Доступність посилання

ТОП новини

Австралія приєдналася до санкцій проти Росії за її дії в Україні – МЗС


Захоплены українські військові катери (видно напис «Бердянськ» на одному з них) у порту окупованого кримського міста Керчі
Захоплены українські військові катери (видно напис «Бердянськ» на одному з них) у порту окупованого кримського міста Керчі

Офіс міністра закордонних справ Австралії Меріс Пейн повідомив про те, що Канберра приєднується до санкцій щодо Росії за її тривалу агресію проти України.

Цей крок у міністерстві називають «підтримкою суверенітету і територіальної цілісності України разом зі Сполученими Штатами, Європейським союзом і Канадою».

«Я оголошую адресні фінансові санкції і заборону на в’їзд проти семи російських громадян за їхню роль у захопленні українських кораблів, які намагалися пройти Керченською протокою. Австралія стурбована ескалацією напруги в Азовському морі з листопада 2018 року», – йдеться в заяві Пейн.

Читайте також: П’ять років тому в Криму загинув перший український військовий​

Згідно з документом, Канберра засуджує анексію Криму і відділення від України частин Донецької і Луганської областей. Відтак санкції впроваджені також проти ватажків незаконних збройних угруповань, які контролюють окуповані території після так званих «виборів» у листопаді 2018 року.

Всього у санкційному списку Австралії понад 60 осіб і організацій, пов’язаних із окупованими українськими територіями, наприклад, «депутати Держдуми Росії» від анексованого Криму Руслан Бальбек і Костянтин Бахарєв і члени незаконних збройних формувань на Донбасі.

Раніше свій санкційний список у зв’язку з діями Росії проти України розширили Сполучені Штати.

Читайте також: Жителі Москви вийшли на одиничні пікети проти анексії Криму – фото​

25 листопада 2018 року три українські військові кораблі намагалися увійти в Керченську протоку, проте були атаковані російськими прикордонними кораблями. У повітря піднімалася і авіація. Українські кораблі були захоплені, а 24 військові моряки заарештовані, їх звинуватили в незаконному перетині кордону Росії.

Україна звинувачує Росію в агресії, вказуючи на те, що за договором обидві країни мають право вільно користуватися Керченською протокою. Арештованих моряків українська влада вважає військовополоненими. Країни ЄС неодноразово закликали Москву звільнити моряків, але безрезультатно.

XS
SM
MD
LG