Доступність посилання

ТОП новини

Боррель: Україна і Західні Балкани мають увійти до ЄС – «швидко»


Жозеп Боррель висловив думку, що «побічним наслідком» війни в Україні стало те, що Євросоюз прискорив своє розширення
Жозеп Боррель висловив думку, що «побічним наслідком» війни в Україні стало те, що Євросоюз прискорив своє розширення

Голова зовнішньополітичної служби Європейського союзу Жозеп Боррель проведе 14 вересня зустріч на високому рівні між Косовом і Сербією в рамках – про це він заявив у зверненні на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ у Толедо 31 серпня.

У цьому контексті Боррель згадав про важливість євроінтеграції України.

«Питання розширення постійно виникало в наших дискусіях. Україна має стати членом Європейського Союзу. Західні Балкани також. Швидко», – заявив голова дипломатії ЄС.

Читайте також: ЄС має намір щороку виділяти Україні по 5 мільярдів євро на озброєння та навчання

Боррель висловив думку, що «побічним наслідком» війни в Україні стало те, що Євросоюз прискорив своє розширення. Водночас цей процес все ще «базується на заслугах».

«Держава стає членом (ЄС – ред.), коли виконає всі умови. Але в той же час я вважаю, що добре мати політичну ціль – горизонт – щоб дати політичний поштовх процесу. Також і для нас – тому що так, ми теж повинні бути готові до розширення, яке може додати до Європейського Союзу ще 10 членів», – сказав він.

На думку Борреля, встановлення такого горизонту дозволить «мобілізувати» як сам блок, так і країни, які хочуть до нього вступити.

Читайте також: Брюссельський блог: Афінський саміт «Україна-Балкани» – нова математика розширення ЄС

У червні 2023 року Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського союзу. Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

22 червня цього року Єврокомісія дала проміжну усну оцінку тому, як Україна втілює критерії для початку переговорів про вступ до ЄС: два з семи критеріїв виконані повністю, решта мають прогрес.

XS
SM
MD
LG