Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі затримали адвокатів, які захищали блогера Ігоря Лосика та інших опозиціонерів


Блогер Ігор Лосік перебуває за ґратами вже понад 1000 днів
Блогер Ігор Лосік перебуває за ґратами вже понад 1000 днів

У Білорусі затримали адвокатів Артема Семʼянова та Юрія Козікова, повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Семʼянов – адвокат адміністратора телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» та медіаконсультанта білоруської служби Радіо Свобода Ігоря Лосіка, а також заступника голови «Вясни» Валентина Стефановича. Козіков захищає колишнього слідчого Слідчого комітету Білорусі Євгена Юшкевича.

Удома в Семʼянова та його батьків відбувся обшук, пишуть правозахисники.

Силовики приходили і до адвокатів Володимира Сташкевича та Івана Чижика, який захищав опозиціонера Віктора Бабарика. Невідомо, де ці люди перебувають зараз.

«Медіазона» з посиланням на одного з адвокатів пише, що силовики затримали щонайменше пʼятьох його колег. Видання «Наша Ніва» до цього писало, що 20 березня силовики затримали шістьох адвокатів, це підтверджує телеграм-канал «Право на захист». За даними правозахисників, 20 березня силовики затримали кількох адвокатів, але пізніше їх відпустили.

У Білорусі після президентських виборів 2020 року за політичними мотивами позбавлені ліцензій близько 50 адвокатів. Адвокати залишаються не лише без роботи, а й зазнають кримінального переслідування. Так, адвоката Віталію Брагинцю, який захищав білоруського правозахисника Алеся Бєляцького, звинуватили за чотирма статтями, у тому числі – про створення екстремістського формування.

Адвоката Олександра Данилевича звинуватили в сприянні екстремізму (частина 1 статті 361-4) та пособництві в закликах до санкцій (частина 6 статті 16 та частина 3 статті 361). Після вторгнення Росії в Україну він підписав антивоєнне звернення, після чого його звільнили з факультету міжнародних відносин Білоруського державного університету, де він працював 20 років.

XS
SM
MD
LG