Доступність посилання

ТОП новини

Буданов розповів, чи зберігається загроза катастрофи на Запорізькій АЕС


Причини Кирило Буданов відмовився називати, але заявив, що розвідка робить «певні публічні та непублічні дії в цій сфері».
Причини Кирило Буданов відмовився називати, але заявив, що розвідка робить «певні публічні та непублічні дії в цій сфері».

Очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що загроза катастрофи на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС зменшується. Про це йдеться в матеріалі The Times, оприлюдненому 5 липня.

Причини Буданов відмовився називати, але заявив, що розвідка робить «певні публічні та непублічні дії в цій сфері».

«Я думаю, що зараз небезпека штучної техногенної катастрофи тихенько спадає», – заявив глава ГУР.

Матеріал з цією заявою Буданова було опубліковано 5 липня, однак невідомо, чи відбулася ця розмова до вечора 4 липня, коли з’явилися попередження щодо ЗАЕС як з боку України, так і з боку РФ.

Раніше українська влада 22 червня заявила про ймовірну підготовку РФ теракту на окупованій Запорізькій АЕС. У Кремлі традиційно заперечили звинувачення і назвали цю заяву «черговою брехнею». Днями у РФ звинуватили Україну у нібито намірі обстріляти ЗАЕС. У Генштабі ЗСУ натомість повідомили про можливу підготовку Росією провокації на території окупованої нею Запорізької АЕС «найближчим часом».

При цьому напередодні в ГУР інформували, що російські окупанти «зменшують присутність» на захопленій Запорізькій атомній електростанції. В українській розвідці уточнили, що російські військові рекомендували евакуюватися персоналу, який підписав контракти з «Росатомом» – вони мають виїхати до 5 липня, «бажаний напрямок евакуації» – територія окупованого Криму.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

XS
SM
MD
LG