Доступність посилання

ТОП новини

У Росії почалися перемови між владою Афганістану і «Талібаном»


Зустріч відкрив голова МЗС Росії Сергій Лавров
Зустріч відкрив голова МЗС Росії Сергій Лавров

Росія організовує конференцію щодо ситуації в Афганістані, де зустрінуться представники афганської влади і екстремістської організації «Талібан». На перемовах буде присутній дипломат посольства Сполучених Штатів.

Зустріч почалася 9 листопада. Голова Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров, який відкрив захід, заявив, що сподівається на початок мирного процесу.

«Росія, як організатор цієї зустрічі, вбачає свою роль у спільній праці з афганськими регіональними лідерами і друзями, які зібралися за цим столом сьогодні, у тому, щоб усіма можливими способами сприяти початку конструктивного внутрішньоафганського діалогу», – сказав він.

Це вже друга спроба Москви виступити посередницею між Кабулом і талібами. Перша мала місце у вересні 2018 року і провалилася, коли представники влади Афганістану відмовилися на неї приїхати.

Читайте також: Мер американського міста загинув під час служби в Афганістані

Цього разу Афганістан знов не надіслав своїх урядовців, але на зустрічі присутні члени призначеної урядом Ради миру. Члени цієї ради могли неформально контактувати з талібами і впродовж минулих форумів такого формату.

8 листопада з метою поступу в мирних переговорах із «Талібаном» посланець США з мирних переговорів Залмай Халілзад розпочав тривале турне, під час якого відвідає Афганістан, Пакистан, Об'єднані Арабські Емірати та Катар.

Збройні сили й інші силові структури Афганістану після виходу з країни бойових частин країн НАТО і їхніх союзників 2014 року мусять самі воювати з рухом «Талібан» і ще з низкою противладних угруповань, але в цьому вони мають повітряну підтримку США, також у країні перебувають американські військові вже не в безпосередньо бойових функціях.

Таліби ігнорують пропозиції уряду Афганістану піти на прямі мирні переговори.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG