Доступність посилання

ТОП новини

В Auchan Retail заперечують причетність до зборів для російської армії


Логотип мережі «Ашан» у Києві
Логотип мережі «Ашан» у Києві

Французька мережа супермаркетів «Ашан» заперечує, що під час війни постачала товари для російських військовослужбовців на територіях окупованих областей України.

Про це йдеться в поширеному ввечері 17 лютого повідомленні Auchan Retail.

«Auchan Retail категорично заперечує заяви, зроблені в цьому звіті-розслідуванні, і їхню інтерпретацію. Auchan Retail дуже здивована цими звинуваченнями, які жодним чином не підтверджуються реальністю внутрішнього розслідування», – твердять у компанії.

Французькі власники підтвердили попередню позицію, що їхні магазини в Росії не надають допомоги нікому, крім цивільного населення.

В Auchan Retail щодо одного з фактів, наведених у розслідуванні, вказують: у березні 2022 року мерія Санкт-Петербурга зробила замовлення на збір допомоги для населення. За даними французької мережі, в переліку продуктів не було нічого, що могло б свідчити про те, що їх призначають для військових. Заперечують в Auchan Retail і те, що на території магазинів у Росії розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

17 лютого The Insider, Le Monde та Bellingcat оприлюднили спільне розслідування, в якому йдеться, що російська мережа гіпермаркетів «Ашан» від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну постачала під виглядом гуманітарної допомоги товари для російських військових в окупованих областях України.

«Ашан», головний офіс якої розташований у Франції, на відміну від багатьох інших зарубіжних компаній, після початку війни відмовився покидати ринок Росії.

Як йдеться у розслідуванні, поставки російським військовим в Україні складалися як із товарів зі складів самого «Ашана», так і із зібраних волонтерами на території магазинів мережі.

Крім того, кажуть розслідувачі, «Ашан» допомагав російським військкоматам з мобілізацією своїх співробітників, хоча саме турботою про співробітників пояснював рішення, чому не хоче йти з ринку.

У розслідуванні вказано, що «Ашан» збирав і передавав у військкомати дані про своїх співробітників, причому ще до оголошення мобілізації у вересні минулого року, а після оголошення співробітникам прямо на робочих місцях вручали повістки.

У мережі «Ашан»-Україна заявили, що вимагають пояснень від французького офісу, і шоковані поширеною у розслідуванні інформацією.

XS
SM
MD
LG