Доступність посилання

ТОП новини

ТКГ не домовилася про «великоднє» перемир’я – Арестович


Арестович не виключає, що про перемир’я вдасться домовитися найближчим часом
Арестович не виключає, що про перемир’я вдасться домовитися найближчим часом

Тристороння контактна група не домовилася про «великоднє» перемир’я під час засідання 28 квітня, повідомив речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович у коментарі «Суспільному».

«З приємних новин – всі сторони, безумовно, погодилися з ідеєю, що треба встановити так зване «великоднє» перемир’я. Сторони приступили до обговорення тексту спільної заяви. Але оскільки там багато спільних питань, то сьогоднішнє засідання завершили розглядом пропозицій. Є два документи – російської й української сторони. Ми їх узгоджували. Зараз тривають консультації вже в режимі політичних радників і в режимі спілкування з ОБСЄ», – заявив Арестович.

Він не виключає, що про перемир’я вдасться домовитися найближчим часом.

«Є непоганий шанс, що, можливо, ці консультації приведуть нас до успіху. І в п’ятницю або в неділю є шанс, що буде встановлене так зване «пасхальне перемир’я», – сказав Арестович.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню», яка формально чинна й далі, попри численні порушення її російськими гібридними силами. Ці сили порушують її, як і всі попередні такі домовленості, практично щодня, внаслідок чого українські військові час від часу – і останнім часом дедалі частіше – зазнають поранень чи й гинуть.

Як повідомило Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України у відповідь на запит Радіо Свобода, з моменту оголошення режиму припинення вогню 27 липня 2020 року і до 20 квітня 2021 року в районі проведення операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей загинули (померли) 93 військовослужбовці.

З цієї кількості 33 військових загинули «під час бойової обстановки», уточнили в ЗСУ.

XS
SM
MD
LG