пов’язаних із закупівлями компонентів для безпілотників, сказав посадовець ЄС. Він також зазначив, що деякі країни-члени ЄС критикують Комісію через те, що пакет містить лише індивідуальні санкції.

Раніше агентство Reuters повідомило з посиланням на джерела, що після ухвалення 13-го пакету санкцій Єврокомісія швидко запропонує 14-й набір санкцій, які можуть включати нові заборони на імпорт.

У Брюсселі вважають, що залишилося небагато питань, щодо яких країни ЄС могли б досягти одностайної згоди, оскільки санкції щодо російського ядерного палива та скрапленого природного газу наразі не розглядаються.

Форум

XS
SM
MD
LG