Доступність посилання

ТОП новини

ЄС надасть Україні ще 500 млн євро військової допомоги – Боррель


Це збільшить допомогу ЄС для України приблизно до двох мільярдів євро, повідомив голова дипломатії Євросоюзу
Це збільшить допомогу ЄС для України приблизно до двох мільярдів євро, повідомив голова дипломатії Євросоюзу

Представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що ЄС надасть Україні додаткову військову допомогу на суму 500 мільйонів євро.

Боррель, виступаючи в кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ «Групи семи» на півночі Німеччині 13 травня, сказав, що військова підтримка буде надаватися важким озброєнням, таким як танки й артилерія, і збільшить допомогу ЄС для України приблизно до двох мільярдів євро.

«Новий імпульс для військової підтримки. (Це буде) посилення тиску на Росію за допомогою економічних санкцій і продовження міжнародної ізоляції Росії та протидії дезінформації», – сказав він.

Боррель також висловив упевненість у тому, що найближчими днями може бути досягнуто домовленості щодо ембарго на російську нафту.

«Я впевнений, що у нас буде домовленість. Вона нам потрібна, і вона у нас буде. Ми повинні позбутися нафтової залежності від Росії», – сказав він.

«Якщо не буде згоди на рівні послів, то в понеділок [16 травня] міністри, коли вони зберуться, мають надати політичний імпульс», – заявив голова дипломатії ЄС.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс закликала постачати Україні більше зброї.

«На даний час дуже важливо, щоб ми продовжували тиск на [президента Росії] Володимира Путіна, поставляючи Україні більше зброї, посилюючи санкції», – сказала Трасс у кулуарах зустрічі міністрів.

«Єдність G7 була життєво важливою під час цієї кризи для захисту свободи та демократії, і ми продовжимо працювати разом», – додала вона.

Палата представників Конгресу США 10 травня переважною більшістю голосів схвалила законопроєкт, що передбачає виділення 40 мільярдів доларів на військову, економічну й гуманітарну допомогу Україні, яка зазнала масштабного російського військового вторгнення.

Це на сім мільярдів більше, ніж просила адміністрація Джо Байдена. У разі очікуваного схвалення законопроєкту Сенатом, обсяг допомоги Україні з початку війни досягне понад 50 мільярдів доларів.

8 травня стало відомо, що Велика Британія виділить додаткові 1,6 мільярда доларів для надання військової допомоги Україні.

XS
SM
MD
LG