Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Лондоні почне розглядати аргументи в питанні екстрадиції Ассанжа до США


Після арешту у квітні Ассанж, його адвокати та прихильники виступають проти екстрадиції до Сполучених Штатів
Після арешту у квітні Ассанж, його адвокати та прихильники виступають проти екстрадиції до Сполучених Штатів

Суд у Лондоні почне розглядати аргументи в питанні екстрадиції засновника порталу WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США. Там його звинувачують за 18 пунктами, включно зі шпигунством. Ассанжу загрожує до 175 років в’язниці, якщо його визнають винним.

Після арешту у квітні Ассанж, його адвокати та прихильники виступають проти екстрадиції до Сполучених Штатів. На їхню думку, правосуддя в США не буде чесним.

У 2010 році проєкт WikiLeaks почав публікувати тисячі засекречених американських військових документів, пов’язаних зі збройними конфліктами на Близькому Сході.

У 2012 році Джуліан Ассанж сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути видачі до Швеції у зв’язку зі звинуваченням у зґвалтуванні. Сам Ассанж відкидав звинувачення, а в листопаді 2019 року прокуратура Швеції закрила справу.

За пів року до того еквадорська влада позбавила Ассанжа притулку і видала британській владі. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в’язниці за порушення умов звільнення під заставу.

Під час президентських виборів у США 2016 року проєкт WikiLeaks оприлюднив листування електронної пошти кандидата від демократичної партії США Гілларі Клінтон. Висуваються версії, що російські шпигуни зламали електронну пошту Клінтон, і передали інформацію до WikiLeaks. Ассанж, тим часом, відкидав будь-який зв’язок з Росією.

19 лютого адвокат Ассанжа Едвард Фіцджеральд заявив, що президент США Дональд Трамп запропонував Ассанжу помилування, якщо той заявить, що Росія не причетна до зламу пошти Демократичної партії.

Адміністрація Білого дому заперечила заяви Фіцджеральда і назвала їх «суцільною брехнею».

XS
SM
MD
LG